افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانی در سراسر جهان است. در جامعه امروز افراد بسیاری هستند که به این اختلال دچارند اما خودشان از این موضوع آگاهی ندارند. زمانی که از واژه اختلال صحبت میکنیم به معنی برهم خوردن زندگی و مختل کردن عملکرد فرد میباشد. افسردگی با ایجاد احساسات منفی مانند ناامیدی، غم، اضطراب، عصبانیت، خشم بر روی احساس، فکر و عملکرد تاثیر منفی میگذارد. آگاهی و شناخت علائم افسردگی به روند تشخیص و درمان سریع تر کمک میکند. به این صورت که فرد با چک کردن این علائم در خود زودتر به مشاوره افسردگی مراجعه میکند تا روانشناس با مصاحبه بالینی و تستهای روانشناسی تشخیص دقیق انجام دهد و روند درمان زودتر شروع شود.
افسردگی چیست؟
داشتن احساساتی مانند غم، اضطراب، ترس، استرس، ناامیدی و حال بد جزوی از احساسات طبیعی در زندگی هر فردی میباشد اما زمانی که این حالات از بین نرود و در طولانی مدت باقی بماند ممکن است فرد را دچار افسردگی کند. افسردگی سبب میشود افراد نتواند از زندگی خود لذت ببرند در انجام فعالیتهای روزانه دچار مشکل شوند، خوابشان به هم بریزد، اشتهای خود را از دست بدهند، نتوانند در مسائل کوچک و بزرگ تصمیم گیری درستی داشته باشند تا جایی که حتی گذراندن یک روز معمولی هم برایشان سخت و طاقت فرسا میشود. افسردگی زمانی که به موقع درمان نشود میتواند مشکلات بسیار شدید تری برای فرد و اطرافیانش به وجود بیاورد و حتی میتواند منجر به خودکشی شود.
نکته: برای انجام انواع تستهای روانشناسی میتوانید مرکز مشاوره شکرانه یکی از بهترین مراکز مشاوره شرق تهران مراجعه کنید
برخی از علائم افسردگی
- داشتن احساس غم
- ناراحتی
- خلق پایین
- داشتن احساس ناتوانی
- ناامید بودن نسبت به آینده
- از دست دادن علاقه و انجام فعالیتهای روزانه
- لذت نبردن از کارهایی که پیش از این از آن لذت میبردند.
- تغییر در اشتها
- تغییر قابل توجه در وزن
- نداشتن انرژی لازم
- احساس خستگی مفرط
- عصبانیت یا تحریک پذیری شدید
- اختلال در خواب (سخت خوابیدن، سخت بیدار شدن، خواب بی کیفیت که در آن چندین بار فرد از خواب میپرد).
- احساس بی ارزشی و بی فایده بودن
- عدم لذت از مسائل جنسی
- دردهای جسمانی بدون علت علت
- نداشتن تمرکز
- احساس بی حالی و کسالت
انواع افسردگی
افسردگی خفیف تا متوسط
این نوع افسردگی شایع ترین نوع افسردگی میباشد که میتواند انگیزه و شادی به فرد را از بین ببریم و به مرور باعث کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس او شود.
افسردگی دوره های مزمن
دیستایمی نوعی از افسردگی مزمن و در درجه پایینتر میباشد. علائم افسردگی در این مدل خفیف و دائمی میباشد و گاه به گاه نیز ممکن است کاملاً برطرف شود. این علائم شدت زیادی ندارد اما دوره آن دو سال یا بیشتر است. در این نوع افسردگی فرد به زندگی روزمره خود ادامه میدهد و احساس میکند بی حال و حوصله بودن جزئی از شخصیت عمومی باشد و همیشه روحیه ضعیفی داشته است.
افسردگی شدید
افسردگی شدید به نسبت انواع افسردگیهای دیگر نادرتر است و با علائم شدید و همیشگی همراه است. در صورت عدم درمان و کاهش علامتها در افسردگی شدید ممکن است صدمات جبران ناپذیری به فرد وارد شود.
افسردگی پس از زایمان
افسردگی پس از زایمان که خودش در دو نوع اتفاق میافتد به دلیل تغییر در روند زندگی، تغییرات جسمانی، ترس از آینده و اضطراب از مسئولیت پیش آمده باعث میشود زنان علائم مانند اضطراب، بی حوصلگی، غم و ناراحتی را تجربه کنند و در صورت شدت یافتن آن میتواند برای مادر و نوزاد خطرناک باشد.
