اگر مشغول یک پروژهی ساختمانسازی بوده یا قصد شروع پروژهای در آینده را داشته باشید حتما میدانید که قیمت آجر، چه دغدغهی بزرگی است. در سالهای اخیر، قیمت همهی مصالح ساختمانی بهویژه آجر، افزایش چشمگیری داشته است.
شاید از خود بپرسید که دلیل افزایش قیمت آجر چیست؟ برخی از دلایل را همهی ما میدانیم، افزایش قیمت ارز و افزایش تورم بهطورکلی، نمونههایی از آنها هستند. اما آنچه شاید بسیاری از ما ندانیم، نحوهی تاثیرگذاری این عوامل بر قیمت خرید آجر است. علاوه بر اینکه دلایل پنهانتر دیگری را نیز میتوان برای این موضوع پیدا کرد.
در این مطلب، عوامل موثر بر قیمت آجر و نحوهی اثرگذاری آنها را بررسی خواهیم کرد. با مطالعهی این مقاله، قطعا میتوانید روند قیمت این محصول را در آیندهی نزدیک بهتر پیشبینی کرده و خرید خود را در زمان بهتری انجام دهید.
هزینه مواد اولیه آجر
مانند هر محصول صنعتی دیگری، آجر نیز مواد اولیهی مخصوص خودش را دارد. خاک رس، خاک چینی یا کائولن و انواع اکسید فلزات نمونههایی از این مواد هستند. علیرغم اینکه این مواد عمدتا از معادن کشور خودمان تامین میشوند، در سالهای اخیر به دلیل افزایش هزینههای تولید در صنعت معدن، قیمت آنها نیز افزایش یافته است.
درواقع، تمامی دلایلی که در ادامه برای افزایش هزینههای تولیدکننده آجر میآوریم، کموبیش برای صنعت معدن نیز صادق هستند. همچنین درصورتیکه کشور با کمبود معادن این مواد مواجه شود نیز قیمت آجر افزایش مییابد. به این موارد، هزینهی بستهبندی که عمدتا از مقوا و پلاستیک است را نیز اضافه کنید.
وضعیت بازارهای وابسته به آجر
وضعیت بازارهای مصرفکنندهی آجر نیز تاثیر مستقیمی بر قیمت خرید این محصول دارد. مهمترین این بازارها، مسکن است. آجر در انواع مختلفش تقریبا در همه جای ساختمان استفاده میشود. در صورت رونق ساختوساز در کشور، تقاضا برای این محصول نیز افزایش مییابد که میتواند سبب افزایش قیمت آن شود.
روند چند سال گذشته بازار مسکن در کشور بهگونهای بوده است که به دلایل مختلف، قیمتها حتی در شرایط رکود خریدوفروش نیز صعودی بودهاند. امری که سبب شده قیمت آجر حتی در شرایط رکود ساختوساز نیز روند صعودی خود را تنها با شیبی کمتر نسبت به زمانهای غیررکودی بازار مسکن، حفظ کند.
صنعت ساختوساز تنها بازار تاثیرگذار بر قیمت خرید آجر نیست. آجر در صنایع دیگری مانند ساخت کوره و شومینه نیز کاربرد دارد. وضعیت این بازارها بهویژه بر قیمت خرید آجر نسوز اثرگذار است.
علاوه بر ساختوساز ساختمان باید وضعیت رونق بازسازی را نیز در نظر داشته باشیم. یکی از مهمترین انواع آجر که در زمان بازسازی ساختمان کاربرد پیدا میکند آجرنماست. این آجر هم در نمای داخلی و هم در نمای خارجی ساختمان کاربرد دارد. در سالهای اخیر به دلیل مزایای متعدد و قیمت مقرونبهصرفهتر این محصول، استفاده از آن رونق گرفت که خود پس از مدتی، سبب افزایش تقاضا برای آنها و متعاقبا افزایش قیمتش شده است.
رابطه قیمت ارز و قیمت آجر
همهی ما میدانیم و در سالهای اخیر تجربه کردهایم که قیمت ارزهای بینالمللی مانند دلار و یورو، چطور بر قیمت همهچیز تاثیر میگذارد. آجر و مصالح ساختمانی بهطور مستقیم و غیرمستقیم، تحت تاثیر این عامل هستند. با افزایش قیمت ارز و درواقع، کاهش ارزش پول ملی، حاشیهی سود تولیدکننده کاهشیافته و او نمیتواند با قیمت قبلی، هزینههایش را پوشش دهد. تنها راهی که در این شرایط باقی میماند، افزایش قیمت خرید آجر است.
