بسیاری از افراد عادت دارند در شرایط و زمانهای خاصی آدامس بخورند. برای مثال هنگامی که حوصلهشان سر میرود، مضطرب و بی قرار میشوند یا بعد از یک وعده غذایی برای عوض شدن طعم دهنشان، یک آدامس در دهانشان میاندازند و شروع به جویدن میکنند. اما آیا آدامس منافع خاصی دارد که ما از آن غافل بودهایم؟
طبق آخرین دادهها، تنها در سال ۲۰۱۷، ۱۷۵ میلیون نفر در ایالت متحده آمریکا اعلام کردند که عادت به خورن آدامسهای بادکنکی یا سقز دارند.
اما اینکه آیا و به چه میزان ممکن است آدامس به سلامت ما کمک کند یا به آن آسیب برساند، موضوعی است که بر سر آن اختلاف نظر وجود دارد.
تحقیقات نشان میدهد که آدامس بدون قند، به طور خاص برای دندانهای شما مناسب است، زیرا میتواند از تشکیل و بوجود آمدن پوسیدگی و پلاک دندان جلوگیری کند.
همچنین در یک مقاله دیگر مشخص شد که جویدن آدامس میتواند به کاهش استرس کمک کند، که ممکن است بر اساس نظریه پردازان، به دلیل افزایش جریان خون به مغز باشد.
اما مطالعات دیگر، از جمله در یک مطالعه در مجله رفتارها و عادات غذایی، به این نتیجه رسیدند که عادت کردن به جویدن آدامس، اشتهای افراد برای خوردن میان وعدههای سالم مانند میوهها را از بین میبرد، اما از طرفی میل به خوردن تنقلات کم ارزش ، مانند چیپس و پفک را محدود نمیکند.
اکنون دانشمندان دانشگاه توکیو ژاپن، تمرکز خود را بر روی این موضوع گذاشتهاند که آیا جویدن آدامس در حین راه رفتن، میتواند بر روی عملکرد فیزیکی شخص تاثیر مثبت داشته باشد؟
در این مطالعه که توسط “یوکا هامادا” در دانشگاه وستا انجام شد، به نتایج جالبی دست پیدا کردند. در این مطالعه مشخص شد که چگونه یکی از کوچکترین عادات روزانه میتواند بر بدن و استفاده آن از انرژی تاثیر بگذارد.
جویدن آدامس، ضربان قلب را بالاتر میبرد
در این مطالعه، محققان بر روی ۴۶ شرکت کننده کار کردند. شرکت کنندهها شامل مرد و زن در سنین بین ۶۹-۲۱ ساله حضور داشتند. آنها در دو آزمایش مختلف شرکت کردند.
در آزمایش اول به شرکت کنندگان دو آدامس ۱٫۵ گرمی که هرکدام ۳ کیلوکالری داشتند داده شد و از آنها خواسته شد که هنگام قدم زدن با یک سرعت معمولی به مدت ۱۵ دقیقه، آدامسها را بخورند.
در آزمایش دوم نیز از شرکت کنندگان همین درخواست را داشتند با این تفاوت که به جای جویدن آدامس، پودر آدامس که حاوی همان مواد بود را خوردند.
در هر کدام، محققان ضربان قلب افراد را در هنگام راه رفتن بررسی کردند. همچنین میزان مسافت طی شده و سرعت قدم زدن شرکت کنندگان نیز محاسبه و اندازهگیری شد. آنها همچنین میزان انرژی مصرف شده افراد نسبت به سرعت و وزن افراد را محاسبه کردند.
جالب توجه است که میانگین ضربان قلب همه شرکت کنندگان هنگامی که در حال قدم زدن آدامس میجویدند افزایش یافته بود. چنین چیزی در آزمایش دوم مشاهده نشد.
بیشتر مزایا را سالمندان به دست خواهند آورد
برای درک اینکه آیا تفاوتهای قابل توجهی در اثرات فیزیولوژیکی براساس جنسیت یا گروه سنی وجود دارد یا خیر، هامادا و تیمش مجموعهای از تحلیلها را انجام دادند که در آن، این عوامل را در نظر گرفتند.
از این رو، آنها شرکت کنندگان را به گروههای مرد و زن و جوان (۳۹-۱۸ ساله) و میانسال(۶۹-۴۰ ساله) تقسیم کردند.
در این آزمایش مشخص شد که هر دو گروه شرکت کننده زن و مرد هنگام جویدن آدامس، میانگین ضربان قلبشان افزایش یافته بود اما مشخصا در شرکت کنندگان مرد، فاصلهای که در مدت ۱۵ دقیقه پیادهروی کرده بودند و میانگین سرعت آنها به طور قابل توجهی افزایش یافته بود. این امر در شرکت کنندگان زن مشاهده نشد.
همچنین مشخص شد که تغییرات در ضربان قلب افراد ۶۹-۴۰ ساله نسبت به افراد جوانتر بسیار بیشتر و قابل توجهتر بود.
محققان بر این باورند که “جویدن آدامس در طول پیادهروی بر روی تعدادی از عملکردهای فیزیکی و فیزیولوژیکی در مردان و زنان در هر سنی تاثیر میگذارد.” با تأکید بر اینکه بیشترین مزایا به نظر میرسد توسط شرکت کنندگان مرد و مسنتر احساس شود.
این مطالعه همچنین نشان میدهد که جویدن آدامس در حین پیادهروی باعث افزایش مسافت پیادهروی و مصرف انرژی بیشتر مخصوصا توسط افراد میانسال و سالخوردگان میشود.