خار پاشنه که به آن التهاب فاشیای کف پا هم گفته می شود، در اثر رسوب کلسیم در کف پا که باعث بیرون زدگی استخوان می شود بروز می کند. به طور کلی در اثر فشار عضلات در مدت زمان طولانی خار پاشنه ایجاد می شود. خار پاشنه می تواند به اندازه دو سانتی متر هم رشد کند اما اندازه خارپاشنه در میزان و شدت درد تاثیری ندارد. روند ایجاد خار پاشنه و گسترش آن به آرامی است به همین علت برای درمان آن باید صبور بود. ما در این مقاله قصد داریم به علل ایجاد خار پاشنه و بهترین روش های درمان خار پاشنه بپردازیم.
به طور کلی فشار عضلات و تاندون ها به همراه کشیدگی عضلات کف پا باعث بروز خار پاشنه می شوند. اما مهمتر از موارد گفته شده از بین رفتن غشای نرم استخوان کف پا را میتوان علت ایجاد خارپاشنه دانست. افرادی که اضافه وزن دارند و ورزشکاران به ویژه آن هایی که مدت طولانی در حال دویدن هستند بیشتر از افراد دیگر در معرض این بیماری قرار می گیرند. عوامل متعددی باعث به وجود آمدن خار پاشنه می شوند که در زیر به برخی از مهمترین عوامل آن اشاره خواهیم کرد.
- ورزش های سنگین و دویدن طولانی مدت
- ایستادن طولانی مدت
- قند خون بالا
- داشتن اضافه وزن
- استفاده از دمپایی و کفش غیر استاندارد و کهنه
- برخورد مداوم کف پا با سطح سفت و سخت
- وارد شدن فشار زیاد به عضلات و رباط ها و عصب های کف پا
- افزایش سن
بهترین راه برای تشخیص خار پاشنه را می توان مراجعه به پزشک متخصص دانست. پزشک متخصص نیز با استفاده از عکس برداری که معمولا با کمک ام آر آی و یا عکس برداری با اشعه ایکس انجام می شود به معاینه می پردازد. از طرفی در صورت داشتن درد زیاد می توان از مسکن ایبوپروفن و یا ناپروکسن سدیم استفاده کرد.
شاید یکی از مشکلات اصلی در ایجاد خار پاشنه، عدم سهولت در تشخیص آن است؛ زیرا علائم خاص و مشخصی ندارد. تنها علامت مشخص آن بروز درد در خار پاشنه می تواند باشد. این درد که همواره وجود دارد و تنها میزان آن کم و یا زیاد می شود به طور معمول به شکلی است که افراد احساس سوزن سوزن شدن در پاشنه پا را دارند و یا احساس می کنند سیخی در پاشنه پای آن ها فرو می کنند. مهم ترین دلیل احساس درد را می توان از بین رفتن غشای نرم روی استخوان کف پا که فاشیا نام دارد دانست. در نتیجه برای درمان آن لازم است غشای کف پا ترمیم شود.
یکی از راه های مناسب برای درمان خار پاشنه را می توان استفاده از کفش های مخصوص خار پاشنه دانست. کفش های طبی ای که پس از معاینه توسط پزشک برای بیماران توصیه می شود.
ویژگی های کفش مخصوص خارپاشنه
کفش هایی که در برخی از کفش فروشی ها به عنوان کفش طبی ارائه می شود برای درمان خارپاشنه گزینه مطلوبی نمی باشد. کفش مخصوص خارپاشنه باید طبق اصولی طراحی و تولید شود. ویژگی های یک کفش طبی مناسب برای درمان خارپاشنه که به صورت استاندارد طراحی شده است، به شرح ذیل می باشد.
- کفی کفش مخصوص خارپاشنه باید به اندازه کافی استحکام داشته باشد تا بتواند فشاری که به پا وارد می شود را دفع کند. نیرویی که از سمت بدن به کف پا وارد می شود در حالت ایستاده و راه رفتن به میزان دو برابر وزن بدن و در حالت دویدن به میزان ده برابر وزن بدن می باشد. در نتیجه، کفی کفش نقش بسیار زیادی در این گونه از کفش ها دارد.
- کفی کفش مخصوص خارپاشنه مطابق با نیازهای بیمار و بر اساس قوس های پای بیمار است.
- کفی کفش مخصوص خارپاشنه باید سبک، ضخیم و دارای خاصیت الاستیکی باشد.
