بر اساس نتیجه ۷۰ مطالعه جدید، مورچهها جایگزینی عالی و موثر برای آفت کشهای شیمیایی هستند!
گاهی مورچههای باعث دردسر ما میشوند، به آشپزخانه حمله میکنند و هر چیزی که سر راهشان باشد را میخورند. اما این بار مورچهها به کمک ما آمده اند تا با آفات مبارزه کنیم. بر اساس گزارش جدیدی که در مجله اکولوژی آمده مورچهها میتوانند با آفات کشاورزی مبارزه کنند و جایگزینی برای سموم و آفت کشهای شیمیایی باشند. این روش جدید ایمن تر و ارزان تر خواهد بود و از آنجایی که خیلی از آفت کشها تاثیر بدی روی حشرات و حیوانات مفید یا بیآزاد مانند پرندهها، زنبورهای عسل و عنکبوتها دارند، استفاده از مورچهها باعث میشود هم حشرات مفید باغچه و زمینهای کشاورزی حفظ شود، هم به حیوانات بیآزار آسیبی نرسد و هم آفات مزاحم از بین بروند.
این مطالعه از نتیجه بیش از ۷۰ تحقیق بر روی دهها گونه آفت مختلف که به ۹ محصول کشاورزی در آفریقا، جنوب شرقی آسیا و استرالیا حمله میکنند، استفاده کرده است. مورچهها به عنوان “سوپر ارگانیسم” طبقه بندی شده اند، به این معنی که خود کلنی مورچهها مانند یک موجود زنده متحد و واحد است و هر مورچه مانند یک سلول عمل میکند که میتواند آزادانه عمل کند. این مورچهها میتوانند آفات را شکار کرده و آنها را سرکوب کنند.
جوهیم آفنبرگ، نویسنده این مطالعه میگوید: “مورچهها شکارگران ماهری هستند که با همکاری یک دیگر عمل میکنند. زمانی که یک مورچه طعمهاش را پیدا میکند، فرومونی آزاد میکند تا از دیگر مورچههای لانه برای شکار کمک بطلبد. مورچهها با همکاری با هم حتی میتوانند آفات بزرگ را هم شکار کنند.”
اکثر مطالعات این تحقیق بر روی مورچههای ویور انجام شده که یک گونه استوایی از مورچهها هستند که با استفاده از برگ و ابریشم تولید شده به وسیله لاروها لانههای توپ شکل میسازند. از آنجایی که این مورچهها به صورت معلق روی درخت میزبانشان زندگی میکنند، یعنی نزدیک به میوهها و گلهایی که نیاز به محافظت دارند، به طور ذاتی جمعیت آفات را در محل زندگیشان کنترل میکنند.
در یک تحقیق ۳ ساله، پرورش دهندگان بادام هندی استرالیایی گزارش دادند بازده محصول درختانی که به وسیله مورچههای ویور محافظت میشدند ۴۹ درصد بیشتر از درختانی بود که به وسیله آفت کشهای شیمیایی سم پاشی شده بودند! اما محصول بیشتر تنها یکی از مزیتهای این روش بود؛ درختانی که به وسیله مورچهها محافظت شده بودند، بادام هندیهای با کیفیت تری داشتند و باعث شدند سود خالص کشاورزان ۷۱ درصد افزایش یابد!
نتایج مشابهی از باغ های انبه گزارش شد. در حالی که درختان انبهای که مورچهها از آنها محافظت میکردند بازدهی مشابه درختانی که با سموم آفت کش سم پاشی شده بودند، داشتند، استفاده از مورچهها ارزان تر بود و درختانی که با مورچه تیمار شده بودند میوههای با کیفیت تری دادند. همین قضیه باعث شد سود خالص کشاورزان از درختانی که به وسیله مورچههای ویو محافظت شده بودند، ۷۳ درصد بیشتر باشد. البته در همه محصولات کشاورزی چنین تفاوت فاحشی بین تیمار با مورچهها و آفت کشها وجود ندارد اما تحقیق بر روی ۵۰ آفت نشان داد مورچههای ویور میتوانند از محصولاتی مانند کاکائو، مرکبات و نخلها به اندازه آفت کشها حفاظت کنند.
جوهیم آفنبرگ اظهار داشت: “با اینکه در تعدادی کمی از محصولات حفاظت به وسیله مورچه بهتر از حفاظت به وسیله آفت کش بود، خیلی از تحقیقات نشان دادند مورچهها میتوانند تاثیری مشابه آفت کش بر روی آفات یک محصول کشاورزی داشته باشند. و به علاوه قطعا حفاظت با مورچهها خیلی ارزان تر و ایمن تر از سم پاشی گیاه با سموم شیمیایی است.”
برای اینکه کشاورزان باغهاشان را به وسیله مورچههای ویور حفاظت کنند، تنها کافی است چند عدد از لانههای این مورچهها را از طبیعت جمع کرده و به باغشان بیاورند، آنها را در یک کیسه پلاستیکی بگذارند و از شاخههای درخت آویزان کنند و در هنگامی که مورچهها در حال ساخت لانههای جدید هستند، برای تغذیه به مورچهها محلول شکر بدهند (آب و شکر). زمانی که مورچهها لانههاشان را ساختند و بر روی درخت مستقر شدند، کشاورزان میتوانند به وسیله ساختن راههایی هوایی از طناب یا شاخه درختان، درختان را به هم وصل کنند و مورچهها را به سمت درختان دیگر هم بکشانند و به این طریق به گسترش و پخش شدن این مورچهها در باغشان کمک کنند. از آن به بعد معمولا مورچهها به خود متکی هستند و تنها کافی است در فصول گرم هر از گاهی برایشان آب خوردن فراهم شود. به این صورت که آب را دربطریهای پلاستیکی بریزید و روی شاخه درخت آویزان کنید.
اگر کشاورز درخت دیگری در باغ دارد که نیاز ندارد به وسیله این مورچهها محافظت شود و گونه دیگری از مورچهها روی این درخت زندگی میکنند، او باید درختش را هرس کند تا از ایجاد درگیری بین این دو گونه مورچه جلوگیری کند!
دانشمندان میگویند برای کمک به مورچههای ویور، کشاورزان نباید درختانشان را با آفت کشهای عمومی سم پاشی کنند.
2 نظر
بهترین حشره برای کنترل بیولوژیک آفات گیاهی کفشدوزک است نه مورچه / بدلیل اینکه مورچه با شته زندگی همیاری دارد و خود یک آفت محسوب میشود این مطلب ساده ای است که خیلی ها میدانند چرا که در کتب دبیرستانی هم به آنها اشاره شده است / ترجمه مطالب علمی بدون اشراف مترجم در آن زمینه علمی میتواند باعث گمراهی عده ای را فراهم سازد
سلام
پیشنهاد میکنم سورس مطلب روببینید