اینکه هر از گاهی احساس ناراحتی کنید، نرمال است، اما احساس افسردگی دیگر قضیهای متفاوت است. افسردگی می تواند نشانههای احساسی و فیزیکی زیادی داشته باشد که امروز به ۸ مورد از نشانههای فیزیکی آن میپردازیم.
افسردگی این روزها بیماریی بسیار شایع است. در حدود ۶٫۷ درصد از بزرگسالان در آمریکا به افسردگی دچار هستند. در سراسر دنیا ۳۵۰ میلیون نفر در سنین مختلف از افسردگی رنج میبرند. افرادی که دچار افسردگی هستند احساس ناراحتی زیادی را تجربه میکنند، ناامید میشوند، تنهایی را ترجیح میدهند و علاقهشان را نسبت به چیزهایی که قبلا دوست داشتند از دست می دهند.
تقریبا همه ما با این نشانههای احساسی افسردگی آشنا هستیم، اما اغلب نشانههای فیزیکی آن را نمیبینیم چرا که فکر میکینم آنها به افسردگیمان مربوط نیستند. برای مبارزه با افسردگی ابتدا لازم است بدانیم که افسردهایم و باید با نشانههای افسردگی آشنا شویم.
در متن پیش رو ۸ نشانه فیزیکی افسردگی را معرفی خواهیم کرد:
۱- کم کردن یا اضافه کردن وزن
افسردگی بر روی هورمونهایی که در تنظیم اشتهای ما دخیل هستند اثر میگذارد و باعث افزایش یا کاهش اشتها میشود. همچنین اختلالات خواب که به خاطر افسردگی بروز میکنند، میتواند مشکل را حادتر کند. چرا که کمبود خواب هم می تواند بر روی هورمونهای دخیل در اشتها اثر بگذارد و باعث به وجود آمدن احساس سیری یا گرسنگی شود.
تحقیقات نشان داده افرادی که مبتلا به استرس هستند بیشتر از بقیه افردا دچار چاقی و اضافه وزن میشوند. احتمال ابتلای زنان بزرگسال به چاقی، بعد از افسردگی بسیار بالا است.
۲- درد
گاهی اوقات درد در ناحیه عضلهها یا مفاصل میتواند نشانه افسردگی باشد. وقتی احساساتتان را در درون خودتان نگه میدارید و با کسی حرف نمیزنید، این احساسات در نهایت به شکل دردهای فیزیکی خود را برزو میدهند. گاهی این دردها سر درد است و گاهی درد کمر، اما در هر صورت فرقی نمیکند، عواطف و احساسات منفی سرکوب شده آنها را به وجود میآورند.
تحقیقات نشان داده افرادی که درحال حاضر افسردگی دارند، آنهایی افسردگیشان درمان شده و یا افرادی که حس اضطراب و دلواپسی همیشگی دارند، بیشتر از افرادی که افسرده و نگران نیستند، مبتلا به دردهای شدید و درد در ناحیه قلب میشوند.
بعضی مواقع خود درد به افسردگی منجر میشود. به عنوان مثال، اگر در هنگام راه رفتن، انجام کارهای خانه و غیره درد داشته باشید و این کارها را به سختی انجام دهید، بعد از مدتی احساس بدی پیدا میکنید و خسته و افسرده میشوید و کارهای کمتری انجام میدهید که خود این موارد به افسردگیتان میانجامد.
تحقیقات نشان داده افرادی که مبتلا به بیماری فیبرومیالژیا هستند ۳٫۴ بیشتر از افرادی که به این بیماری مبتلا نیستند دچار افسردگی میشوند.
درد کمر یکی از شناخته شده ترین دردها در افرادی است که دلواپسی و نگرانی همیشگی دارند.
۳- مشکلات معده
ارتباط تنگاتنگی بین افسردگی و مشکلات گوارشی، نفخ، یبوست، روده تحریک پذیر و … وجود دارد. انگار روده به نوعی، به حالات روانی که دارید پاسخ میدهد. همچنین سلول های روده در حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد هورمون سرتونین بدن، که هورمون شادی و شادابی انسان است، را میسازند. به علاوه همه اینها، افراد افسرده تمایل بیشتری برای خوردن غذاهای پر از قند دارند که این غذاها باعث تحریک التهاب مغز و در نتیجه عدم تعادل در جمعیت باکتری های خوب و بد روده میشوند.
