دوران قاعدگی هم مشکلات جسمی و هم روحی ایجاد میکند. متخصصان میگویند که بینظمی قاعدگی و دردهای آن میتواند به مشکلات جدی سلامتی اشاره داشته باشد. بهویژه بعد از ۴۰ سالگی باید به خونریزیهای غیرعادی توجه کرد و از اشتباهات رایج در این دوره اجتناب کرده و از حمایت متخصصان بهره گرفت.
سردرد، درد شدید شکم، نفخ، اختلالات غذایی، حملات گریه… قاعدگی که در بین مردم به عنوان «پریود» شناخته میشود، علاوه بر مشکلات جسمی، میتواند ناراحتیهای روحی را نیز به همراه داشته باشد. اما به دلیل آگاهی ناکافی در جامعه، این مشکلات بهعنوان «مشکل زنانه که برای همه پیش میآید» تلقی میشود. دکتر ازگی داریجی کورت، متخصص بیماریهای زنان و زایمان در بیمارستان آتاکنت دانشگاه آجیبادم، میگوید: «اگرچه ۱.۸ میلیارد زن در جهان هر ماه قاعده میشوند، اما چرخه قاعدگی، یا به اصطلاح پزشکی آن ‘سیکل قاعدگی’ هنوز هم در دنیای امروز بهعنوان یک تابو دیده میشود. با این حال، این مشکلات ممکن است از یک علت ساده ناشی شوند یا حتی علامت یک بیماری بسیار جدی باشند.» وی تأکید میکند که در صورت بینظمی قاعدگی باید به برخی نشانهها توجه کرد و حتماً به پزشک مراجعه کرد. در ادامه، دکتر ازگی داریجی کورت به این نشانهها اشاره کرده و هشدارها و توصیههای مهمی ارائه میدهد.
“پیگیری قاعدگی برای شناسایی بیماریهای احتمالی مهم است”
خونریزی قاعدگی که بهعنوان قاعدگی شناخته میشود، ناشی از تجدید لایه داخلی رحم تحت تأثیر هورمونها و ریزش این لایه است. دکتر ازگی داریجی کورت، متخصص بیماریهای زنان و زایمان، اشاره میکند که چرخه قاعدگی سیگنالهای مهمی در مورد سلامت زنان ارائه میدهد و میگوید: «بنابراین، دانستن اینکه روند طبیعی چرخه قاعدگی چگونه باید باشد، به ما نشان میدهد چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم. یک چرخه قاعدگی طبیعی از اولین روز قاعدگی آغاز شده و تا اولین روز قاعدگی بعدی ادامه مییابد. چرخه قاعدگی در همه زنان یکسان نیست و برای هر فرد منحصر بهفرد است. خونریزی قاعدگی هر ۲۱ تا ۳۵ روز اتفاق میافتد و بهطور معمول ۲ تا ۷ روز طول میکشد. ثبت چرخه قاعدگی هر ماه، هم برای پیگیری و هم برای شناسایی احتمالی بیماریها بسیار مهم است.»
از استرس تا خستگی، از فیبروم تا تومور
دکتر ازگی داریجی کورت تأکید میکند که باید بدانیم درد قاعدگی به خودی خود ناشی از قاعدگی نیست و تصورات نادرستی که در جامعه وجود دارد میتواند سلامتی را به خطر بیندازد. وی میگوید که عوامل سادهای مانند استرس و خستگی یا مشکلات هورمونی و حتی بیماریهای جدی میتوانند علت این دردها باشند:
«درد قاعدگی معمولاً به شکل کرامپ شدید در ناحیه پایین شکم است که گاهی به سمت کشاله ران و کمر هم گسترش مییابد. تصورات نادرستی که از گذشته در جامعه وجود دارد، مثل ‘درد قاعدگی بعد از ازدواج از بین میرود’ یا ‘درد قاعدگی طبیعی است’، باعث میشود که بسیاری از زنان مراجعه به پزشک را به تأخیر بیندازند. درد طبیعی قاعدگی معمولاً از یک یا دو روز قبل از شروع قاعدگی آغاز شده، در اولین روز شدت میگیرد و تا ۲ تا ۳ روز ادامه دارد. این درد معمولاً به داروهای مسکن پاسخ میدهد. زنانی که خارج از این روند درد را تجربه میکنند، باید حتماً برای رد بیماریهایی مانند کیست شکلاتی (اندومتریوز)، فیبروم، عفونت و حتی تومور به پزشک مراجعه کنند.»
به این توصیهها توجه کنید
در دوران قاعدگی، باید یادداشتهایی در مورد مدت زمان، شدت درد و مقدار خونریزی نگه داشت. دکتر ازگی داریجی کورت توصیه میکند که هنگام پیگیری، باید روز شروع و پایان خونریزی، مقدار خونریزی، لکهبینی و خونریزی خارج از قاعدگی، سطح درد و هرگونه تغییراتی که در بدن خود احساس میکنید (تغییرات احساسی، اختلالات تغذیهای، تغییر در عادات روده و غیره) را ثبت کنید. دکتر ازگی داریجی کورت تأکید میکند که در دوران قاعدگی، شکایتهای شایعی مانند درد قاعدگی، تغییرات روانی قبل و در طول قاعدگی (تغییر در عادات غذایی، حملات گریه، حساسیت بیش از حد، عصبانیت) و شکایات جسمی (سردرد، نفخ و حساسیت پستانها) و خونریزیهای غیرعادی قاعدگی وجود دارد و میگوید: «اگر در این دوره با چنین مشکلاتی مواجه هستید، تنها نیستید. ۹۰ درصد زنانی که قاعدگی منظم دارند، هر ماه از این مشکلات مشابه شکایت میکنند. اینکه چه زمانی این شکایات نیاز به درمان دارند، پزشک شما به شما خواهد گفت.» وی اشاره میکند که در زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی، این شکایات معمولاً پس از تخمکگذاری، یعنی ۱-۲ هفته قبل از قاعدگی شروع شده و یک یا دو روز پس از آغاز قاعدگی پایان مییابد. او همچنین تأکید میکند که در بینظمیهای قبل از ۴۰ سالگی، دلایل هورمونی بیشتر برجسته است، اما در خونریزیهای بعد از ۴۰ سالگی، ممکن است نیاز به تحقیقات بیشتری باشد و بررسی علتهای ناشناخته از نظر سرطان رحم اهمیت دارد.
از این اشتباهات دوری کنید
دکتر ازگی داریجی کورت تأکید میکند که در این دوره، انجام ورزش منظم، تغذیه سالم، اجتناب از مصرف سیگار و خواب کافی بسیار مهم است. او به اشتباهاتی که در دوران قاعدگی رایج است، اشاره کرده و آنها را چنین برمیشمارد:
- عدم ثبت دوره قاعدگی
- نرمال دانستن درد قاعدگی و علائم جسمی و روحی
- خجالت از صحبت درباره علائم با نزدیکان، شریک زندگی و پزشک
- تعویض نکردن منظم نوار بهداشتی و تامپون (هر چهار ساعت یک بار)
- خواب ناکافی
- مصرف زیاد کافئین
- توقف ورزش در دوران قاعدگی