اسلیو معده یکی از مدلهای جراحی لاغری است که حدوداً 80 درصد از معده برش داده میشود. این عمل با وجود مزیتهای بسیاری که دارد، در بلندمدت میتواند عوارضی چون ایجاد سنگ کیسه صفرا، رفلاکس معده به مری و مواردی دیگر ایجاد کند. برای شناخت این عوارض و کاهش احتمال ابتلا به عوارض اسلیو این مقاله را با دقت بخوانید.
عوارض و خطرات اسلیو معده
اسلیو معده درواقع یک عمل جراحی لاغری نیمهتهاجمی است که در طی آن، شاهد برش نزدیک به هشتاد درصد از معده هستیم. این عمل جراحی همچون سایر عملها ممکن است در بلندمدت عوارضی را درپی داشته باشد که از جمله خطرات اسلیو معده میتوان به کمبودهای تغذیهای، تشکیل سنگ کیسه صفرا، رفلاکس معده به مری، زخم معده، چسبندگی شکم (اسکار)، فتق، بازیابی وزن، عدم تحمل غذایی و شکست در کاهش وزن اشاره کرد.
ایجاد سنگ کیسه صفرا
چاقی از جمله فاکتورهایی است که میتواند منجر به ایجاد سنگ در کیسه صفرا شود. زمانی که بعد از جراحی، بهشکل قابل توجهی وزن شما کاهش مییابد، احتمال ابتلا به این عارضه نیز افزایش خواهد یافت. این عارضه در اشخاصی که تحت عمل بایپس معده قرار گرفتهاند، بیشتر رخ میدهد و این مسئله ناشی از کاهش جذب نمکهای صفراوی از روده است. پس از انجام عمل اسلیو معده، میزان دفع کلسترول توسط کبد به صفرا افزایش یافته و همین موضوع، احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا را نیز بالا میبرد.
رفلاکس معده به مری
در اشخاصی که اسلیو معده انجام میدهند، فشار شکمی افزایش پیدا میکند و این احتمال که فتق هیاتوس رخ دهد، بیشتر خواهد بود. این شرایط ممکن است منجر به ایجاد رفلاکس اسیدی شود؛ به این سبب که ظرفیت معده کاهش یافته و فشار داخل لوله معده افزایش مییابد. در بیشتر بیماران، کنترل رفلاکس بهسادگی با استفاده از یکسری داروها امکانپذیر است. هنگامی که کاهش وزن در بیماران به اندازه کافی صورت گیرد، رفلاکس درمان خواهد شد.
کمبودهای تغذیهای
نزدیک به یکسوم اشخاصی که این جراحی لاغری را انجام میدهند، در گذر زمان با کمبود تغذیهای مواجه خواهند شد. از جمله کمبودهای تغذیهای بهعنوان یکی از عوارض اسلیو معده که ممکن است پس از عمل اسلیو با آن مواجه شوید، کمبود آهن، کمبود ویتامین B12، فولات و ویتامین D و کلسیم هستند.
ایجاد پوست اضافه
وزن افراد پس از انجام عمل اسلیو معده بهطرز چشمگیری کاهش مییابد و این خود میتواند منجر به ایجاد پوست اضافی و چینوچروکهای پوستی شود. ایجاد پوست اضافه ممکن است عوارضی همچون عفونت، قارچ و دیگر مشکلات بهداشتی را بههمراه داشته باشد. کانتورینگ بدن بهعنوان روشی برای حل این مشکل برای اشخاصی قابل استفاده بوده که پوست اضافی منجر به محدودسازی فعالیتهای بدنی آنها شده است.
افزایش مجدد وزن
در سال سوم پس از انجام عمل جراحی اسلیو، اغلب وزن افراد افزایش پیدا میکند. شما بعد از انجام این جراحی ملزم به ایجاد تغییر در عادتهای غذایی خود هستید؛ چراکه در غیر این صورت ممکن است مقدار کمی یا تمام وزن گذشته شما بازگردد.