مطالعات نشان داده تعدادی از مشکلات فیزیکی مانند افسردگی میتوانند در نتیجه مشکلات رودهای و گوارشی مثل سندرم روده تحریک پذیر، به وجود آیند (جدای از اینکه این مشکلات میتوانند خود در اثر افسردگی به وجود آیند).
تحقیقی دیگر به رابطه میان افسردگی و دلواپسی با سندرم روده تحریک پذیر و بیماری کولیت زخمی پیبرده است.
۴- اختلال در خواب
افسردگی ممکن است باعث به وجود آمدن طیف وسیعی از مشکلات بیخوابی یا کم خوابی مانند سخت خوابیدن، مشکل در خواب و خواب آلودگی در طول روز شود. افسردگی معمولا با کمبود انرژی و خستگی بیش از حد همراه است، که این یکی از ناتوان کننده ترین نشانههای افسردگی است. افسردگی حتی بر روی کیفیت خوابتان هم اثر میگذارد.
۵- میگرن
درست مانند دردهای مزمن، میگرن هم یکی از نشانههای افسردگی است. افسردگی میتواند منجر به سر درد شود و میگرن هم میتواند در نتیجه افسردگی به وجود آید. میگرن می تواند یکی از دلایل اختلال و آشفتگی در خلق و خوی و ابتلای فرد به افسردگی باشد و برعکس این قضیه هم میتواند صادق باشد. ارتباط بیشتری بین سردرد و افسردگی در افرادی که در طول میگرنشان هاله میبینند وجود دارد. دیدن هاله به این معنی است که فرد در طول حملههای میگرنی نوری مانند فلاش دوربین و یا ستاره میبیند.
تحقیقات هم نشان داده ارتباط خاصی میان افسردگی و بروز حملههای میگرن هالهای وجود دارد. مطالعهای دیگر بیان کرده افرادی که به میگرن هالهای دچارند، بیشتر از افرادی که به میگرن عادی مبتلا هستند، به افسردگی مبتلا میشوند.
۶- مشکلات پوستی
هورمونهای دخیل در احساس استرس باعث تخریب پوست میشوند. افسردگی میزان هورمونهای استرس را افزایش می دهد. پس مشاهده مشکلات پوستی در افرادی که به افسردگی دچار هستند، قابل پیش بینی است. این حالت حتی میتواند مشکلات پوستی شدید تری مانند اگزما، پسوریازیس و جوش را به وجود آورد.
مطالعات نشان داده افسردگی و دلواپسی در بیمارانی با مشکلات پوستی شایع تر بوده است.
ارتباط بین افسردگی با مشکلات پوستی را (غیر از تاثیر افزایش ترشح هورمونهای استرس بر بدن) شاید بتوان به این طریق توجیه کرد که بیمارانی که دچار افسردگی هستند کمتر به خود توجه میکنند و از خود مراقبت میکنند. این نادیده گرفتن خود، یکی از اثرات جانبی افسردگی است که به تخریب پوست و مشکلات پوستی منجر میشود.
۷- درد قفسه سینه
درد قفسه سینه نشانه ای معمول از مشکلات قلبی است. اما چیزی که احتمالا نمیدانید این است که این درد به خاطر افسردگی هم بروز میکند و یا درد سینه، منجر به افسردگی میشود. افسردگی بر روی ضربان قلب تاثیر گذاشته و آن را نامنظم میکند، فشار خون را بالا میبرد و انسولین خون، کلسترول و سطح هورمونهای استرس را افزایش میدهد.
تحقیقات نشان داده بیماری افسردگی میتواند خطر ابتلا به بیماریهای عروق کرونر را افزایش دهد.
تحقیقی دیگر نشان داده، احتمال مرگ زود هنگام در افرادی که سابقه مشکلات قلبی دارند و هر از گاهی هم به افسردگی دچار میشوند، ۴ برابر بیشتر از افرادی است که به افسردگی دچار نیستند.
۸- بهداشت ضعیف دهان و دندان
افسردگی می تواند به سلامت دهان و دندان شما هم آسیب برساند. این یکی از نتایج اولیه عدم توجه به خود است که معمولا به خاطر افسردگی به وجود میآید.
در تحقیقی که بر روی سلامت دهان و دندان انجام شده، مشخص شد که افرادی که دچار افسردگی بودند از بهداشت دهان ضعیف تری برخوردار بودند و در مواردی حتی دندانهایشان را هم از دست میدادند، که این مورد باز هم در نتیجه عدم توجه و رسیدگی به خود به وقوع پیوسته بود.