- کفش مخصوص خارپاشنه دقیقا باید اندازه پای بیمار باشد. اگر کفش تنگ باشد در عمل خون رسانی به پا مشکل ایجاد می کند و علاوه بر این، اگر کفش گشاد باشد باعث ایجاد ساییدگی در پا می شود.
- رویه کفش باید انعطاف پذیر باشد.
- در قسمت جلویی کفش باید برای حرکت انگشتان پا فضای لازم وجود داشته باشد.
- کفش مخصوص خارپاشنه باید به گونه ای طراحی شود که کفی آن قابل تعویض باشد. این کار باعث می شود تا بیمار بتواند هنگام عرق کردن پاها، کفی را تعویض نماید.
- پشتی کفش مخصوص خارپاشنه باید به اندازه کافی محکم و سفت باشد تا از حرکت مچ پا جلوگیری نماید.
- پاشنه کفش مخصوص خارپاشنه باید بین 1.5 تا 4 سانتی متر باشد.
- کفی کفش باید به گونه ای طراحی شود که قسمت وسط آن دارای قوس باشد که موقع بلند شدن پنجه پا از روی زمین و قرار گرفتن پاشنه بر روی زمین، فشاری به قسمت کف و مچ پا وارد نشود.
- یک کفش استاندارد و خوب باید دارای بند قابل تنظیم باشد.
همچنین برای جلوگیری از ابتلا به خارپاشنه و سایر بیماری های پا، توجه نمایید که از کفش های فرسوده استفاده نکنید زیرا کفش نیز مانند سایر وسایل شخصی، دارای عمری است. شما با هر کفش حداکثر می توانید 500 تا 650 کیلومتر پیاده روی نمایید و پس از آن کفش دچار ساییدگی شده و غیرقابل استفاده می شود.
کفی مناسب برای خار پاشنه
افراد مبتلا به خار پاشنه می توانند علاوه بر استفاده از صندل طبی خار پاشنه از کفی طبی خار پاشنه استفاده کنند. کفی طبی خار پاشنه را با نام ارتوز و اسپلینت می شناسند. استفاده از این کفی ها برای درمان خار پاشنه بسیار کارآمد است. این کفی های طبی یک لایه محافظ زیر پاشنه ایجاد می کنند. این لایه محافظ فشار وارده به کف پا را متعادل کرده و درد را کاهش می دهد. استفاده از این کفی ها به تدریج موجب بهبود درد خار پاشنه می شود. برخی از ویژگی هایی که یک کفی مناسب باید داشته باشند شامل موارد زیر می شوند.
- کفی طبی مناسب باید دارای بافت سفت و محکمی در قسمت قوس پا باشد.
- تناسب و تطابق بالا با کف پا
- وجود یک فنجانی عمیق در قسمت پاشنه کفی برای محافظت از فاشیا
- انعطاف پذیر بودن و مقاومت بالا
- وجود خاصیت ضربه گیری
فواید استفاده از کفی مناسب برای خار پاشنه
استفاده از کفی طبی برای درمان خار پاشنه موثر است. علاوه بر درمان خار پاشنه می توان از کفی های طبی برای بهبود موارد دیگر کمک گرفت. برخی از این امور شامل موارد ذکر شده در زیر هستند.
- درمان خار پاشنه
- بهبود درد ناشی از صافی کف پا
- افزایش ارتفاع پا
- بهبود پینه پا
- بهبود شکستگی استخوان ناشی از فشار زیاد
- بهبود التهاب استخوان های کنجدی پا
طراحی و ساخت این کفی های طبی به درخواست افراد انجام می شود. همانطور که عنوان کردیم استفاده از این کفی ها برای بهبود درد ناشی از بیماری هایی که موجب تحلیل استخوان های کف پا می شوند مناسب است. استفاده از کفی های طبی ساخته شده باعث رفع التهاب و بهبود عملکرد مکانیکی پا خواهد شد.
مرکز درمان خار پاشنه
یکی از بهترین مراکز درمانی برای درمان خار پاشنه، مرکز ارتوپدی ادونس کلینیک به نشانی اینترنتی
www.advancedclinic.ir می باشد. این مرکز که در سال 1390 شروع به کار کرد در مواردی چون: خدمات ارتوزی، خدمات پروتزی که شامل ساختن دست و پای مصنوعی برای راحتی بیماران دچار نقص و قطع عضو و معلولان می باشد؛ و خدماتی چون اسکن کف پا و ستون فقرات آماده ارائه خدمت به بیماران می باشد. علاوه بر این، این مجموعه در زمینه درمان خار پاشنه با استفاده از اسکن پا، بهترین روش های درمانی را ارائه می دهد.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد