کافئین یکی از پرمصرف ترین محرک ها در جهان است که به طور طبیعی در دانه های قهوه، برگ های چای و دانه های کاکائو یافت می شود. این ماده معمولاً به عنوان محرک سیستم عصبی مرکزی عمل میکند و میتواند بر روی بیداری، تمرکز و سطح انرژی افراد اثر داشته باشد. میزان مصرف کافئین برای هر فرد متفاوت است و به عواملی مانند سن، وزن، سلامت عمومی و حساسیت های شخصی بستگی دارد. برای مثال، برخی افراد ممکن است حتی به مقدار بسیار کمی از کافئین حساسیت نشان دهند و برخی دیگر اصلا نشانه ای از حساسیت نداشته باشند. همانطور که گفته شد کافئین را میتوان در اکثر نوشیدنیها یافت که اصلیترین آنها قهوه است؛ با این حال چای نیز حاوی مقدار کمی کافئین است که موجب افزایش سطح انرژی بدن میشود. در این مقاله، قصد داریم بررسی کنیم که چه میزان کافئین در روتین روزانه شما وجود دارد؟ مزایا و معایب مصرف آن چیست؟ علاوه بر تحقیق این موارد، به معرفی چای ساز و قهوه ساز که برای تهیه چای و قهوه ضروری هستند، می پردازیم تا با بهترین برند موجود در بازار برای این وسایل آشنا شویم. تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
مقدار کافئین انواع نوشیدنی ها
هر یک از ما با توجه به علایقی که داریم، ممکن است در طول روز، از یک یا چند نوع نوشیدنی دارای کافئین استفاده کنیم. آشنایی با میزان کافئین موجود در این نوشیدنی ها به ما کمک می کند تا متوجه شویم که چه مقدار کافئین را در طول روز مصرف می کنیم. برخی از رایج ترین نوشیدنی های دارای کافئین عبارتند از:
کافئین قهوه دمی
در هر فنجان قهوه دمی که از دم کردن دانه های آسیاب شده قهوه در آب جوش تهیه می شود، معمولاً بین 80 تا 100 میلی گرم کافئین وجود دارد.
کافئین آیس کافی
آیس کافی بدون دم کردن قهوه آماده می شود و معمولاً در هر لیوان از آن 150 تا 250 میلی گرم کافئین وجود دارد.
کافئین قهوه فوری یا نسکافه
مقدار کافئین موجود در قهوه فوری یا نسکافه کمتر از قهوه دمی است و هر فنجان از آن حاوی حدود 62 میلی گرم کافئین است.
کافئین اسپرسو
هر شات اسپرسو دارای تقریباً 63 میلی گرم کافئین است. این نوع از قهوه با دستگاه اسپرسوساز تهیه می شود. اگر قصد خرید اسپرسوساز را دارید می توانید اسپرسوساز تکنو را بررسی کنید. این برند معتبر اخیرا مدل های جدیدی را معرفی کرده که به زودی وارد بازار می شوند. از ویژگی های مثبت این محصولات می توان به قابلیت های متنوع آن ها برای درست کردن انواع نوشیدنی های بر پایه قهوه اشاره کرد.
کافئین چای
در یک فنجان چای سبز معمولاً بین 25 تا 45 میلی گرم کافئین وجود دارد. در مورد چای سیاه این عدد به 45 تا 75 میلی گرم کافئین در هر فنجان می رسد.
کافئین نوشیدنی های گازدار
شاید عجیب به نظر بیاید اما نوشیدنی های گازدار مانند کوکاکولا سرشار از کافئین هستند و یک قوطی از آن بین 35 تا 46 میلی گرم کافئین دارد.
کافئین نوشیدنی های انرژی زا
نوشیدنی های انرژی زا با توجه به کاربردشان که افزایش سطح انرژی و مدت زمان بیداری است، دارای کافئین بیشتری هستند. در هر قوطی از نوشیدنی های انرژی زا تقریباً بین 80 تا 350 میلی گرم کافئین وجود دارد.
