در شماره اخیر نشریه Current Biology، سه صفحه مطلب در مورد این که آیا این لباس، آبی-مشکی است یا سفید-طلایی، منتشر شده است.
یکی از استادان Wellesley College به نام Bevel Conway در این رابطه میگوید: «زمانی که اولین بار عکس این لباس منتشر شد، من فکر کردم این موضوع یکی از موضوعات کماهمیت شبکههای اجتماعی است. با این حال این موضوع جوامع علمی را نیز درگیر کرد».
وی در این تحقیق، از ۱۴۰۰ فرد بالغ استفاده کرد که ۳۰۰ نفر از آنها قبلاً عکس این لباس را ندیده بودند. وی و گروهش متوجه شدند افراد شرکتکننده به سه گروه تقسیم شدند؛ گروهی که لباس را سفید-طلایی میدیدند، گروهی که لباس را آبی-مشکی میدیدند و گروه کوچکی نیز لباس را آبی-قهوهای میدیدند. همچنین این افراد از نظر سن و جنسیت نیز به چند گروه تقسیم میشدند. محققان دریافتند افراد مسنتر و زنان این لباس را سفید و طلایی میبینند؛ اما افراد جوانتر لباس را آبی-مشکی میبینند. تعداد افرادی که لباس را آبی-قهوهای میدیدند، زیاد نبود؛ اما گروه مهمی محسوب میشدند و این افراد بایستی موردبررسی قرار میگرفتند؛ زیرا سرپرست این تحقیق یعنی Conway نیز یکی از افراد این گروه بود.
وی سپس توضیح داد که ثبت رنگ واقعی یک تصویر در یک دوربین چقدر چالشبرانگیز است. وی گفت: «هر عکسی که گرفته میشود، به کمی تصحیح رنگ نیاز دارد؛ زیرا ارتباط بین محرک طولموج و رنگ، یک بازتاب نیست؛ به عبارت دیگر اینطور نیست که طولموج برابر با آن رنگ باشد. این موضوع علت اصلی دشوار بودن توسعه صنعت عکاسی است؛ زیرا سرمایهگذاران بایستی متوجه میشدند چگونه فیلم بگیرند تا آنچه را تجربه میکنند، دقیقاً بازتولید نمایند».
کامپیوترهای کوچکی داخل دوربینها وجود دارد که سعی میکنند رنگها و شرایط نوری درست را تفسیر کنند. در نتیجه در این مورد، شرایط نوری در واقع الگوریتم تصحیح رنگ دوربین را مغشوش کردند. به همین دلیل این عکس خاص به وجود آمد که تنها اجزای آن یعنی رنگهای واقعی پیکسل، آبی و قهوهای هستند. دو رنگ دیگر یعنی سفید و طلایی، در واقع رنگهایی هستند که با نور طبیعی ارتباط دارند.
یک تحقیق دوم نیز در المان صورت گرفته است. محققان به این نتیجه رسیدند که تمام رنگهایی که توسط ۱۵ شرکتکننده مشاهده میشود، شبیه رنگهایی است که در نور روز وجود دارد. این امر به این موضوع اشاره دارد که چگونه چشمها نور طبیعی خورشید را دریافت میکنند.
سومین تحقیق با شرکت ۸۷ دانشجو در سنین ۱۸ الی ۲۴ سال از دانشگاه Nevada صورت گرفت. محققان از افراد شرکتکننده پرسیدند که به هنگام مشاهده نوارهای آبی کمرنگ، چه رنگی را میبینند. نیمی از شرکتکنندگان، رنگ آبی و نیمی دیگر رنگ سفید را میدیدند. سپس محققان تصویر لباس را دستکاری کردند تا نوارهای مشکی آن، آبی و نوارهای آبی، طلایی به نظر برسد. در این حالت ۹۵ درصد از دانشجویان لباس را به رنگ زرد یا طلایی دیدند.
یکی از محققان این تحقیق به این نتیجه رسید که چشمها احتمالاً اشیائی را که دارای نور آبی هستند، درست نمیبینند. این محقق معتقد است تفاوت رنگ این لباس در اثر نحوه تفسیر تصویر توسط چشمها در حضور نور طبیعی از خورشید و آسمان به وجود میآید.
Conway اظهار داشت که تحقیق وی کاملاً متناظر و وابسته به وضعیت و شرایط است، در نتیجه بایستی تحقیقات بیشتری صورت بگیرد تا این ایده به اثبات برسد. با این حال، این لباس احتمالاً یکی از مؤثرترین ابزارهایی است که حالا برای تحقیق در مورد مکانیسم تصحیح رنگ داخلی در درون سر وجود دارد.
و البته پدیده لباس آبی-مشکی ادامه دارد…