زگیل تناسلی از زائده هایی می باشد که در واژن، مقعد و روی آلت تناسلی مردان ظاهر می شود. این زائده ها به شدت مسری بوده و در تماس سطحی نواحی تناسلی با یکدیگر انتقال می یابند. به همین منظور توصیه می شود که دختران و پسران قبل از داشتن اولین رابطه جنسی واکسن HPV دریافت کنند و رابطه جنسی ایمن داشته باشند.
ممکن است که زگیل های تناسلی طی چند ماه از بین بروند ولی از طرفی دیگر می توانند تا سالیان سال باقی مانده و برای از بین بردن آنها باید از روش های تهاجمی کمک بگیرید.
میزان شیوع این بیماری در مردان و زنان تقریبا به یک اندازه است و حتی کودکان هم ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. اگر در کودکان به خصوص اطفال زیر دو سال این عفونت را مشاهده کردید، دو عامل زیر را در نظر بگیرید:
- تماس دست آلوده با پوست
- تجاوز و سواستفاده ی جنسی از کودک
با توجه به الگوها و تغییر عادات جنسی افراد در جوامع امروزی، مطالعات نشان می دهد که سن ابتلا به زگیل تناسلی بسیار کاهش یافته است. امروزه بیشترین طیف سنی که به این بیماری مبتلا می شوند در فاصله های 12 تا 35 سال قرار دارند.
زگیل تناسلی چیست؟
زگیل تناسلی که در انگلیسی Genital warts و در فارسی زگیل های مقاربتی هم شناخته می شوند؛ زائده های ریزی در درون و خارج از دستگاه تناسلی هستند که به دلیل ویروس اچ پی وی HPV یا پاپیلوما انسانی پدید می آیند. البته فقط دو نوع اچ پی وی 6 و 11 هستند که باعث ایجاد زائده ها می شوند.
این بیماری در دسته عفونت های آمیزشی یا STD قرار می گیرد.
زگیل های دستگاه تناسلی چقدر رایج هستند؟
زگیل تناسلی و ویروس اچ پی وی شایع ترین بیماری مقاربتی در سراسر جهان است. بیشترین میزان عفونت HPV در گروه سنی 18 تا 28 سال رخ می دهد.
اکثر افراد مبتلا به اچ پی وی HPV هیچ علامتی ندارند و عفونت ها معمولاً خود به خود برطرف می شوند. بیش از 200 نوع ویروس پاپیلومای انسانی وجود دارد و حدود 40 نوع این ویروس می توانند ناحیه تناسلی شما مانند: فرج، واژن، دهانه رحم، راست روده، مقعد، آلت تناسلی، بیضه ها و همچنین دهان و گلو را آلوده کنند.
چگونه اچ پی وی تناسلی میگیریم؟
ویروس اچ پی وی تناسلی از طریق تماس پوست با پوست ناحیه تناسلی افراد با یکدیگر (فرد سالم با فرد آلوده) منتقل می شود. به این معنی که نیازی به داشتن رابطه جنسی و دخول( واژینال، مقعدی یا دهانی) نیست و می تواند فقط از طریق تماس منتقل شود.
البته این نکته هم وجود دارد که اکثر افرادی که اچ پی وی می گیرند، دچار زگیل نمی شوند و در حقیقت ناقل ویروس می باشند.
همچنین لازم است بدانید که از طریق کارهای زیر hpv نمی گیرید:
- بغل کردن
- بوسیدن
- حوله های مشترک
- سرویس های بهداشتی
- استخرهای شنا
- به اشتراک گذاشتن کارد و چنگال، لیوان و غیره..
علائم زگیل تناسلی در زنان و مردان
اکثر افراد مبتلا به HPV هیچ علامتی ندارند و نمی دانند که به این عفونت مبتلا شده اند. اگر به زگیل تناسلی مبتلا می شوید، اغلب توده های گوشتی یا برجستگی هایی روی پوست، هر نقطه از ناحیه تناسلی یا مقعدی دارید.
این عارضه علائم و نشانه های ظاهری مشخصی دارند که موجب شده به راحتی قابل تشخیص باشند. علائم عمومی و کلی این عفونت به شرح زیر می باشد:
- زائده هایی برجسته، سفت، تو پر و گوشتی شکل در اطراف اندام های تناسلی، مقعد و واژن وجود دارد که به صورت تک و پراکنده دراندازه هایی بسیار کوچک و یا در اندازه ی بزرگ تر و به شکل خوشه ای و گل کلمی مشاهده می شود.
- وجود زائده هایی در اطراف دهان، لب، زبان و گلو که بر اثر ارتباط جنسی دهانی به وجود آمده است.
- احساس سوزش و خارش در محل ایجاد عفونت
- وجود ترشح و رطوبت در محل زائدهها
- این عفونت اگر در مسیر مجاری ادراری قرار گرفته باشد موجب درد، خونریزی و انسداد مجاری ادراری می گردد.