افسردگی فصلی
اختلال عاطفی فصلی یا افسردگی فصلی حدود یک الی دو درصد افراد جامعه به ویژه زنان و جوانان را تحت تاثیر قرار میدهد. در برخی افراد همزمان با شروع فصل سرما و زمستان که ساعات روز کوتاه تر هستند نوعی از افسردگی فصلی بروز پیدا میکند. این افراد نسبت به فصل های گذشته تغییر کرده و انگار به شخص دیگری تبدیل میشوند. علائمی مانند ناامیدی، استرس، دلهره، بی حالی و غم را تجربه میکنند.
افسردگی سایکوتیک
افسردگی سایکوتیک شدید زمانی اتفاق میافتد که فرد دارای یک اختلال روانی دیگری باشد. مثلاً توهم دارد که صداهایی را می شنود که دیگران قادر به شنیدن آن نیستند، چیزهایی را میبیند که دیگران قادر به دیدن آن نیستند.
علائم افسردگی در مردان
مردان عموماً علایمی مانند پرخاشگری، سو مصرف مواد و رفتارهای خطرناک از خود نشان میدهند. آنها احساس خشم، احساس از کوره در رفتن، از دست دادن علاقه به اموری که قبلا آنها را سرگرم میکرد را تجربه میکنند و کمتر علائم ناامیدی و خود تخریبی یا زود به گریه افتادن را گزارش میدهند.
علائم افسردگی در زنان
زنان برخلاف مردان در زمان افسردگی بیشتر احساس گناه و خودتخریبی دارند. آنها تغییر وزن چشمگیر، تغییر در اشتها، احساس خستگی، حملات پانیک، گریه بسیار/ف احساس بی ارزشی را تجربه میکنند. زنان به صورت کلی نسبت به مردان بیشتر مستعد ابتلا به افسردگی هستند. همچنین در دوران PMS، بارداری و یائسگی با تغییرات هورمونی دچار افسردگیهای خفیف میشوند.
علائم افسردگی در کودکان
دور شدن از کودکان دیگر، عدم علاقه به بازی با همسالان، احساس غم و ناراحتی و ناامیدی، تحریکپذیری، عصبانیت، گریه و بهانه گیری زیاد، تغییر در میزان خواب، تغییر در اشتها، عدم توانایی در تمرکز، کمبود انرژی، صحبت درباره خودکشی و مرگف شکایت از دردهای جسمانی مثل دل درد و سردرد از نشانههای افسردگی در کودکان است.
علائم افسردگی در نوجوانان
عصبانیت، تحریک پذیری، دردهای جسمانی و تفکر خودکشی از نشانههای افسردگی در نوجوانان است.
علائم افسردگی در سالمندان
افراد مسن به جای بروز علائم معمول افسردگی، بیشتر دچار دردهای جسمانی میشوند. همچنین از ظاهر خودشان غافل شده و از خوردن داروهای روتین روزانه خودداری میکنند.
انواع تست تشخیص افسردگی
گاهی پیش میآید افراد برای جلب توجه یا کسب منفعت شخصی سعی میکنند وضعیت خودشان را بدتر نشان دهند و با مشاور خود با اغراق بسیار صحبت میکنند. در این شرایط مشاوره افسردگی با انجام تستهای روانشناسی در کنار مصاحبه بالینی به شدت یا بود و نبود افسردگی در فرد پی میبرد. تستهای معتبر بسیاری وجود دارد که به روانشناس در این زمینه کمک میکند.
- تست افسردگی بک
- تست افسردگی هامیلتون
- تست افسردگی زونگ
تمامی تستهای روانشناسی باید توسط متخصص اجرا، نمره گذاری و تفسیر شود. در شرایطی که خارج از این چارچوب اتفاق بیفتد نمیتوان به نتیجه تستها استناد علمی کرد.
نتیجه گیری
زمانی که افراد از علائم افسردگی شناخت داشته باشند در زمان بروز این علائم در خود زودتر مشاوره افسردگی مراجعه میکنند. هرچه فدر زودتر در شرایط درمان قرار بگیرد روند سریع تر و راحت تری را طی خواهد کرد. ادامه دار شدن علائم افسردگی میتواند به آن شدت ببخشد تا جایی که برای فرد صدمات جسمی و روحی جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد.
یکی دیگر از مقالات مفید: ضرورت مشاوره قبل از ازدواج و انجام تست های روانشناسی
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد