شصتوهشتمین جشنوارهی بین الملی فیلم برلین یا «برلیناله ۲۰۱۸» امروز خاتمه یافت و از لحاظ حاشیه هیچ چیز کم نداشت! هیئت داوران این جشنواره در اقدامی عجیب، جایزهی خرس طلایی بهترین فیلم را به «مرا لمس نکن» (Touch Me Not) اهدا کردند؛ فیلمی دربارهی افسردگی و روابط جنسی که بازیگران آن در سکانسهای طولانی برهنه هستند و اکثر منتقدان نیز آن را اثری ضعیف برشمردند. تا جایی که منتقد «گاردین» (پیتر باردشا) برنده شدن این فیلم را یک فاجعه نامیده است.
ظاهرا انتخاب «مرا لمس نکن» به جای یک اثر عامه پسند (مانند «جزیرهی سگها» از وس اندرسون یا «در راهروها» از توماس استوبر) پیام مهمی در بر داشته است؛ سرپرست هیئت داوران، تام تیکور، این انتخاب عجیب را اینگونه توجیه کرد:
«قصد ما این بود که جوایزی که اهدا میکنیم، فقط به توانایی سینما و به جایگاه فعلی آن محدود نباشد، بلکه نشان دهندهی مکانهایی باشد که سینما در آینده میتواند به سمت آنها برود.»
اما سایر جوایز امسال:
جایزهی خرس نقرهای بهترین کارگردان به وس اندرسون رسید؛ دومین انیمیشن استاپ-موشن وی با عنوان «جزیرهی سگها» (Isle of Dogs) نقدهای مثبت فراوانی دریافت کرده و حتی افتتاحگر جشنوارهی امسال نیز بود. داستان این اثر در ژاپن شکل میگیرد و در مورد پسری ۱۲ ساله است که میخواهد سگش را نجات بدهد (بیشتر داستان از دیدگاه سگان دنبال میشود). صداپیشگان این اثر نیز افرادی نام آشنا چون برایان کرانستون، ادوارد نورتون، بیل موری، جف گلدبلوم و گرتا گرویگ هستند.
خرس نقرهای جایزهی بزرگ هیئت داوران (دومین جایزهی مهم این جشنواره) نیز به فیلم لهستانی «صورت» (Mug) رسید. داستان کمدی-تراژدی این فیلم در مورد مردی است که پس از دریافت اولین پیوند صورت در کشور لهستان، با قضاوتهای ناعادلانهی مردم شهر کوچکش رو به رو میشود.
فیلم «وارث مونث» (The Heiresses) از جمهوری پاراگوئه دو جایزهی مهم دریافت کرد؛ خرس نقرهای آلفرد باوِر (باوِر بنیان گذار اصلی جشنوارهی فیلم برلین بود) و خرس نقرهای بهترین بازیگر زن (آنا برون). داستان این اثر در مورد یک زن میانسال است که بعد محکوم شدن همسرش به زندان، مجبور است دوباره به میان اجتماع برگردد. منتقدان مختلف بازیهای ارائه شده در این فیلم را واقع گرایانه و احساسی توصیف کردهاند.
آنتونی باژون خرس نقرهای بهترین بازیگر مرد را برای بازی در فیلم فرانسوی «دعا» (The Prayer) دریافت نمود. وی در این اثر نقش یک جوان معتاد به هروئین را بازی میکند که برای رهایی از اعتیاد، رو به دعا و زندگی راهبگونه آورده است.
آلِنزو روئیز پلیشیئوس و مانوئل آلکالا برای نوشتن فیلمنامهی درام-جنایی «موزه» (Museum) خرس نقرهای بهترین فیلمنامه را دریافت نمودند. داستان این فیلم در مورد سارقی ماهر است که اموال گران قیمت موزهی انسانشناسی ملی مکزیک را به سرقت میبرد.
در پایان، خرس نقرهای دستاورد هنری امسال نیز به فیلم «دولاتوف» (Dovlatov) رسید. این اثر یک هفته از زندگی خصوصی رمان نویس روسی، سرگئی دولاتوف، را به تصویر کشیده است.