مهمترین منابع استرس در زنان باردار پول، کار، اقتصاد، مسئولیتهای خانواده و سلامت شخصی است.
هر یک از این محرکهای استرس ممکن است تحت تأثیر نزدیکی زمان زایمان قرار بگیرد. زایمان تغییرات زیادی را در هورمونها ایجاد میکند.
استرس در زنان باردار امری عادی است؛ اما استرس به تنهایی نمیتواند باعث ایجاد مشکلات جدی برای مادر یا نوزاد شود.
زنان باردار نیز همانند افراد دیگر عوارض استرس را تجربه میکنند. این عوارض عبارتاند از دشواری در خوابیدن، تغییرات احتمالی در عادتهای غذا خوردن و کشمکش در روابط با اطرافیان. با این حال برای زنانی که باردار هستند، خواب باکیفیت، رژیم غذایی مناسب و سیستم پشتیبانی خوب اهمیت بیشتری دارد.
در کل، اگر استرس در دوران بارداری به روش مناسبی کنترل شود، عوارض آن خطرناک نیست. با این حال، گاهی اوقات برخی از این عوارض جدی میشوند.
عوارض احتمالی استرس در دوران بارداری
استرس میتواند احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و مشکلات روانی را افزایش دهد. استرس در زنان باردار و جنین در حال رشد، خطرات خاصی دارد.
تحقیقات، استرس مداوم در زنان باردار را با کاهش وزن جنین به هنگام تولد، مرتبط میدانند. طبق یک تحقیق، احتمال پایین بودن وزن جنین به هنگام تولد در زنانی که استرس مزمن دارند، یکونیم برابر بیشتر است. خطرات فیزیکی دیگر استرس برای جنین شامل احتمال تولد زودتر از موعد و حتی سقط است.
همچنین یک سری تحقیقات در حال حاضر، ارتباط میان استرس مادر و تغییرات رفتاری بچهها در مدت رشد را بررسی میکنند. این تحقیقات نشان دادند استرس در بارداری ممکن است با خلقوخو، قدرت تمرکز و مشکلات رفتاری و احساسی در جنین و کودک ارتباط داشته باشد.
مطمئناً نگرانی در مورد خطرات ناشی از استرس به شما کمکی نخواهد کرد.
کاهش استرس در دوران بارداری
استرس در دوران بارداری، امری عادی بوده و روش درمان آن نسبتاً راحت است.
۱٫ محرکهای استرسزا را شناسایی کنید.
ابتدا باید منبع استرس شناسایی شود تا برنامهای شخصی و مناسب برای فرد باردار به کار گرفته شود. با استفاده از شناسایی زمینههای خاص فشار، میتوانید آنها را از زندگی خود حذف کنید یا تأثیرشان را به حداقل برسانید.
۲٫ به صورت مرتب، ورزش کنید.
برای رفع استرس و کنترل افزایش وزن، مرتب ورزش کنید.
زنان باردار باید حتماً به فعالیتهای فیزیکی موردعلاقه خود ادامه دهند، به ویژه اگر فعالیتی دارند که چندین سال ادامه دادهاند. با این حال توجه داشته باشید که انجام فعالیتهای ورزشی جدید و فعالیتهایی که منجر به عدم تعادل میشود، توصیه نمیگردد.
۳٫ به سیستم پشتیبانی خود تکیه نمایید.
زمانی که باردار هستید، اطرافیان شما میخواهند شما را از نظر تغذیه تقویت کنند. زمانی که نیاز دارید به این افراد اجازه انجام این کار را بدهید و در صورت نیاز با آنها صحبت کنید.
گاهی اوقات به بیماران توصیه میشود شبها با همسر خود قدم بزنند. این فعالیت باعث میشود که هم ورزشی معمولی انجام دهید و هم روابط خود با همسرتان را تقویت نمایید. همچنین به مادران جدید توصیه میشود به فعالیتهای اجتماعی خود ادامه دهند و با دوستانشان ارتباط داشته باشند.
۴٫ در مورد وضعیت مالی خود، صادق باشید.
برای بیشتر زنان باردار، استرس مالی به دنیا آوردن یک بچه، به شدت زیاد است. هزینه دوران بارداری و زایمان، حتی با بیمه نیز ممکن است زیاد باشد. این رقم را به هزینه سالیانه نگهداری از فرزند جدید اضافه کنید. این موضوع مطمئناً باعث ایجاد نگرانی میشود.
وضعیت مالی و بودجه خود را برای هزینههای آینده صادقانه بررسی کنید. اگر هزینهها بیشازاندازه زیاد است، سعی کنید در مخارج منزل کمی تجدیدنظر نمایید.
۵٫ با پزشک خود صحبت کنید.
ممکن است پزشک شما منابعی بشناسد تا به شما کمک کنند استرس خود را کنترل کنید، منابعی همچون گروههای پشتیبانی، برنامههای تناسباندام مختص بارداری یا مشاورانی که برای کمک به زنان باردار آموزش دیدهاند.
۶٫ استراحت کنید.
با توجه به فعالیتهایی که برای آمادهسازی شرایط برای ورود نوزاد به خانواده انجام میدهید، گاهی ممکن است استراحت نکنید. دوران بارداری بهترین زمان برای تمرین یوگا است. اگر به یوگا دسترسی ندارید، چند ساعتی به خود اختصاص دهید. این دوران به سرعت سپری میشود و نوزادتان به دنیا میآید. پس از زایمان، زمانهایی که بتوانید در سکوت استراحت کنید، بسیار نایاب میشوند.