اگر چه تاکنون این فناوری تنها بر روی میمونها و موشها آزمایش شده است؛ اما نتیجه این فناوری برای ذهن انسان واقعاً هیجانانگیز خواهد بود. در یک آزمایش، دانشمندان مغز سه میمون که در اتاقهای جداگانه قرار داده شده بودند را سیمکشی کردند و از طریق یک بازوی مجازی که بر روی صفحهنمایش نمایش داده میشد، وظایفی به میمونها دادند. مغز میمونها به یکدیگر وصل نشده بود؛ بلکه به یک کامپیوتر وصل بود و با فکر گروهی توانستند با موفقیت حرکتی بر روی صفحهنمایش ایجاد کنند. پس از انجام این کار، تیم تحقیقاتی چالش جدیدی را تعیین کرد که بر اساس آن هر میمون تنها میتوانست یک بعد از حرکت را کنترل کند. با این حال، میمونها هنوز هم میتوانستند با همدیگر فکر کنند. Nicolelis میگوید: «میمونها مغز خود را همگامسازی کردند و با ایجاد یک ابرمغز توانستند وظیفه تعیینشده را انجام دهند؛ ابرمغز یک ساختار ترکیبی از سه مغز است».
علاوه بر این، در آزمایشی دیگر تیم تحقیقاتی مغزها را به یکدیگر و همچنین به یک کامپیوتر متصل کردند. مغز چهار موش به هم متصل شد و هر بار که نوعی همگامی در فعالیت مغزی خود به دست میآوردند، به آنها پاداشی داده میشد. پس از جلسه آموزشی دهم، موشها در ۶۱ درصد مواقع یکجور فکر میکردند. زمانی که موشها از قدرت هر چهار مغز استفاده میکردند، میتوانستند مشکلات ساده مربوط به آبوهوا را مانند اینکه آیا باران خواهد آمد یا خیر، با دقت بالاتری نسبت به زمانی که به تنهایی این مشکلات را حل میکردند، حل کنند.
Nicolelis میگوید: «این نخستین باری است که یک رابط مغز- ماشین به اشتراک گذاشته شده نمایش داده میشود، یک الگو که در دهههای گذشته از تحقیقات مربوط به حیوانات تا کاربردهای درمانگاهی تفسیر شده است». مکانیسم این آزمایش بسیار شبیه به پردازش موازی در یک کامپیوتر عمل میکند. تعدادی از دانشمندان و دانشگاهیان به دلیل احتمال موفقیتآمیز بودن این آزمایش ابراز امیدواری کردند. زمانی که این آزمایش روی انسانها اعمال شود، احتمال موفقیت آن بالا خواهد بود. Andrea Stocco از دانشگاه واشنگتن در سیاتل که عضو اصلی پروژه نبود، در این رابطه گفت: «زمانی که مغزها به هم متصل شوند، کاربردهایی که از این فرآیند در حیوانات میتوان به دست آورد، تنها بر روی این موضوع تمرکز دارد که کدام حیوانات میتوانند چه کارهایی انجام دهند. تنها کاری که میتوان از یک میمون خواست تا انجام بدهد، کنترل حرکات است؛ اما ما از ذهن بشر انتظارات بیشتری داریم. اگر شما یک ریاضیدان باشید و به موضوعات بسیار پیچیده و انتزاعی فکر کنید، در این مواقع همکاری با یکدیگر واقعاً سخت خواهد بود. اگر شما میتوانستید مشکلات مشترک را با استفاده از یک شبکه مغزی حل کنید، این امر میتوانست برای بهکارگیری مهارتهای متنوع افراد برای دستیابی به یک هدف مشترک مؤثر واقع شود».
بنابراین چه کسی میداند، شاید در آیندهای نه چندان دور بتوانیم یک هوش جمعی را برای حل همه مشکلات جهان به اشتراک بگذاریم.
0 نظر
Slb