گرچه متخصصان در مورد ارتباط بین استفاده از رسانههای اجتماعی و کاهش تندرستی به کرات بحث کردهاند، مطالعهای جدید نیز مشکل دیگری را به آن اضافه میکند.
طبق گفته اولین نوسینده این مطالعه، هیچ تحقیق علمی تا کنون ارتباط علی بین این دو را اثبات نکرده است.
ملیسا جون هانت، روانشناس دانشگاه پنسیلوانیا معتقد است که تیمش مسئول اولین مطالعه تجربی بر روی استفاده از فیس بوک، اسنپ چت و اینستاگرم است.
او استدلال میکند که مطالعات قبلی یا محدود بوده و یا در “موقعیتهای غیر واقعی” مانند نظارت بر شرکت کنندگان برای مدت کوتاهی در تنظیمات آزمایشگاهی انجام شده است.
هانت میگوید: “ما تصمیم گرفتیم که یک مطالعه جامعتر و دقیقتر انجام دهیم که از لحاظ زیستشناختی نیز قابل اعتماد باشد.”
چرا فیسبوک، اسنپ چت و اینستاگرام؟
تیم هانت بر روی فیس بوک، اسنپ چت و اینستاگرام متمرکز شدند زیرا این رسانهها، محبوبترین رسانههای اجتماعی در میان دانشجویان کارشناسی هستند.
این مطالعه شامل ۱۴۳ دانشجوی کارشناسی در دانشگاه پنسیلوانیا بود که هر کدام یک نظرسنجی را برای تعیین خلق و خوی اولیه و رفاه آنها در ابتدای مطالعه انجام دادند. آنها همگی دادههای ارزشمند یک هفته از گوشیهای هوشمند خود را ارائه دادند تا عادتهای رسانه های اجتماعی فعلی خود را نشان دهند.
تیم هانت به طور تصادفی هر یک از شرکت کنندگان را به یکی از دو گروه اختصاص داد. آنها به دانشجویان مقطع کارشناسی در گروه اول گفتند تا استفاده از رسانه های اجتماعی را به طور معمول ادامه دهند و از گروه دوم خواستند تا از فیس بوک، اسنپ چت و اینستاگرام تنها ۱۰ دقیقه در روز برای هر پلتفرم استفاده کنند.
پس از ۳ هفته، شرکت کنندگان دادههای گوشیهای هوشمند خود را در اختیار محققان قرار داده و نظرسنجیها را تکمیل کردند که طیف وسیعی از عوامل را بررسی کرد، از جمله اضطراب، افسردگی، تنهایی و ترس از دست رفتن.
نتایج نشان داد گروهی که رسانههای اجتماعی خود را کاهش دادهاند، کاهش قابل توجهی در افسردگی و تنهایی خود تجربه کردهاند. این اثرات “به ویژه برای افرادی که افسردگی بیشتری داشتند، مشهودتر بود”.
این مطالعه فقط سه رسانه اجتماعی را بررسی کرده است، بنابراین هنوز نمی توان تعیین کرد که آیا این یافتهها میتوانند به سایر رسانههای های اجتماعی نیز بسط داده شوند یا خیر. با این حال، هانت قصد دارد این را در مطالعات آینده تحقیق کند، که یکی از آنها تمرکز بر روی استفاده دانشجویان از برنامههای دوستیابی خواهد بود.
آیا باید رسانههای اجتماعی را ترک کنیم؟
بر اساس این یافتهها، هانت توصیههایی برای کاربران رسانههای اجتماعی ارائه میدهد زیرا نگران تاثیر این رسانهها بر سلامت آنها است.
“هنگامی که مشغول رسانههای اجتماعی نیستید، شما در واقع زمان بیشتری را صرف کارهایی میکنید که احتمال بیشتری دارد به شما در زندگی احساس بهتری بدهد. به طور کلی، من میگویم، گوشی خود را پایین قرار داده و در زندگی با مردم باش.”
او میگوید : شاید کمی عجیب و کنایه آمیز باشد که بگوییم کاهش استفاده شما از رسانه های اجتماعی در واقع باعث میشود شما کمتر احساس تنهایی کنید. هنگامی که شما به زندگی دیگران نگاه میکنید، به ویژه در اینستاگرام، ممکن است نتیجه گیری کنید که زندگی دیگران باحالتر یا بهتر از زندگی شماست.”
با این حال، اگرچه هانت معتقد است که محدود کردن رسانههای اجتماعی میتواند فواید مثبتی داشته باشد، اما او تأکید میکند که مطالعه تیمش نتیجه نمیگیرد که جوانان باید کلیه رسانههای اجتماعی را کنار بگذارند.
همچنین جفری هال، استاد مطالعات ارتباطات در دانشگاه کانزاس در لورنس، در فوریه سال جاری، ادعا کرد که دو مطالعه او تئوری “جایگزینی اجتماعی” را رد کرده است. این تئوری بیان میکند هر چه افراد زمان بیشتری را صرف استفاده از رسانههای اجتماعی کنند، کمتر احتمال دارد وقت خود را برای برقراری ارتباط با مردم در “دنیای واقعی” اختصاص دهند. او میگوید: استفاده زیاد از رسانههای اجتماعی خوب نیست، اما استفاده از آن، آنگونه هم که مردم فکر میکنند بد نیست.