وال استریت ژورنال (WSJ) در گزارشی نوشت: تماشای ویدیو میتواند میزان کسالت را افزایش دهد. محققان برای بررسی تأثیرات روانی تماشای مداوم ویدیوهای آنلاین در اوقات فراغت، آزمایشهایی انجام دادند. به گزارش WSJ، نتایج این تحقیق نشان داد که تغییر بین ویدیوها باعث افزایش کسالت میشود. این اثر در خواندن مقالات و گشتوگذار در شبکه اجتماعی X نیز مشاهده شد.
وال استریت ژورنال (WSJ) در گزارشی نوشت: تماشای ویدیو میتواند میزان کسالت را افزایش دهد.
گشتوگذار در ویدیوهای TikTok یا YouTube برای جلوگیری از کسالت ممکن است نتیجهای ناخواسته داشته باشد: نتایج یک مطالعه جدید که در نشریه Journal of Experimental Psychology منتشر شده، نشان میدهد این ویدیوها میتوانند باعث شوند که افراد احساس کسالت بیشتری کنند. محققان دانشگاه تورنتو اسکاربورو برای بررسی تأثیرات روانی تغییرات دیجیتال (که بهطور الگوریتمی فعال میشوند و اساساً یک عادت مدرن در زمانهای فراغت به شمار میروند که شامل گشتوگذار سریع ویدیوها و جلو بردن آنها میشود) آزمایشهایی انجام دادند.
کتی تام، پژوهشگر دکترای روانشناسی، پس از آنکه متوجه شد خودش (و تقریباً همه) در حال گشتوگذار در ویدیوهای YouTube یا جلو بردن سریالهای Netflix هستند، تصمیم گرفت این تحقیق را آغاز کند. این رفتار با مدلی که وی و همکارانش در سال ۲۰۲۱ منتشر کرده بودند به نام “مدل بازخورد کسالت” همخوانی داشت. تام گفت: «از آنجا که تغییرات دیجیتال اغلب شامل تغییر توجه میشود، من کنجکاو بودم که ببینم این رفتار چگونه میتواند احساس کسالت ما را تحت تأثیر قرار دهد.» آنها معتقدند کسالت زمانی رخ میدهد که بین میزان مشغولیت واقعی افراد و میزان مشغولیتی که دوست دارند احساس کنند، عدم تطابق وجود دارد. این احساس ناخوشایند ممکن است زمانی پدیدار شود که موقعیتی از تازگی یا معنا خالی باشد؛ مانند وقتی که افراد شروع به تماشای یک ویدیوی آنلاین میکنند، اما سپس بهطور ناآرامی ویدیوی بعدی که توسط الگوریتم پیشنهاد شده است را جلو میبرند یا از آن عبور میکنند.
افزایش کسالت با تغییر ویدیوها
تام در آزمایشهای خود که با بیش از ۱۲۰۰ شرکتکننده که بیشتر آنها دانشجو بودند انجام داد، بهطور سیستماتیک نشان داد که افراد وقتی خسته میشوند به ویدیوهای جدید تغییر میدهند، باور دارند که تغییر دادن میتواند کسالت را کاهش دهد، اما وقتی تغییر میدهند، بیشتر خسته میشوند.
۶۲ درصد از جمعیت جهان از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند.
در یکی از آزمایشها، شرکتکنندگان برای مدت ۱۰ دقیقه یک ویدیو را تماشا کردند و سپس امکان تغییر به هفت ویدیوی کوتاه بعدی را داشتند. بهطور میانگین، شرکتکنندگان هشت بار تغییر دادند. اما آنها گزارش کردند که نسبت به زمانی که فقط یک ویدیو را تماشا کرده بودند، بیشتر خسته و کمتر راضی بوده و کمتر درگیر شدهاند. وقتی از شرکتکنندگان خواسته شد که ۱۰ دقیقه از یک مستند طولانی را با پنل کنترلی که قفل شده بود تماشا کنند و سپس ۱۰ دقیقه از آن را جلو یا عقب ببرند، نیز تفاوت مشابهی در میزان کسالت و رضایت مشاهده شد. وقتی آنها ویدیوها را جلو بردند، احساس کردند که بیشتر خسته شدهاند.
تأثیر متفاوت در مقالات
محققان وقتی تلاش کردند تا بررسی کنند که آیا اثر کسالتآور تغییرات دیجیتال فراتر از ویدیوها میرود و در جمعیتی متنوعتر نیز صادق است، نتایج تا حدودی نامشخص بود. آنها محیط را از ویدیوها به مقالاتی درباره طبیعت و حیوانات تغییر دادند و به جای دانشجویان دانشگاه که بیشتر در آزمایشهای قبلی شرکت کرده بودند، با جمعیت بالغتری کار کردند. در مورد مقالات، نتایج نشان داد که اثر کسالت با ویدیوها متفاوت بود: کسالت بین افرادی که یک مقاله بلندتر را خوانده بودند و کسانی که میتوانستند بین مقالات کوتاهتر تغییر دهند، مشابه بود.
گشتوگذار در شبکه X نیز خستهکننده است
نتایج جدید به شواهد علمی فزایندهای مبنی بر اینکه کسالت علیرغم دسترسی به محتوایی که مردم میتوانند در هر ساعتی از روز به آن دست یابند، در حال افزایش است، افزوده است. برخی تحقیقات نشان دادهاند که افرادی که کسالت میکشند معمولاً به سمت گوشیهای خود میروند، اما بعداً گزارش میدهند که بیشتر خسته شدهاند. گشتوگذار در پلتفرم اجتماعی X نیز با افزایش کسالت مرتبط شده است.