ابتلا به زخم معده
از دیگر عوارض اسلیو معده که در بلندمدت رخ میدهد، میتوان به زخم معده اشاره کرد که ممکن است ماهها یا سالها پس از جراحی بروز پیدا کند. زخم معده معمولاً طی آندوسکوپی فوقانی رویت میشود. این عارضه میتواند مسائل زیادی از جمله مدفوع تیره و قیری رنگ، خون در استفراغ، درد در ناحیه معده و چسبندگی شکم را درپی داشته باشد.
نداشتن تحمل غذایی
بعد از اینکه برای جراحی اسلیو معده اقدام کردهاید، دیگر مصرف حجم زیاد غذا همچون گذشته برای شما وجود نخواهد داشت. درواقع این عمل جراحی میتواند هضم بعضی از غذاها همچون گوشت قرمز، برنج، ماکارونی و نان را با مشکل مواجه سازد.
ایجاد فتق
فتق از جمله عوارضی است که پس از هر نوع جراحی میتواند ایجاد شود. اسلیو معده هم از این قاعده مستثنا نیست. فتق هنگامی شکل میگیرد که یک عضو در بافت یا عضله تحت فشار قرار داشته باشد. در صورتی که عمل جراحی بهشکل لاپاراسکوپی یا با تهاجم کم انجام گیرد، از احتمال ابتلا به این عارضه کاسته خواهد شد. با این وجود، فتق ممکن است ماهها یا سالها پس از جراحی بهصورت برآمدگی در محل برش نمایان شود.
شکست در کاهش وزن
در روزهای نخست پس از جراحی اسلیو معده، کیسه معده تنها در حد نصف فنجان گنجایش غذا دارد. با گذشت زمان، شاهد کشیدگی این کیسه هستیم و در شرایطی که شخص وعدههای غذایی حجیمی را میل کند، ممکن است با گذر زمان شاهد توقف کاهش وزن خود باشد. در صورت بالا بودن حجم کیسه معده یا بی توجهی به نکات مراقبتی پس از جراحی، امکان دارد این مسئله رخ دهد. براساس تحقیقات انجام گرفته، نزدیک به ۲۰ تا ۳۵ درصد از اشخاصی که برای کاهش وزن، عمل جراحی را انتخاب میکنند، در طولانیمدت موفق به ثابت نگهداشتن وزن خود نخواهند بود.
مشاوره و ویزیت دکتر عزیزی برای اسلیو معده
برای اینکه خطرات اسلیو معده را به حداقل برسانید، بهتر است که جراحی خود را نزد پزشکان مجرب انجام دهید. یکی از این پزشکان که دارای سابقهای طولانیمدت در این زمینه بوده، دکتر شهریار عزیزی است. دکتر شهریار عزیزی اسلیو معده را با تبحر و مهارت بالایی انجام میدهد.
برای اینکه دوره نقاهت شما با سهولت و سرعت بیشتری پشت سر گذاشته شود و بهبودی سریعتر حاصل شود، بهتر است به توصیههای ایشان توجهی ویژه داشته باشید. پیش از انجام این عمل جراحی میتوانید از مشاوره و ویزیت این پزشک بهرهمند شده و به اطلاعات کافی در زمینه پروسه عمل، عوارض احتمالی و مراقبتهای پس از آن دست یابید.
سخن پایانی
بعضی از افراد برای کاهش وزن به تشخیص پزشک، اقدام به انجام عمل اسلیو معده میکنند. این عمل میتواند نزدیک به ۶۰ تا ۷۰ درصد از وزن اضافی بدن را کاهش دهد؛ اما با این وجود، این جراحی همچون سایر عملها میتواند در بلندمدت عوارض بسیاری را بههمراه داشته باشد که از جمله آنها میتوان به زخم معده، فتق، ایجاد سنگ کیسه صفرا، رفلاکس معده به مری، کمبودهای تغذیهای، ایجاد پوست اضافه و افزایش مجدد وزن و… اشاره کرد. شما میتوانید برای انجام این عمل جراحی به دکتر شهریار عزیزی مراجعه کنید و راهنماییهای لازم در زمینه اقدامات لازم پیش از عمل جهت جلوگیری از خطرات اسلیو معده و بهبودی هرچه سریعتر را دریافت کنید.