چه میزان کافئین برای هر سنی مجاز است؟
میزان مصرف روزانه کافئین به وزن، رژیم غذایی، سن، سلامت عمومی فرد و داروهایی که احتمالا مصرف می کند، بستگی دارد. اما به طور کلی، میزان مصرف مجاز کافئین در بزرگسالان حداکثر تا 400 میلی گرم در روز است. اگر هر فنجان قهوه حدوداً بین 80 تا 100 میلی گرم کافئین داشته باشد، 4 فنجان قهوه یا چای حداکثر میزان کافئینی است که یک فرد بالغ می تواند در طول روز مصرف کند. این میزان در کودکان و نوجوانان کمتر است و به 200 میلی گرم در روز می رسد. در مورد زنان باردار یا شیرده و کسانی که درگیر مشکلات قلبی و فشارخون هستند، مصرف کافئین باید محدود باشد و تنها با مشورت پزشک صورت گیرد.
مزایا و معایب مصرف کافئین چیست؟
مصرف متعادل کافئین می تواند فواید زیادی برای سلامتی بدن داشته باشد، اما مصرف آن در دوزهای بالا، منجر به عوارض جانبی بسیاری خواهد شد. در ادامه، به برخی از مهم ترین مزایا و معایب مصرف کافئین اشاره خواهیم کرد.
مزایای مصرف کافئین
- کاهش خستگی: کافئین به عنوان محرک سیستم عصبی مرکزی، می تواند میزان هوشیاری فرد را افزایش داده و خستگی او را از بین ببرد.
- افزایش استقامت ورزشی: کافئین قدرت بدن را در طول فعالیت های ورزشی افزایش می دهد و از این طریق، به افزایش کارایی فیزیکی ورزشکاران کمک می کند.
- کاهش خطر زوال شناختی و بهبود عملکرد ذهنی: برخی از محققان به این نتیجه رسیده اند که مصرف طولانی مدت کافئین، خطر ابتلاء به آلزایمر و پارکینسون را کاهش می دهد. همچنین، کافئین می تواند موجب تقویت حافظه بلندمدت شود.
معایب مصرف کافئین
- تشدید اضطراب: مصرف متعادل کافئین به تنظیم خلق و خو کمک می کند، اما زیاده روی در مصرف آن علائم اضطراب و افسردگی را تشدید می کند.
- افزایش سطح قندخون بدن: کافئین با کاهش فعالیت انسولین، باعث افزایش سطح گلوکز در خون و افزایش سطح قندخون فرد می شود.
- کم آبی بدن: از آن جا که کافئین ماده ای ادرارآور است، مصرف زیاد آن موجب تکرر ادرار شده و باعث کم آبی بدن می شود.
- کاهش قدرت باروری: کافئین فعالیت فیبرلاسیون را در لوله های فالوپ رحم کاهش می دهد، مانع از حرکت تخمک ها می شود و از این طریق، باعث کاهش قدرت باروری در خانم ها می شود.
- اختلال خواب: ماده کافئین به دلیل اثرات محرکی که دارد، می تواند باعث اختلال خواب و تشدید الگوی بیداری در افراد مبتلا به بی خوابی شود.
- اعتیاد: کافئین ماده ای اعتیادآور است و کاهش مصرف آن، علائمی مانند سردرد، سرگیجه، خواب آلودگی، تهوع و استفراغ را به همراه دارد.
قهوه ای که با اسپرسوساز درست می شود کافئین بیشتری دارد یا با قهوه ساز؟
میزان کافئین موجود در یک فنجان قهوه یا یک شات اسپرسو، به عوامل متعددی مانند نوع دانه های قهوه استفاده شده، زمان دم کردن و حجم قهوه سرو شده بستگی دارد. اما یک قاعده کلی در این مورد وجود دارد. از آن جا که اساس تهیه قهوه به کمک دستگاه های اسپرسوساز، ترکیب کردن دانه های بسیار ریز و آسیاب شده قهوه با فشار زیاد آب جوش است، کافئین بیشتری از دانه های قهوه خارج می شود. در حالی که در قهوه ای که با قهوه سازهای معمولی تهیه می شود، با توجه به طولانی بودن فرآیند دم کردن و درشت بودن دانه های قهوه، میزان کافئین کمتری در یک فنجان وجود دارد.