- سابقه ی وجود سایر بیماری های آمیزشی در شخص
تشخیص
ممکن است پزشک شما با مشاهده زگیل های شما بتواند ابتلا به ویروس HPV را تشخیص دهد.
ولی اگر زگیل تناسلی قابل مشاهده نباشد، به یک یا چند آزمایش ممکن است نیاز داشته باشید:
- آزمایش محلول سرکه (اسید استیک): این محلول سرکه روی نواحی تناسلی که احتمال آلودگی به اچ پی وی را دارند استفاده می شود. آنها با سفید کردن محل زائده ها فرد را متوجه زگیل تناسلی می کنند. این روش بیشتر برای زگیل های بسیار مسطح که با چشم انسان مشخص نیستند استفاده می شود.
- تست پاپ اسمیر: پزشک نمونه ای از سلول های دهانه رحم یا واژن را برای تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی نمونه برداری می کند. آزمایش پاپ می تواند از ناهنجاری هایی که موجب سرطان دهانه رحم می شود جلوگیری کنند.
- آزمایش DNA: این آزمایش که فقط بر روی سلول های دهانه رحم انجام می شود، می تواند DNA انواع خطرناک HPV را که با سرطان های دستگاه تناسلی مرتبط هستند، تشخیص دهد. علاوه بر آزمایش پاپ، برای زنان 30 سال به بالا توصیه می شود.
زگیل تناسلی چگونه درمان می شود؟
داروها برای از بین بردن زگیل ها معمولاً مستقیماً روی ضایعه استفاده می شوند و معمولاًتاثیر گذاری کمتری داشته و مدت طولانی باید از آنها استفاده کنید. این داروها عبارتند از:
- اسید سالیسیلیک: داروهای بدون نسخه که حاوی اسید سالیسیلیک هستند با حذف لایه ای لایه به لایه زگیل تناسلی در طی گذر زمان اثر می کنند. این ماده حتما باید با مشورت پزشک مورد استفاده قرار بگیرد زیرا ممکن است اثر گذاری معکوس داشته و زگیل ها را حساس تر کند.
- کرم های استروئیدی و تقویت سیستم ایمنی: این کرم تجویزی می توانند توانایی سیستم ایمنی بدن در مبارزه با HPV را افزایش دهد. عوارض جانبی شایع عبارتند از قرمزی و تورم در محل استفاده.
- پودوفیلوکس و داروهای موضعی: پودوفیلوکس با از بین بردن بافت زگیل تناسلی عمل می کند. این دارو ممکن است در محل استفاده باعث سوزش و خارش شود.
- تری کلرواستیک اسید: این دارو شامل یک روش شیمیایی برای از بین بردن زائده ها است که امکان دارد آنها را تحریک هم بکند. از تری کلرواستیک اسید به ندرت برای درمان زگیل تناسلی واژن، مقعد یا آلت تناسلی استفاده می شود.
جراحی و سایر روشها
اگر داروها موثر نباشند، پزشک ممکن است برای برداشتن زگیل تناسلی، یکی از روش های زیر را پیشنهاد دهد:
- انجماد با نیتروژن مایع (کرایوتراپی)
- سوزاندن با جریان الکتریکی (الکتروکوتر)
- عمل جراحی برای برداشتن
- درمان زگیل تناسلی با لیزر
آیا می توان پس از درمان رابطه داشت؟
بله. اکثر افراد فعال از نظر جنسی ممکن است زمانی که بیماری آنها در مراحل اولیه است نشانه خاصی نداشته باشد و این ویروس را به افراد سالم منتقل کنند. از طرفی دیگر زمانی که درمان می شوند، زگیل ها از بین می روند ولی ویروس ممکن است تا مدتی در بدن آنها بماند.
در نتیجه به این معنی است که افراد می توانند رابطه داشته باشند ولی حتما به شریک خود بیماری را اطلاع داده و رابطه جنسی ایمن با کاندوم داشته باشند.
برای پیشگیری از زگیل تناسلی چه کنیم؟
بهترین روش برای پیشگیری از این بیماری واکسینه شدن است و سپس رابطه جنسی ایمن.
به نقل از healthline.com:
The CDC recommends the HPV vaccine for boys and girls ages 11 or 12. Two doses of the vaccine are given at least six months apart. Women and men ages 15 to 26 can also get vaccinated on a three-dose schedule.
ترجمه: مرکز کنترل بیماری های عفونتی بیان می کند که واکسن HPV را برای پسران و دختران 11 تا 12 ساله تزریق کنند.. دو دوز واکسن با فاصله حداقل شش ماه تزریق می شود. زنان و مردان 15 تا 26 ساله نیز می توانند در یک برنامه سه دوز واکسینه شوند.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد