تحقیقات گذشته نشان دادند که تفاوت بسیاری میان میزان بروز سرطان سینه و سرطان تخمدان در مناطق مختلف جهان وجود دارد. به عنوان مثال متخصصان میگویند بیشترین میزان بروز سرطان سینه و تخمدان در آمریکای شمالی، اروپای غربی و اسکاندیناوی است. این در حالی است که کمترین میزان این سرطانها در آفریقای مرکزی است.
تحقیق بر روی افراد مهاجر نشان داد که این تفاوت در میزان بروز سرطان بیشتر بسته به فاکتورهای محیطی هستند تا تفاوتهای ژنتیکی یا قومی.
برخی از محققان معتقدند مصرف بالای لبنیات در آمریکای شمالی و اروپای غربی باعث ایجاد این نوع سرطانها در این مناطق میشوند.
با این حال، تحقیقات جدیدی در مورد رابطه میان لبنیات و سرطان صورت گرفته است. محققان این تحقیق، یک رویکرد جدید در مورد ارتباط میان لبنیات و سرطان به کار گرفتند.
این محققان بررسی کردند که آیا مصرف کم شیر و دیگر محصولات لبنی باعث میشود افرادی که قدرت هضم لاکتوز را ندارند، در مقابل سرطانهای ریه، تخمدان و سینه مقاوم شوند یا خیر.
یکی از محققان نتایج این تحقیق را این گونه بیان کرد:
ما با استفاده از دادههای جهانی به دست آمده از دو مرکز ثبت سوئدی، ۲۲۷۸۸ نفر را شناسایی کردیم که قدرت هضم لاکتوز را ندارند. سپس میزان خطر ابتلا به سرطانهای ریه، سینه و تخمدان را در این افراد مورد بررسی قرار دادیم. خطر ابتلا به سرطان ریه، سینه و تخمدان به میزان قابل توجهی در این افراد پایین بود.
اما میزان خطر ابتلا به این سرطانها در خواهر یا برادر و پدر و ماد این افراد همانند دیگر افراد جامعه بود. این نشان میدهد که افرادی که قدرت هضم لاکتوز را ندارند، کمتر به این نوع سرطانها مبتلا میشوند و این به دلیل رژیم غذایی خاص این افراد است.
به عبارت دیگر افراد این تیم تحقیقاتی دریافتند این افراد که محصولات لبنی کمتری مصرف میکنند، کمتر در معرض ابتلا به سرطانهای ریه، سینه و تخمدان قرار دارند. زیرا میزان خطر ابتلا به این سرطانها در بستگان این افراد با افراد دیگر یکسان بود. در نتیجه نتایج تحقیق نشان میدهد که رژیم غذایی بر این وضعیت تأثیر دارد.
یکی از محققان میگوید: «این که بگوییم شیر یکی از فاکتورهای خطر برای این نوع سرطانها است، اشتباه خواهد بود. به عنوان مثال فاکتورهایی چون مصرف غذاهای کم کالری به دلیل مصرف شیر کمتر یا فاکتورهای پیشگیرانه در شیرهای گیاهی ارتباطی با قدرت هضم لاکتوز و سرطان ندارد».
وی گفت: «مابایداین نتایج را با احتیاط تفسیر کنیم، زیرا ارتباطی که ما پیدا کردهایم برای بیان یک ارتباط مؤثر ناکافی است. تحقیقات بیشتری بایستی صورت گیرد تا فاکتورهایی که نتایج این تحقیق را توضیح میدهند، مورد شناسایی قرار گیرند».
علاوه بر این به نظر میرسد ارتباط میان شیر و سرطان از نوع پیچیده است. در سال ۲۰۱۲ یک تحقیق منتشر شد که نشان میداد مصرف شیر احتمالاً از پیشرفت سرطان روده بزرگ جلوگیری میکند.
این محققان دریافتند پروتئینی به نام lactoferricin4-14 در شیر وجود دارد که سرعت رشد سرطان روده بزرگ را کاهش داده و بازسازی DNA را افزایش میدهد.
پریا اقدامی