شاید برخی زوجها، در دورهای از زندگی خود به هر دلیلی تصمیم به بچه دار شدن– مخصوصا در اوایل ازدواج – نداشته باشد. در چنین شرایطی باید از روشهای پیشگیری از بارداری اطلاع داشته باشند.
خوشبختانه، امروزه روشهای مختلف و سادهای برای این امر وجود دارد، اگرچه تنها قابل اعتمادترین متد برای پیشگیری از بارداری خودداری از همبستر شدن است.
جالب است بدانید انجمن برنامهریزی خانواده (FPA) در بریتانیا اعلام کرده است، ۹۰ درصد زنهایی که رابطه جنسی دارند در ۱۲ ماه آینده باردار میشوند اگر از روشهای جلوگیری از بارداری استفاده نکنند.
برخی از روش ها بدون نسخه نیز در دسترس هستند، اما اکثر آنها نیاز به نسخه پزشک دارند. هر روش جلوگیری یک سری مزایا و معایبی دارند. در ادامه با ما باشید تا با ۱۵ روش جلوگیری از بارداری آشنا شوید:
روشهای مانع
در روشهای مانع، از رسیدن اسپرم به تخمدان جلوگیری میشود. این روشها شامل:
کاندوم مردانه
کاندوم مردانه و زنانه تنها راه جلوگیری از بیماریهای عفونتی (STI) میباشد.
اگر از آن درست استفاده شود، بیشتر از ۸۰ درصد در مقابل بارداری موثر است.
بیشتر کاندومهای مردانه از جنس لاتکس (شیره گیاهی) ساخته میشوند، اما انواع دیگری نیز برای آنهایی که به لاتکس حساسیت دارند، در دسترس است.
همانطور که میدانید کاندوم را میتوانید بدون نسخه پزشک از سوپرمارکتها، داروخانه یا به صورت آنلاین خریداری کنید.
کاندوم زنانه
کاندومهای زنانه نیز میتوانند تا ۷۹ درصد از بارداری پیشگیری کنند. در حال حاضر در بیشتر داروخانهها قابل دسترس است اما اگر نتوانستید آن را از فروشگاههای محلی خود خریداری کنید، به صورت آنلاین قابل دسترس هستند.
دیافراگم
دیافراگم نیز یک متد پیشگیری از روش مانع است که از ورود اسپرم به تخمکها جلوگیری میکند. این روش تا ۹۰ درصد از بارداری جلوگیری میکند.
در این روش باید چند ساعت قبل از مقاربت از دیافراگم استفاده کرد و آن را تا ۲۴ ساعت بعد از مقاربت نگه داشت. توجه داشته باشید که دیافراگم از بیماریهای مقاربتی STI جلوگیری نمیکند.
Cervical cap یا کلاهک رحم
در این روش یک شی سیلیکونی نرم و فنجان مانند در داخل رحم گذاشته میشود. با این کار دهانه رحم پوشش داده میشود و مانع از رسیدن اسپرم به تخمکها میشود. تاثیرگذاری انواع مختلف این روش از ۷۰ تا ۸۵ درصد است. این روش از بیماریهای عفونی – مقاربتی محافظت نمیکند.
اسفنج
اسفنج، یک روش جلوگیری از بارداری است که شخص میتواند بدون نسخه پزشک آن را خریداری کند. این شی از فوم پلی اورتان ساخته شده و شامل اسپرم کش میباشد. این اسفنج داخل واژن قرار میگیرد و از ورود اسپرم به دهانه رحم جلوگیری میکند.
روش اسفج به تنهایی حدود۷۶ تا ۸۸ درصد در مقابل بارداری موثر است، اما این روش به همراه کاندوم ریسک حاملگی و STI را کاهش میدهد.
اسفنجهای ضدبارداری به صورت آنلاین قابل دسترس هستند.
Spermicide
در این روش شیمیایی از نوعی ژل استفاده میشود که اسپرمها را غیر فعال میکند. این ماده بدون نسخه پزشک قابل دسترس است ولی همراه روشهای مانع دیگر مانند کاندوم – ولی نه اسفنج- استفاده میشود.
