بدن شما برای انرژی به غذا نیاز دارد پس طبیعی است که اگر چند ساعتی به بدن شما غذا نرسد، احساس گرسنگی کنید. اما اگر معده شما همیشه در حال قار و قور کردن باشد، حتی وقتی که به تازگی غذایتان را خوردهاید، ممکن است سلامت شما با مشکل مواجه شده باشد و بیمار شده باشید.
پلیفاژیا (پرخوری) یک اصطلاح پزشکی است که برای گرسنگی بیش از حد به کار میرود و میتواند علامت این باشد که باید به پزشک مراجعه کنید.
آیا مشکل شما دیابت است؟
بدن شما قند موجود در غذا را به سوختی به نام گلوکز مبدل میکند. اما وقتی دیابت دارید، گلوکز نمیتواند به سلولها برسد. بدن شما آن را از طریق ادرار دفع میکند و به شما میگوید که غذای بیشتری بخورید.
افرادی که دیابت نوع یک دارند ممکن است غذای زیادی بخورند اما وزنشان مدام کم شود.
علاوه بر افزایش اشتها، علائم دیگر دیابت عبارتاند از:
- تشنگی یا عطش بیش از حد
- تاری دید
- بریدگیها و زخمهایی که التیام آنها مدت زمان زیادی طول میکشد
- تیر کشیدن یا درد دست و پا
- خستگی
آیا مشکل شما قند خون پایین است؟
هایپوگلیسمی یا کمی قند خون عارضهای است که وقتی گلوکز در بدن شما به میزان خیلی پایینی افت کند به آن دچار میشوید. افرادی که دیابت دارند بیشتر در خطر این عارضه هستند اما مشکلات دیگری نیز میتواند منجر به این بیماری شود. این مشکلات شامل هپاتیت، اختلالات کلیوی و مشکلات غدد آدرنال یا هیپوفیز است.
در موارد شدید، افرادی که کمی قند خون دارند ممکن است به نظر برسد که مست هستند. آنها کلمات را به سختی ادا میکنند و در راه رفتن مشکل دارند. علائم دیگر عبارتاند از:
- اضطراب
- حس میکنید قلب شما در برخی از ضربانهایش جا میماند
- پوست رنگپریده
- لرزش
- تعرق
- تیر کشیدن یا خارش دور دهان
آیا مشکل شما بیخوابی است؟
اگر خواب کافی نداشته باشید، بر روی هورمونهای بدن شما که مسئول کنترل گرسنگی هستند تأثیر میگذارد. افرادی که کسر خواب دارند اشتهای بیشتری دارند و در احساس سیری با مشکل مواجه هستند. همچنین، وقتی خسته هستید ممکن است بیشتر دوست داشته باشید چربی یا غذاهایی که کالری بالایی دارند بخورید.
علائم دیگر کسر خواب عبارتاند از:
- تغییرات خلق و خو
- زشت شدن
- مشکل در هشیار بودن
- افزایش تصادفات
- مشکل در بیدار ماندن در طول روز
- افزایش وزن
آیا مشکل شما استرس است؟
وقتی مضطرب یا عصبی هستید، بدن شما هورمونی به نام کورتیزول ترشح میکند. این حالت منجر به احساس گرسنگی میشود.
بسیاری از افرادی که استرس دارند میل به غذاهایی دارند که قند یا چربی بالایی دارد یا هر دو. ممکن است این حالت نتیجه تلاش بدن شما برای غیر فعال کردن آن قسمت از مغز باشد که منجر به احساس نگرانی در شما میشود.
علائم دیگر عبارتاند از:
- خشم ناگهانی یا از کوره در رفتن
- خستگی
- سردرد
- مشکلات خواب
- ناراحتی معده
آیا مشکل شما رژیم غذاییتان است؟
همه غذاها به یک شیوه شما را سیر نگه نمیدارند. آنهایی که بیشتر با گرسنگی مبارزه میکنند پروتئین زیادی دارند؛ مثل گوشت کمچرب، ماهی، محصولات لبنی یا آنهایی که فیبر بالایی دارند. منابع خوب فیبر میوهها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات هستند.
شیرینی، نان سفید، بسیاری از غذاهای بستهبندیشده و فست فود عاری از این مواد مغذی هستند و چربی و کربوهیدرات ناسالم زیادی دارند. اگر مقدار زیادی از این غذاها بخورید، بعد از خوردن غذا، خیلی زود احساس گرسنگی میکنید و بیش از حد نیازتان ممکن است بخورید.
علائم دیگری که انتخاب غذایی شما سیرتان نمیکند عبارت است از:
- یبوست
- مدفوع کم و سخت
- درد شکم
آیا مشکل شما مصرف داروی خاص است؟
برخی داروها ممکن است باعث شوند شما بیش از حد معمول غذا بخورید. آنتیهیستامینها با این عارضه شناخته میشوند؛ درست مثل SSRI یا بازدارندههای بازجذب سروتونین، استروئید، برخی داروهای دیابت و داروهای آنتی سایکوتیک (ضدجنون).
اگر همزمان با شروع یک دارو وزنتان زیاد شد، ممکن است تحت تأثیر دارویی باشد که مصرف میکنید و با خوردن آن احساس گرسنگی شما بیشتر میشود. با پزشک خود مشورت کنید تا داروی جایگزین دیگری برایتان پیدا کند.
آیا مشکل شما بارداری است؟
بسیاری از خانمهای باردار اشتهایشان زیاد میشود. این روش بدن برای اطمینان از رسیدن مواد مغذی کافی به جنینی است که در حال رشد است.
بیشتر خانمهای باردار در سه ماه اول بارداری خود بین ۱٫۸ تا ۲٫۷ کیلوگرم وزنشان بیشتر میشود و در سه ماه دوم و سوم هفتهای ۴۵۰ گرم وزنشان بالا میرود.
علائم دیگری که ممکن است شما باردار باشید عبارت است از:
- پریود نشدن
- زیاد شدن ادرار
- حالت تهوع
- درد سینه یا بزرگ شدن آن
آیا مشکل شما تیروئید است؟
تیروئید غدهای پروانه شکل در گردن شماست. این غده هورمونهایی تولید میکند که سرعت عملکرد اندامهای بدن را کنترل میکند. اگر تیروئید شما خیلی سریع کار کند، به پرکاری تیروئید یا هایپرتیروئیدیسم مبتلا هستید.
علاوه بر بزرگ شدن غده تیروئید، علائم دیگر پرکاری تیروئید عبارت است از:
- تند شدن نبض
- عصبی شدن
- تعرق بیش از حد
- ضعف عضلات
- تشنگی بعد از نوشیدن آب
آیا مشکل شما نوشابه رژیمی است؟
بسیاری از مردم نوشابههای رژیمی بدون قند میخورند تا شمار کالریها را داشته باشند یا وزن خود را کم کنند. اما قند مصنوعی در این نوشیدنیها به مغز شما پیام میدهد که منتظر کالری باشد تا بتواند به عنوان سوخت استفاده کند. وقتی بدن شما هیچ کالری دریافت نکند، سوییچ گرسنگی شما روشن میشود و بدن به شما میگوید که به جای آن کالری را از غذا بگیرند.
اگر نوشابه رژیمی شما را گرسنه میکند، علائم دیگر عبارتاند از:
- سردرد
- میل به خوردن قند و خوراکیهای شیرینی
- اضافه شدن وزن