معرفی انواع چای ساز
چای ساز جزو لوازم برقی آشپزخانه است که می تواند جایگزینی برای کتری، قوری و سماور باشد که چای را در زمانی کمتر از 10 دقیقه آماده می کند. چای سازها انواع مختلفی دارند.
چای ساز برقی
عملکرد چای سازهای برقی شبیه به سماور است و فرآیند دم آوری چای در آن ها به صورت تدریجی انجام می شود. در چای سازهای دم آور، قوری چای ساز بر روی کتری قرار می گیرد و چای به کمک بخار آب کتری به آرامی دم می کشد. به همین دلیل، چایی که با این چای سازها آماده می شود، رنگ و طعم بهتری نسبت به سایر چای سازها دارد.
چای ساز استند دار
یک از محبوب ترین و پرفروشترین انواع چای ساز، چای ساز استند دار است که در آن، جای کتری و قوری به صورت جداگانه طراحی شده و هر دو روی یک استند در کنار هم قرار می گیرند. چای سازهای استنددار امکانات اضافه ای مانند فیلتر قابل تخلیه قوری، دکمه استپ، درجه تنظیم حرارت آب و تایمر دارند که به کارایی بهتر دستگاه کمک می کنند. از برندهای معروف موجود در بازار برند تکنو است.
چای ساز بدون قوری
چای سازهای بدون قوری که به مینی چای سازها نیز شهرت دارند، چای سازهایی با ابعاد کوچک و ظرفیت پایین هستند که در آن ها دستگاه چای ساز دارای قوری و کتری جداگانه نیست و چای در محفظه توری شکل مخصوص داخل کتری که از جنس استیل ضد زنگ است، ریخته شده و دم می کشد. این نوع چای ساز علی رغم این که فضای کمی را اشغال می کند، چندان مورد استقبال قرار نگرفته، زیرا ظرفیت کمی دارد و چایی که توسط آن تهیه می شود، از طعم و رنگ مطلوبی برخوردار نیست.
عوامل موثر بر میزان کافئین چای
میزان کافئین موجود در چای با نحوه آماده سازی آن ارتباط مستقیمی دارد. به طور کلی می توان گفت که میزان کافئین موجود در چای به عوامل زیر بستگی دارد:
- دمای آب: دمای آب تأثیر مستقیمی بر استخراج کافئین از برگهای چای دارد؛ به این معنا که هر چه دمای آب بیشتر باشد، میزان کافئین چای بالاتر می رود. از این رو، چای سازهایی که دمای آب را تا حد زیادی بالا می برند، چای با کافئین بیشتری را آماده می کنند.
- زمان دم کشیدن: مدت زمانی که برگهای چای در تماس مستقیم با آب جوش قرار میگیرند، کافئین از آن ها خارج می شود. هر چه این زمان طولانی تر باشد، میزان کافئین موجود در چای نیز بیشتر می شود. به همین دلیل، دستگاه های چای ساز دم آوری که چای را در مدت زمان طولانی تری آماده می کنند، کافئین بیشتری را از آن استخراج می کنند.
- مقدار برگهای چای: استفاده از مقدار بیشتر یا کمتر از برگ های چای نیز میتواند بر میزان کافئین موجود در فنجان چای تأثیر بگذارد. استفاده از حجم بیشتر برگهای چای منجر به استخراج کافئین بیشتر و بوی قویتر چای میشود. با توجه به عواملی که گفته شد، دم کردن چای با لوازم مختلف میتواند میزان کافئین موجود در چای را تغییر دهد. امتحان کردن روش های مختلف دم کردن چای به شما کمک می کند میزان کافئین و طعم مورد علاقه تان را پیدا کنید.
در پایان
چای ساز، قهوه ساز و اسپرسوسازهای تکنو ای اند وی از دستگاه های خوش ساخت این شرکت هستند که تنوع مطلوبی در بازار دارند. علاوه بر این، این محصولات با طراحی کاربردی و زیبای خود، به عنوان یکی از محصولات با کیفیت موجود در بازار شناخته می شوند. اگر قصد خرید این دستگاه ها را دارید، پیشنهاد می کنیم از محصولات تکنو نیز بازدید کنید.