به طور خلاصه بگویم، تکثیر سدوم به دو روش قابل انجام است: قلمه گیری و کاشت بذر.
بسته به نظر خودتان میتوانید از یکی از این دو روش استفاده کنید اما این را در نظر داشته باشید که تکثیر سدوم از طریق کاشت بذر میتواند این بدی را داشته باشد که ممکن است گیاهی که میخواستید از آب درنیاید. به آن معنی که گیاهانی که از کاشت بذر حاصل میشوند درست شبیه به گیاه مادر نیستند. پس تکثیر سدوم به وسیله قلمه گیری روشی مطمئن تر است که گیاهانی یک شکل، مانند گیاه مادر، به شما میدهد.
تکثیر سدوم به وسیله قلمه
بهترین زمان برای قلمه گیری از گیاه سدوم ماههای گرم سال هستند. قلمهها را باید از نوک ساقهها بگیرید و قطعههایی به طول ۸ تا ۱۰ سانتی متر از آنها ببرید. قلمه گیری را با یک تیغ یا چاقویی تیز و استریل انجام دهید. برای استریل کردن چاقو آن را با آب و صابون بشویید و بعد بهتر است کمی الکل هم به آن بزنید تا خیالتان از بابت انتقال بیماریهای گیاهی راحت شود. بعد از جدا کردن قلمه، برگهای ۲ الی ۳ سانتی متر از پایین قلمه را از آن جدا کنید.
سپس اجازه دهید زخم قلمهها برای ۷ الی ۱۰ روز خشک شوند. این کار را برای آن انجام میدهیم که عوامل بیماری زایی که در خاک وجود دارند از طریق زخم به داخل گیاه راه پیدا نکنند و باعث بیماری و فساد آن نشوند. گلدان های کوچکی را پر از شن و پیت کنید و قلمهها را در آنها بکارید. خاک را مرطوب نگه دارید تا قلمهها به راحتی ریشه بزنند. تا آن زمان گلدانهای حاوی قلمه را در مکانی نسبتا گرم و با تابش غیر مستقیم نور خورشید قرار دهید. زمانی که جوانه های برگ بر روی قلمهها ظاهر شدند، قلمههای شما ریشه زده است.
بعد از ریشه زنی و بزرگ شدن گیاه، آن را به گلدانی بزرگتر منتقل کنید و خاکی تازه برایش فراهم کنید تا سرعت رشدش بیشتر شود.
تکثیر سدوم به وسیله بذر
برای کاشت بذر هم بهترین زمان بهار یا تابستان است. برای این کار ابتدا دانه را از جایی مطمئن خریداری کنید. اگر میخواهید دانههای گیاه خودتان را بکارید ابتدا باید گیاه را وادار به گلدهی کنید و سپس دانههای رسیده را از میوه آن جدا کرده و خشک کنید.
گلدانی کوچک یا سینی جوانه زنی را با خاک مخصوص جوانه زنی پر کنید. خاک را کمی با دست تان فشار دهید و در صورت نیاز خاک بیشتری درون گلدان بریزید. سپس خاک را تا جایی آبیاری کنید که آب از سوراخ های زهکش زیر گلدان بیرون بیاید. دانهها را بر روی خاک و با فاصله ۳ سانتی متر از هم قرار دهید. سپس روی آنها لایهای نازک از همان خاک بریزید. گلدان یا سینی جوانه زنی (سینی نشا) را با پلاستیکی شفاف بپوشانید. به این ترتیب رطوبت مورد نیاز دانهها برای جوانه زنی فراهم میشود، دما در حد مطلوب میماند و گرما بیشتر حفظ میشود و از خشک شدن مرتب خاک جلوگیری میشود. همانطور که میدانید خشک ماندن زیاد خاک باعث جلوگیری از جوانه زنی دانه خواهد شد. اما با این وجود باید روزی یک بار کیسه پلاستیکی را از روی گلدانها بردارید تا گردش هوا برقرار شود.
گلدانها یا سینی جوانه زنی را در مکانی سایه دار با دمایی نسبتا گرم قرار دهید و آن را تقریبا مرطوب نگه دارید (از یک بطری اسپری برای اسپری کردن روی خاک و مرطوب نگه داشتن بذرها استفاده کنید) تا زمانی که دانهها جوانه بزنند.
دانهها باید ظرف مدت ۲ تا ۴ هفته جوانه بزنند. زمانی که دانهها جوانه زدند کیسه پلاستیکی را از روی گلدان آنها بردارید و گلدان را بر روی لبه پنجره ای قرار دهید که نور خورشید صبحگاهی را داشته باشد و سپس به تدریج با بزرگ شدن گیاهان میزان نور دریافتیشان را بیشتر کنید. زمانی که دانهها به اندازه کافی رشد کردند و بزرگ شدند، آنها را از سینی جوانه زنی یا گلدانی که کاشته بودید خارج کنید و هر کدام را به طور جداگانه در یک گلدان بکارید.