دو برخورد مغناطیسی از طرف خورشید به کره زمین روز جمعه، ۱۲ سپتامبر باعث نگرانی در کارکرد رهیابهای «جی پی اس»، امواج رادیویی و شبکههای برقی و الکتریکی شده است. بر اساس دادههای مرکز پیشبینی آب و هوای آمریکا (national oceanic and Atmospheric Space Weather Prediction Centre) چنین برخوردهایی امری غیر عادی نیست، اما ویژگی این برخورد این بار آن است که دو توفان پشت سر هم در مسیری مستقیم به کره زمین قرار دارند. نکته مهم دیگر آن است که این دو میتوانند در مسیر خود به کره زمین بر روی یکدیگر تاثیر بگذارند. مرکز پیشبینی آب و هوای آمریکا واقع در ایالت کولورادو است.
دادههای مرکز پیشبینی آب و هوای آمریکا
بنا بر گفته توماس برگر، مدیر مرکز پیشبینی آب و هوای آمریکا به روزنامه "واشنگتن پست"، اولین توفان روز چهارشنبه از منطقهایی مغناطیسی و نا آرام بر روی سطح خورشید صورت گرفته است. توماس برگر میگوید: «ما از این برخوردها انتظار عواقب غیر قابل کنترل را نداریم، اما در حال مشاهده وضعیت به صورت دقیق هستیم.»
اما مسئولین مرکز پیشبینی آب و هوای آمریکا گفتهاند که این توفانها عواقب مثبتی نیز خواهند داشت، طوری که در قطب شمال، دجر شمال قاره آمریکا شفقهای قطبی بسیار زیبایی دیده خواهند شد.
احتمال برخورد دو توفان مغناطیسی با یکدیگر
خورشید اکنون در بالاترین نقطهی فعل و انفعالات شیمیایی دوره ۱۱ سالهی خود است. انفجارها در بیرونیترین لایهی خورشید صورت میگیرند. توفانهای ناشی از این انفجار بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ بار در یک دوره ۱۱ ساله رخ میدهند. خورشید با این انفجار ذرات الکرتیکی قویای را به کره زمین فرستاده است.
نکته مهم دیگر آن است که این دو میتوانند در مسیر راه خود به کره زمین بر روی یکدیگر تاثیر بگذارند. دانشمندان گمان میبرند که در اثر برخورد توفان اول با دوم، دومی قدرت بیشتری پیدا کند.