به تازگی دانشمندان با مطالعه بر روی تغییرات ژنتیکی در ژنوم انسان که مسئول فرآیند اجتناب ناپذیر پیری است، روشی را برای پیش بینی طول عمر یک انسان پیدا کردند.
بیشتر ما علاقهمند به داشتن زندگی طولانی و سالمتری هستیم. از توصیههای تغذیهای تا تغییرات سبک زندگی، محققان به سختی در تلاشند تا اسرار طول عمر سالم را کشف کنند و آنها را با مردم به اشتراک بگذارند.
با اینحال، در حالی که پیادهروی سریع یا خوردن ماهی ممکن است شانس ما را برای یک زندگی طولانیتر بالا ببرد، ژنها همچنین میتوانند به ما نشان دهند تا طول عمر خود را پیشبینی کنیم.
تحقیقات جدید، عمیقتر به سرنوشت ژنتیکی ما وارد میشوند. یک مطالعه جدید که در نشست سالانه انجمن ژنتیک انسانی آمریکا در سال ۲۰۱۸ در سان دیگو، کالیفرنیا ارائه شده است، نشان میدهد که تغییرات ژنتیکی ما میتواند پیشبینی کند که چه کسی طولانیتر زندگی میکند.
پاول تیمرز، دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه ادینبورگ در انگلستان، اولین نویسنده این مقاله است و او این مطالعه را در این کنفرانس ارائه کرد.
۲۱ موقعیت ژنتیکی جدید ممکن است طول عمر را پیشبینی کند
تیمرز و تیمش خواستند تا عوامل ژنتیکی را کشف کنند که “تصمیم میگیرد” چه کسی طولانیتر زندگی میکند. بنابراین، آنها دادههای ژنتیکی بیش از نیم میلیون افراد را با اطلاعات طول عمر والدین هر فرد تطبیق دادند.
نمونه بزرگ این امکان را به محققان داده است تا بینشهای آماری را در مورد اثرات ژنهای فردی بدست آورند. به طور کلی، محققان ۶ انجمن ژنتیکی مربوط به طول عمر که دانشمندان آنها را قبلا تاسیس کرده بودند را تایید کردند، مانند ارتباط بین ژن APOE و خطر ابتلا به آلزایمر.
همچنین این تیم ۲۱ مکان جدید ژنتیکی را کشف کرد که بر روی طول عمر شخص تأثیر میگذارد. تیمرز و همکارانش با استفاده از این اطلاعات جدید، یک نمره به اصطلاح پلیژنتیک را طراحی کردند که پیشبینی کننده بقای یک فرد بود.
این نمره به درستی طول عمر را پیشبینی کرد. ” با استفاده از اطلاعات ژنتیکی یک شخص به تنهایی، ما میتوانیم ۱۰ درصد از افرادی که دارای ژن های محافظتی بیشتری هستند را شناسایی کنیم که به طور متوسط ۵ سال بیشتر از افرادی زندگی میکنند که ژنهای محافظتی کمتری دارند.
انواع ژن با بیماری و طول عمر در ارتباط هستند
علاوه بر این، دانشمندان دریافتند که انواع ژنهای مشترک “مرتبط با زوال عقل، سیگار کشیدن / سرطان ریه و خطر قلب و عروق، بزرگترین مقدار تغییر در طول عمر را توضیح می دهند”.
آنها برآورد میکنند که حداقل ۱ نفر از ۲۰۰ نفر دارای چنین گونههای ژنتیکی هستند، که پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی (SNP) نامیده میشود.
اولین نویسنده این تحقیق در مورد این یافتهها اظهار داشت: “این یک نتیجه جالب بود. ما معتقدیم انواع ژنهایی را که یافتیم مانند ژنهای مرتبط با سیگار کشیدن و بیماری آلزایمر، منحصر به دوره مدرن تاریخ بشر است.”
به عنوان مثال، تیمرز می افزاید:” تمایل ژنتیکی برای سیگار کشیدن قبل از کشف توتون و تنباکو مضر نبود، اما در حال حاضر مضر است.”
در نهایت مطالعه جدید همچنین نقش بنیادی مغز را در تعیین بقای فرد نشان داد. سلولها و مسیرهای پروتئین به شدت تحت تأثیر پیش بینی طول عمر SNPs ها قرار میگیرند که در سلولهای مغز جنینی و سلولهای موجود در قشر پیشانی قرار دارند.
در آینده، تیمرز و همکارانش قصد دارند به دقت مطالعه کنند که چگونه این گونههای ژنتیکی بر طول عمر فرد تأثیر میگذارد. در نهایت، محققان امیدوارند که یک روز بتوانند روند پیری را کاهش دهند.