طی سالها و دهههای اخیر دانشمندان تأثیر قهوه بر جوانب مختلف سلامتی را مورد بررسی قرار دادهاند. نتایج به دست آمده از این تحقیقات در ادامه به صورت ۷ دلیل گردآوری شده است.
۱. قهوه شما را باهوشتر میکند
قهوه نه تنها شما را هوشیار نگه میدارد، بلکه هوشتان را نیز افزایش میدهد. ماده فعال قهوه، کافئین است که محرک بوده و رایجترین ماده روانگردان جهان محسوب میشود. مکانیسم اولیه قهوه در مغز، مسدود کردن تأثیر یک پیامرسان عصبی بازدارنده به نام ادنوسین است. بدین طریق قهوه تحریک عصبی در مغز و رهاسازی پیامرسانهای عصبی دیگر مانند دوپامین و نوراپینفرین را افزایش میدهد.
۲. قهوه به سوزاندن چربی کمک کرده و عملکرد جسمی را بهبود میبخشد
دلیلی دارد که در بیشتر مکملهای چربیسوز قهوه وجود دارد. کافئین هم سوختوساز و هم فرآیند اکسیداسیون اسیدهای چرب را افزایش میدهد. همچنین قهوه میتواند عملکرد جسمی را از طریق چند مکانیسم از جمله جابهجایی اسیدهای چرب از بافتهای چربی بهبود بخشد.
۳. قهوه احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد
دیابت نوع ۲ یک بیماری مرتبط با سبک زندگی است. در این بیماری سطح گلوکز خون به دلیل مقاومت بدن نسبت به انسولینی که تولید میشود یا عدم توانایی تولید انسولین، بالا میرود. در تحقیقات انجام شده، قهوه با کاهش احتمال ابتلا به دیابت ارتباط داشته است.
۴. قهوه احتمال ابتلا به آلزایمر و پارکینسون را کاهش میدهد
بیماری آلزایمر رایجترین اختلال عصبی جهان و دلیل اصلی زوال عقل است. در چند تحقیق مشخص شد افرادی که قهوه مینوشند تا ۶۰ درصد کمتر به آلزایمر و زوال عقل مبتلا میشوند. پارکینسون دومین اختلال عصبی رایج در جهان است. قهوه احتمال ابتلا به پارکینسون را نیز تا ۳۲ الی ۶۰ درصد کاهش میدهد.
۵. قهوه به شدت برای کبد مفید است
کبد یک اندام مهم در داخل بدن است که وظایف مهمی بر عهده دارد. چندین تحقیق مختلف نشان دادند قهوه میتواند احتمال ابتلا به سیروز (التهاب شدید کبد ) را تا ۸۰ درصد کاهش دهد. این نتیجه در افرادی به دست آمد که روزانه ۴ فنجان یا بیشتر قهوه مصرف میکردند. همچنین قهوه میتواند احتمال ابتلا به سرطان کبد را تا ۴۰ درصد کاهش دهد.
۶. قهوه احتمال مرگ را کاهش میدهد
طبق نتایج دو تحقیق بزرگ، نوشیدن قهوه با کاهش احتمال مرگ ارتباط دارد.
۷. قهوه سرشار از مواد مغذی و آنتیاکسیدان است
یک فنجان قهوه حاوی:
- ۶ درصد از ویتامین ب ۵ موردنیاز روزانه بدن
- ۱۱ درصد از ویتامین ب ۱۲ موردنیاز روزانه بدن
- ۲ درصد از ویتامین ب ۳ و ویتامین ب ۱ موردنیاز روزانه بدن
- ۳ درصد از پتاسیم و منگنز موردنیاز روزانه بدن
شاید این میزان زیاد به نظر نرسد؛ اما اگر روزانه چند فنجان قهوه بنوشید، مقادیر گفتهشده چند برابر میشوند.
علاوه بر این، قهوه دارای میزان زیادی آنتیاکسیدان نیز است. در واقع قهوه بزرگترین منبع آنتیاکسیدان در رژیم غذایی غرب محسوب میشود.
نکته مهم:
اگرچه مصرف میزان متوسط قهوه برای بدن مفید است؛ اما مصرف بیشازاندازه آن میتواند مضر باشد.
همچنین لازم به ذکر است تحقیقاتی که نتیجه آنها در این مطلب آورده شده، تحقیقاتی هستند که تنها میتوانند ارتباطها را مشخص کنند و قادر به اثبات تأثیرات گفتهشده نیستند.