تحقیقات جدید در فرانسه نشان میدهد زنانی که پس از یائسگی از یک رژیم غذایی گیاهی سالم پیروی میکنند، به نظر میرسد با خطر قابل توجه کمتر ابتلا به سرطان سینه روبرو هستند.
پس از نظارت و بررسی بیش از 65000 زن به مدت دو دهه، محققان دریافتند افرادی که رژیم غذایی سالم و عمدتاً گیاهی مصرف میکنند، خطر ابتلا به هر نوع سرطان سینه در آنها به طور متوسط 14 درصد کاهش مییابد.
اما تمرکز بر روی “غذای سالم”است. خطر ابتلا به سرطان سینه تنها در میان زنانی که رژیم غذایی آنها شامل مقدار قابل توجهی غلات کامل، میوه، سبزیجات، آجیل، حبوبات، روغنهای گیاهی طبیعی و چای یا قهوه بود کاهش یافت – حتی اگر گهگاه گوشت قرمز و مرغ در سفره آنها یافت میشد.
در مقابل، به دلیل وابستگی شدید به آب میوههای شیرین، غلات تصفیه شده، سیب زمینی، نوشیدنیهای شیرین شده با شکر و/یا دسرها؛ هیچ مزیت محافظتی در میان زنان مسن که رژیم غذایی عمدتاً گیاهی آنها نسبتاً ناسالم تلقی میشد، مشاهده نشد. چنین زنانی در واقع شاهد حدود 20 درصد افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه بودند.
صنم شاه، دانشجوی دکترای اپیدمیولوژی در دانشگاه پاریس-ساکلی در فرانسه و سرپرست تیم تحقیق، گفت: این یافتهها نشان میدهد که افزایش مصرف غذاهای گیاهی سالم و کاهش مصرف غذاهای گیاهی کمتر سالم ممکن است به پیشگیری از انواع سرطان سینه کمک کند.
او افزود: واضخ است که همه رژیمهای غذایی مبتنی بر گیاه به یک اندازه سالم نیستند.
شاه گفت: با توجه به اینکه به طور کلی رژیمهای غذایی به استثنای گوشت عموماً تصویر سلامتی “مثبت” در ذهن مردم دارد، ممکن است برخی افراد نتیجهگیری تحقیق را شگفتانگیز بدانند.
اما شاه و همکارانش روی زنانی که گوشت را به طور کامل قطع میکنند، تمرکز نکردند. هیچ یک از زنان گیاهخوار و وگان نبودند.
در عوض، محققان آن زنانی که رژیم غذایی آنها حاوی مقدار اندکی گوشت و مرغ و عمدتاً گیاهی بود را مورد توجه قرار دادند.
آنها سپس بررسی کردند که آیا غذاهای گیاهی سالمتر تأثیر متفاوتی بر خطر ابتلا به سرطان سینه در مقایسه با گزینههای کمتر سالم دارند یا خیر، زاویهای که معمولاً در تحقیقات قبلی نادیده گرفته میشد.
برای این مطالعه، شرکت کنندگان زن فرانسوی (میانگین سنی 53) پرسشنامههای تغذیهای را در سال 1993 و دوباره در سال 2005 تکمیل کردند.
این زنان به دو دسته زنان با رژیم غذایی عمدتاً حیوانی و رژیم غذایی عمدتاً گیاهی طبقهبندی شدند.
طی یک دوره پیگیری به طور متوسط در حدود 21 سال، نزدیک به 4000 نفر از زنان به سرطان سینه مبتلا شدند.
تیم مطالعه دریافت افرادی که تمایل به خوردن سالمترین غذاهای گیاهی داشتند با خطر کمتر سرطان سینه مواجه بودند. کسانی که کمترین رژیمهای غذایی گیاهی سالم را مصرف میکردند، خطر ابتلا در آنها به میزان قابل توجهی افزایش یافته بود.
در مورد چرایی این نتیجه، شاه این نظریه را مطرح کرد که محتوای فیبر بالای رژیمهای گیاهی سالمتر “میتواند خطر سرطان را از طریق اثرات ضد التهابی و آنتیاکسیدانی کاهش دهد.”
اما او همچنین تاکید کرد که تحقیقات بیشتری مورد نیاز خواهد بود، زیرا “مکانیسمهای علت ارتباط بین رژیمهای غذایی سالم گیاهی و خطر ابتلا به سرطان سینه هنوز به طور کامل مشخص نشده است.”
شاه همچنین هشدار داد که هنوز مشخص نیست آیا این یافتهها میتواند برای زنان جوانتر نیز صدق کند یا خیر. به این دلیل که “تفاوتهایی بین سرطان سینه قبل از یائسگی و بعد از یائسگی در این زمینه وجود دارد.”
ساندون ، مدیر برنامه تغذیه بالینی در دانشکده بهداشت در مرکز پزشکی جنوب غربی دانشگاه تگزاس، گفت: با این حال، اتخاذ یک رژیم غذایی سالم مبتنی بر گیاه تقریباً همیشه یک برد-برد است، به ویژه برای کسانی که از جوانی شروع میکنند.
ساندون خاطرنشان کرد: آنچه تفاوت بین یک غذای گیاهی سالم و یک غذای گیاهی ناسالم را متمایز می کند، عمدتاً روش پردازش یا آماده سازی است. به طور کلی، هر چه فرآوری بیشتر باشد، به دلیل تغییر در مواد مغذی یا مواد افزوده شده، کیفیت آن کاهش مییابد.
او افزود: با در نظر گرفتن این تمایز، “به نظر نمیرسد انتخاب غذاهای گیاهی با حداقل فرآوری برای هر کسی در مورد خطر سرطان، ضرر و نقطه ضعفی داشته باشد.”
ساندون هشدار داد: “با این حال، ما باید در انتظارات واقع بین باشیم.” “اگر تا سن 55 سالگی صبر کنید، سلولهای آسیب دیده یا سرطانی ممکن است شروع به پیشرفت کرده باشند. بنابراین مزایای شما از کاهش خطر در مقایسه با زمانی که از 20 سالگی یک رژیم غذایی گیاهی سالم مصرف کردهاید، بسیار کمتر خواهد بود.”