اگر به تنهایی از آن استفاده میکنید، حداقل ۱۰ دقیقه قبل از رابطه آن را نزدیک دهانه رحم قرار دهید. این ماده به مدت ۶۰ دقیقه موثر است و حدود ۷۱ درصد از بارداری جلوگیری میکند.
روشهای هورمونی
در این روش از طریق متوقف کردن تخمکگذاری از بارداری جلوگیری میشود. این نوع روش از بیماریهای مقاربتی (STI) محافت نمیکند.
اکثر روشهای پیشگیری از بارداری هورمونی نیاز به نسخه پزشک دارد و بر خلاف روشهای مانع معمولا به صورت آنلاین در دسترس نیست.
قرصهای ضد بارداری
قرصهای ضد بارداری یکی از روشهای رایج جلوگیری است و اگر طبق تجویز دکتر خورده شود بالای ۹۹ درصد موثر است.
دو نوع قرص ضدبارداری وجود دارد:
- قرص ترکیبی که حاوی استروژن و پروژستین است: این قرصها را باید هر روز طبق دستورالعمل مصرف کرد. زمانی که این قرصها مصرف شود، فرد دوره ماهانه خود را خواهد داشت.
- قرصهای کوچکی که تنها شامل پروژستین میباشند: این قرصها نیز باید به صورت روزانه مصرف شوند و لزوما هنگام مصرف دوره قاعدگی شخص مرتب نیست.
برچسب patches
اگر از پچهای ضد بارداری به درستی استفاده شود تا ۹۹ درصد موثر است.
یک شخص میتواند این پچ را بر روی:
- کمر
- باسن
- معده
- بازوی خود قرار دهد.
معمولا احتمال حساسیت پوستی به این پچها بسیار کم است.
تزریق
این تزریق هر ۱۲هفته یکبار توسط دکتر انجام میشود. اگر این روش به درستی و سر زمان مشخص انجام شود بیش از ۹۰ درصد در برابر حاملگی موثر است.
برای برگشت پس از متوقف کردن تزریق ممکن است ۱۰ ماه یا بیشتر طول بکشد تا باروری شخص به حالت عادی برگردد.
حلقه واژنی
اگر از این روش به درستی مصرف شود تا ۹۹ درصد موثر است.
در این روش یک حلقه کوچک پلاستیکی به مدت ۳ هفته در واژن قرار میگیرد. این حلقه برای جلوگیری از بارداری از خود، هورمون ترشح میکند.
یک هفته پس از برداشتن حلقه، دوره قاعدگی به حالت عادی برمیگردد.
IUD
IUD یکی از روشهایی است که مدتهای طولانی از آن استفاده شده است. IUD بیشتر از ۹۹ درصد جلوی حاملگی را می گیرد اما از STI محافظت نمیکند.
IUD دستگاه کوچکی است که پزشک آن را داخل رحم قرار میدهد. دو نوع IUD وجود دارد:
- هورمونی: هنگامی که این دستگاه در داخل رحم قرار داده شود، حداقل تا ۵ سال قابل استفاده است و نیازی به جایگزینی ندارد. IUD به طور کامل عمل تخمککذاری را متوقف نمیکند بلکه با ضخیم کردن دهانه رحم از ورود اسپرم به رحم جلوگیری میکنند و همچنین دیگر تغییرات هورمونی.
- مسی: این نوع IUD که فاقد هورمون میباشد با سیم مسی پوشانده شده است که باعث نابودی اسپرمهایی میشوند که قصد ورود به رحم را دارند .این نوع IUD تا ۱۰ سال قابل استفاده است.
چه زمانی تست حاملگی را انجام دهیم؟
یک فرد میتواند هر موقعی که مشکوک به بارداری شد، تست حاملگی را انجام دهد. به ویژه اگر در روش معمول پیشگیری بارداری خود شکست خورده باشد.
نشانههای حاملگی شامل:
- از بین رفتن یا به تعویق افتادن دوره قاعدگی
- بزرگ شدن سینهها
- خستگی
- افزایش ادرار
- حالت تهوع و استفراغ
این تستها ارزان هستند و در داروخانهها یافت میشوند.