بسیاری از افراد آرزوی داشتن یک زندگی خانوادگی خوب و آرام را دارند. اما برای تحقق این رویا چه کارهایی را باید انجام دهیم؟
در یک خانواده خوب، اعضا به هم نزدیک تر و صمیمیتر هستند و کمتر بحث و جدل دارند. اعضا به هم کمک میکنند و به اصطلاح “هوای هم را دارند”. اگر فکر میکنید کانون خانوادهتان این روزها سرد شده و یا دوست دارید خانواده صمیمیتری داشته باشید، میتوانید با انجام رهنمودهای زیر به این خواستهتان برسید!
ارتباطتان را بهتر کنید
۱- به حرفهای اعضای خانواده احترام بگذارید.
وقتی فردی از اعضای خانواده دارد نظرش را راجع به موضوع خاصی بیان میکند، قبل از اینکه حرفش را تمام کند با او مخالفت نکنید و وسط حرفش نپرید. نسبت به حرف او جبهه نگیرید، به نظرش احترام بگذارید و راجع به آن با فرد به صحبت بنشینید. با این کار خانواده با هم صمیمتر میشند و پیوند بین اعضا محکمتر خواهد شد.
۲- از عیب جویی و قضاوت کردن فرد اجتناب کنید.
به یکدیگر قول دهید که به راحتی احساساتتان را بیان کنید و خودتان باشید بدون اینکه دیگری شما را قضاوت کند. اگر بعد از بیان احساسات فرد را قضاوت کنید و یا از او عیب جویی کنید، او دیگر نظرات و احساساتش را با شما در میان نخواهد گذاشت.
۳- زمانی که یکی از اعضا در حال صحبت است، واقعا به حرف او گوش فرا دهید.
منظور از درست گوش کردن آن است که واقعا به صحبتهای فرد توجه کنید و با او همراهی کنید. تماس چشمی برقرار کنید، سرتان را تکان دهید و با گفتن جملاتی مانند “میفهمم” به فرد بفهمانید که به او گوش میدهید. به جای اینکه به فکر این باشید که بعد از تمام شدن صحبتهای فرد چه جوابی به او بدهید، به او گوش دهید.
۴- عشقتان را ابراز کنید و هر از گاهی قدردانی کنید.
چند کلمه محبت آمیز و جملاتی عاشقانه معجزه میکند. به همدیگر دوستت دارم بگویید و راهی خاص برای ابراز علاقهتان پیدا کنید. از کلمان “لطفا” و “ممنون” بیشتر استفاده کنید.
۵- دورهمیهای هفتگی خانوادگی شادی داشته باشید.
دورهمیهای خانوادگی نباید خشک باشند و در آنها تنها راجع به مسائل جدی صحبت شود. هفتهای یک بار تلویزیون را خاموش کنید و تلفنهاتان را کنار بگذارید و برای یک ساعت یا بیشتر با هم وقت بگذرانید.
اوقات خوشی با هم بگذرانید
۱- روتینهای خانوادگی روزانه و هفتگی داشته باشید.غذا خوردن، خوابیدن و هر کدام از کارهایی که یک خانواده میتوانند با هم و در یک زمان انجام دهند را طبق یک برنامه انجام دهید. روتینها و آداب و رسوم خاص با اتحاد خانواده کمک میکنند، استرس را کم میکنند و یک جو صمیمی بین اعضا ایجاد میکنند.
۲- تولدها و مراسمات خاص را با هم جشن بگیرید و این را به صورت یک سنتی خانوادگی درآورید. لازم نیست در هر تولد یا هر تعطیلات کارهای یکسانی انجام دهید، برای مثال میتوانید برای تولد امسال یکی از اعضای خانواده او را به رستوران مورد علاقهاش ببرید. شما سنت خانوادگیتان را رعایت کردهاید و تولد او را با هم جشن گرفتهاید، اما امسال یک کار جدید برای تولدش انجام دادهاید.
۳- هر زمان که برایتان امکان داشت وعدههای غذاییتان را در کنار هم بخورید. والدین سرکار هستند و بچهها بعد از مدرسه مشغول فعالیتهای دیگر میشوند، پس سخت است که بخواهیم هر روز صبحانه و شام را با هم بخوریم. با این حال تمام تلاشتان را بکنید تا جایی که میشود وعدههای غذایی را در کنار هم بخورید.
۴- زمانی را به انجام فعالیتهایی با خانواده اختصاص دهید. فعالیتهایی مانند دوچرخه سواری، قدم زدن یا بازی کردن. اگر برایتان مقدرو است حداقل یک بعد از ظهر در هفته را به انجام این فعالیتها اختصاص دهید. کارهایی که از آنها لذت میبرید را با هم انجام دهید.
