مطالعه جدیدی که در مجله European Heart Journal منتشر شده است، سطوح بالای زایلیتول (xylitol)، یک شیرینکننده کمکالری که در بسیاری از غذاهای کم شکر و همچنین آدامس و خمیردندان استفاده میشود را با افزایش خطر حمله قلبی، سکته مغزی و مرگ مرتبط میکند.
تیم تحقیقاتی بیش از ۳۰۰۰ نفر را در ایالات متحده و اروپا به مدت ۳ سال موردمطالعه قرارداد و دریافت افرادی که بالاترین میزان xylitol را در پلاسمای خود دارند، بیشتر احتمال دارد دچار مشکلات قلبی یا عروقی شوند.
برای نشاندادن اثرات اولیه xylitol، محققان فعالیت پلاکت را در داوطلبانی که یک نوشیدنی شیرین شده با xylitol و یک نوشیدنی شیرین شده با گلوکز مصرف کردند، بررسی کردند. سطوح xylitol در افرادی که نوشیدنی xylitol مصرف کرده بودند ۱۰۰۰ برابر افزایش یافت، درحالیکه در افرادی که نوشیدنی شیرین شده با گلوکز مصرف کرده بودند چنین افزایشی مشاهده نشد.
Xylitol به طور طبیعی در مقادیر کم در میوهها و سبزیجات یافت میشود و در طی یک دهه گذشته بیشتر بهعنوان جایگزین شکر در غذاهای فراوری شده، خمیردندان، آدامس و سایر محصولات مورداستفاده قرار گرفته است.
استنلی هزن، رئیس بخش علوم قلب و عروق و متابولیک در مؤسسه تحقیقاتی Lerner کلینیک کلیولند، در بیانیه خبری گفت: “این مطالعه بار دیگر نیاز فوری به بررسی الکلهای قندی و شیرینکنندههای مصنوعی را نشان میدهد، به ویژه با توجه به اینکه همچنان برای مقابله با بیماریهایی مانند چاقی یا دیابت توصیه میشوند.”
وی افزود: “این بدان معنا نیست که اگر خمیردندان شما حاوی xylitol است آن را دور بریزید، اما باید آگاه باشیم که مصرف محصولاتی با سطوح بالای xylitol میتواند خطر رویدادهای مرتبط با لختهشدن خون را افزایش دهد.”
این بیانیه خبری همچنین اشاره کرد که تیم تحقیقاتی سال گذشته ارتباط مشابهی بین اریتریتول، ماده قندی دیگری، و مشکلات قلبی و عروقی پیدا کرده است.
شورای کنترل کالری که انجمن تجاری نماینده صنعت مواد غذایی و نوشیدنی کمکالری و بدون کالری است، در پاسخ به این مطالعه گفت که xylitol دهههاست که توسط سازمانهای دولتی تأیید شده است. این شورا همچنین گفت که نتایج این مطالعه ممکن است به کل جمعیت قابلتعمیم نباشد؛ زیرا برخی از افراد شرکتکننده در مطالعه از قبل در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به مشکلات قلبی و عروقی قرار داشتند.