علاوه بر این، برخی تولیدکنندهها بعضی مواد اولیه یا دستگاههای خود را از خارج کشور تامین میکنند. افزایش قیمت ارز، مستقیما به معنی افزایش هزینههای تولید برای آنهاست. در سالهای اخیر، قیمت ارز بهصورت تصاعدی افزایش یافته که سبب افزایش قیمت آجر نیز شده است. بسیاری از کارشناسان پیشبینی میکنند که این روند در سال آینده نیز ادامه داشته باشد.
همچنین جهت دریافت لیست قیمت آجر که به صورت لحظهای و روزانه در حال تغییر است، میتوانید به صفحه قیمت انواع آجر امیران نما که لینک آن در زیر است مراجعه نمایید.
https://amirannama.com/brick-price
رابطه قیمت انرژی و قیمت آجر
دیگر عامل مهم تاثیرگذار در هزینهی تولید و قیمت خرید آجر ، انرژی است. تولید آجر به کورههای آجرپزی یا پخت سفال نیاز دارد که بهطور متوسط در دمای ۱۲۰۰ درجهی سانتیگراد کار میکنند. سوخت عمدهی این دستگاهها گاز و فرآوردههای نفتی است. در سالهای اخیر، قیمت این حاملهای انرژی چندین بار افزایش یافته است. این افزایش قیمت معمولا برای واحدهای صنعتی بیشتر بوده و سبب میشود که آنها نیز قیمت مصرفکنندهی خود را افزایش دهند.
شکل دیگری از انرژی که بر قیمت آجر اثر میگذارد، سوخت خودروهای حملونقل این محصول و مواد اولیهی آن است. بنزین و گازوئیل، سوخت بیشتر این خودروها هستند. در صورت افزایش قیمت این حاملهای انرژی، هزینهی حمل مواد اولیه از معدن تا کارخانه افزایش میباید که خود را در قیمت مصرفکننده نشان میدهد. افزایش هزینهی حمل از کارخانه تا انبار سفارشدهنده یا پروژه نیز خود سبب افزایش هزینهی تمامشده خرید آجر برای پیمانکار میشود.
دیگر عوامل موثر در قیمت آجر
همانطور که میدانیم، تورم سالانه، یکی از اصلیترین دلایل افزایش قیمت محصولات است. یکی از جاهایی که این عامل، تاثیر خود را بهخوبی نشان میدهد هزینههای زندگی نیروی انسانی واحدهای تولیدی است. درنتیجه، دولت نیز هرساله حقوق مزایای کارکنان را افزایش میدهد. این هزینه معمولا از طریق افزایش قیمت مصرفکننده جبران میشود.
عامل دیگر تاثیرگذار در قیمت آجر، وضعیت اقتصادی و داخلی کشورهای تولیدکننده مواد اولیه و نیز واردکنندهی آجر از ایران است. همچنین وضعیت رابطهی کشور ما در سطوح کلان سیاسی و اقتصادی با آنها نیز در وضعیت مالی تولیدکنندههای این محصول و درنهایت قیمت مصرفکنندهی آنها تاثیرگذار است.
از دیگر عوامل موثر در قیمت آجر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وضعیت آجر در بورس کالا
- وضعیت سهام شرکتهای تولیدکننده
- وضعیت بازارهای سرمایهگذاری اصلی
- قیمت نفت در سطح جهانی و وضعیت صادرات کشور
- مالیات تعیینشده از سوی دولت برای تولیدکنندگان
سخن آخر
آجر، یکی از مهمترین مصالح در صنعت ساختمانسازی و چند صنعت دیگر است. قیمت این محصول بهطور مستقیم به وضعیت این بازارها بستگی دارد. روندی که در سالهای اخیر معمولا افزایشی بوده و پیشبینی میشود در آینده نیز ادامه داشته باشد. دیگر عوامل مهم موثر بر قیمت آجر، شامل هزینهی مواد اولیه، قیمت انرژی بهویژه گاز مصرفی کورههای آجرپزی و سوخت خودروهای حملونقل، قیمت ارز و هزینهی نیروی انسانی هستند. با تحقیق بیشتر در مورد وضعیت این عوامل در ماههای آینده، میتوانید خرید بهموقع و ارزانتری داشته باشید.
پاسخ بدهید