۵- کارهای خانه را با هم انجام دهیم. افرد کمی هستند که از انجام کارهای خانه لذت میبرند، اما اگر این کارها را با هم انجام دهید تبدیل به فعالیتی سرگرم کننده و شاد میشوند. به علاوه تمام کارها بر دوش یک نفر نمیافتد و همه زمان آزاد برای خودشان دارند.
به عنوان یک والد به اختلافات رسیدگی کنید
۱- به عنوان یک والد برای آزادی بچهها قوانین منصفانهای تعیین کنید. یکی از بزرگترین اختلافات در هر خانوادهای بر سر آن است که والدین میخواهند از بچهها محافظت کنند و بچهها هم میخواهند آزادی داشته باشند. اجازه ندهید بچهها از قوانینی که برایشان وضع کرده اید سرپیچی کنند اما آزادیهای نسبی به آنها بدهید. اگر فرزندتان به شما ثابت کرد که میتواند از خود محافظت کند و اعتمادتان را به دست آورد، به مرور آزادیهایش را بیشتر کنید.
۲- سعی کنید الگوی خوب و مثبتی برای فرزندانتان باشید. اگر شما و همسرتان بر سر موضوعی با هم اختلاف نظر و بحث دارید، به یاد داشته باشید که فرزندان از روشی که شما برای حل مشکلتان به کار میبرید الگو برداری میکنند و از آن برای حل مشکلاتشان استفاده میکنند. با هر مسئله جدیدی که پیش میآید، مسائل و دلخوری های قدیمی را هم عنوان نکنید.
۳- تنها زمانی که لازم است در دعوای بین کودکانتان دخالت کنید. اگر ممکن است اجازه دهید خود بچهها مشکل شان را حل کنند و بحثشان را خاتمه دهند. قوانینی برای بچهها بگذارید و تنها زمانی در دعوای آنها دخالت کنید که آنها این قوانین را رعایت نکردند و یا خودشان نمیتوانند دعواشان را خاتمه دهند. این قوانین میتواند شامل کتک نزدن، فحش ندادن و صدمه نزدن به اموال هم باشد.
۴- در هنگام حل مشکل، آرام و منطقی باشید. از عصبانی شده، خشمگین شدن و یا طعنه زدن به خصوص در زمانی که در حال حل یک مشکل هستید، اجتناب کنید. مثلا اگر فرزندتان فراموش کرده زبالهها را دم در بگذارد، به او طعنه نزنید و نارضایتی را با خشم اعلام نکنید.
به عنوان فرزند خانواده اختلافات را حل کنید
۱- به نگرانیهای والدینتان احترام بگذارید. درحالی که فرزندان دوست دارند آزادیهای زیادی داشته باشند، باید به این نکته هم توجه کنند که مراقبت از آنها وظیفه پدر و مادر است. اگر پدر و مادرتان به شا اجازه نمی دهند بدون یک بزرگ تر بیرون بروید و از شما میخواهند شب زود بخوابید، این را به خاطر داشته باشید که آنها بهترینها را برای شما میخواهند. اگر فکر میکنید قانونهایی که برای شما میگذارند بیش از اندازه سختگیرانه است با آنها صحبت کنید و سعی کنید اعتمادشان را به دست آورید و توقع زیاد از حد نداشته باشید.
۲- اگر با یکی از اعضای خانواده بحث و جدل دارید، آن را حل کنید. اگر مدت زیادی است که با فردی از اعضای خانواده قهرید یا دعوا دارید، به او بگویید: دیگر بس است. بیا راهی برای حل مسئلهمان پیدا کنیم. آرامشتان را حفظ کنید و مسئله را خاتمه دهید. اگر نمی توانید دوتایی به راه حل خوبی برسید، از پدر و مادرتان کمک بخواهید.
۳- سعی کنید مسائل را از زاویه دید همدیگر ببینید. قبل از اینکه بخواهید سریعا نتیجه گیری کنید، نفس عمیقی بکشید و فکر کنید و سعی کنید آرامشتان را حفظ کنید. اگریکی از اعضای خانواده خوراکی شما را خرده است و یا لباس شما را پوشیده، قبل از آنکه عصبانی شوید سعی کنید مسئله را از زاویه دید او هم ببینید. مثلا با خودتان فکر کنید او این کار را انجام نداده تا من را عصبانی کند، او تنها میخواسته لباس من را بپوشد تا زیبا تر به نظر برسد.
۴- در دعوای پدر و مادرتان دخالت نکنید. وقتی پدر و مادرتان دارند با هم بر سر موضوعی بحث میکنند، در دعوای آنها دخالت نکنید و اجازه دهید خودشان مشکلاتشان را حل کنند. به قسمت دیگری از خانه بروید، موسیقی گوش دهید و یا تا زمانی که آنها دعواشان را تمام کنند کار دیگری انجام دهید. اگر دعوای پدر و مادرتان خیلی طولانی شد و کار به دعوای فیزیکی کشید یکی از اعضای خانواده یا یک فرد بزرگ تر را در جریان بگذارید.