شرکای تجاری
نکسوس زمانی متولد شد که گوگل هنوز رابطه کاری خوبی با شرکای تجاریش نداشت. این ابزارها با همکاری کارخانههای تولید کننده سخت افزاری چون HTC، سامسونگ و الجی خلق می شدند و قرار بود به شکل OEM آنها توسعه دهنده برند گوگل باشند. اما نهایتا کار این شرکتهای اسمارت فون ساز تنها به ساخت ابزار برای گوگل تقلیل یافت و آنها فقط تولید کننده طرح اصلی (ODM) بودند.
در موارد متعددی این همکاری یک خرابکاری تمام عیار از کار درآمد (حتما گلکسی نکسوس را به خاطر دارید). علاوه بر این با فاصله گرفتن گوگل از تولید کنندههای تجهیزات اصلی یا OEM، نکسوسها بیشتر به محصولاتی ویژه اپراتورهای موبایل تبدیل شدند. مانند گلکسی نکسوس ویژه ورایزن که یک شکست مفتضحانه بود.
گوگلی که اکنون ما میشناسیم، به شرکتی بسیار متفاوت تبدیل شده است. این غول اینترنتی دیگر یک تازه به دوران رسیده با افکار و نظریات پاره پاره و متفرق نیست. گوگل تحت مدیریت ساندار پیچای همکاری با شرکای تجاری بسیار مشهوری را آغاز کرده است. این شرکت حتی سافتکارت را از اپراتورها خرید (و شر یک رقیب را کم کرد) و با این کار به اجرایی شدن Android Pay کمک فراوانی کرد.
حالا هیچ چیز جدیدی وجود ندارد
چند نکسوسی که طی سالیان اخیر تولید شدهاند، هیچ چیز تازهای برای ارائه نداشتند. آنها اسمارت فونهای خوبی بودند، اما هیچ قابلیت و امکان جدیدی در آنها دیده نمیشود که صاحبان ابزارهای غیرنکسوسی آرزوی آن را در سر بپرورانند.
دوربین دو نکسوس جدید خوب هستند (که این یک اتفاق خوب است)، اما موبایلهای اندرویدی چون گلکسی اس۶ و الجی جی۴ هم با دوربین های عالی در بازار حضور دارند. همیشه میراث موبایلهای نکسوسی عدم بهرهگیری از دوربین خوب بوده است و این موقعیت توسط دیگر اسمارت فونها اشغال شده است.
سنسور اثرانگشت هم قابلیتی فوقالعاده است، اما نکسوس در این راه هیچگاه نقشی نداشته است. اسمارت فون تازه وارد الجی وی۱۰ که به سنسور اثرانگشت مجهز شده است، یک نمونه خوب از تلاش گوگل برای سرعت بخشیدن به گسترش Android Pay و پشتیبانی آن از شیوههای تعیین هویت بیومتریک است.
نکسوسها اکنون دیگر سریعتر از رقبایشان نیستند یا نمایشگر بهتری ندارند. صفحه نمایشهای قدیمی OLED یا LCD نکسوس ها قبل از عرضه مرده به حساب میآیند. و اسنپدراگون هم مدتی است که به حداکثر ارتفاع فواره پیشرفت خود رسیده است. و نکسوسها حتی از نظر سبک طراحی و ایده پردازی هم چیز جدیدی برای عرضه ندارند.
امروزه دیگر همه با سرویسهای ابری و کلود آشنا هستند و اینجا هم زمینه ای برای خودنمایی نکسوس وجود ندارد که بتواند در برابر همه اسمارت فونها قد علم کند.
ارزانی هم دیگر تهدیدی محسوب نمیشود
زمانی که نکسوس ۴ وارد بازار شد، اولین بار بود که یک اسمارت فون میتوانست موی دماغ اپراتورهای موبایل شود، زیرا قیمتی بسیار با صرفه داشت. بسیاری قادر بودند که بدون تحمل هزینههای سنگین قراردادهای ماهیانه اپراتورها آن را خریداری کنند.
این واقعا عالی بود و همچنین کار را بسیار آسانتر میکرد.
اکنون موتورولا، وان پلاس و نامهای دیگری چون هواوی این روزها ابزارهای اندرویدی بسیار خوب اما ارزان قیمتی تولید میکنند. اگر هم در مناطق تحت پوشش شیائومی باشید، خواهید دید که این اسمارت فون ارزان قیمت با کیفیت و مشخصات فنی بالا (مشهور به اپل چین) چگونه دست به کشتار همه رقبا میزند.
هنگامی هم که بحث گستره توزیع و میزان در دسترس بودن پیش میآید، میبینید که موتورولا یا هواوی چگونه یک زنجیره توزیع و خدمات پشتیبانی گسترده در همه جا شکل دادهاند. و هنگامی هم که بحث پشتیبانی و تامین نیاز بازار پیش میآید، هیچ یک مانند شیائومی و وان پلاس در پاسخ به بازار در نمی مانند.
اندروید آنقدر بالغ و کامل است که نیازی به نکسوس ندارد!
اگر از طرفداران قدیمی سیستم عامل گوگل باشید، احتمالا اندروید نان زنجبیلی را به خاطر دارید. یک محصول مزخرف و کاملا بد.
دیگر آن زمانها سپری شده که برای عرضه اندروید به کاربران معمولی حتما نیاز به یک روپوش و ماسک به نام رابط کاربری بود. اگرچه همچنان رابط کاربری همچون تاچ ویز سامسونگ همه چیز را دگرگون کرده و دیگر جای پایی برای خودنمایی اندروید باقی نگذارده است.
که البته چنین حضوری واقعا لازم بود، زیرا علاوه بر مشکلات کارایی، اندرویدهای قبل از بستنی نونی (Ice Cream Sandwich) واقعا زشت و سنگین و پر از اشکال ساختاری بودند. اما اکنون همه چیز عوض شده و اندروید به جوانی رعنا و بالغ تبدیل گشته است.
Ice Cream Sandwich اولین نسخه اندروید بود که زیبایی ظاهری را با کارایی و عملکرد درست همراه کرد. و دیگر این پلتفرم ظاهر پیشین را به خود ندید. اکنون با بهرهگیری اندروید از زبان طراحی متریال دیزاین و عرضه اندروید مارشمالو (اندروید ۶) دیگر کسی آن ظاهر زشت و زمخت گذشته را به خاطر نمیآورد.
علاوه بر اینکه نمای ظاهری اندروید بهتر شده است، جدیدترین نسخههای این سیستم عامل اکنون بیش از زیبایی ظاهری و قابلیتهای جدید، تمرکز خود را بر امنیت بیشتر و بهتر گذاردهاند،
اکنون با یک پلتفرم بالغ روبرو هستیم. نکسوس دیگر رهبری تقویت و تبلیغ قابلیتهای جدید اندروید را نمی تواند بر عهده بگیرد. و البته دیگر مانند گذشته برای مدت طولانی تنها عرضه کننده آخرین نسخه اندروید نیست و دیگر رقبا هم با سرعت بسیار زیادی در حال پیوستن به واگن مارشمالو هستند.
بسیاری از شرکتهای تولید کننده موبایل ساز اصلی هم اکنون از رابطهای کاربری بسیار کامل و جذابی همچون تاچویز یا سنس بهره میبرند. موتورولا هم به شکل دیگری وارد بازار شده و از نسخه اندروید ۹۹ درصد خالصی بهره میبرد. و با چنان سرعتی همیشه به آخرین نسخه اندروید آپدیت میشود که دیگر شرکتها از تاخیر سه ماهه خود شرمنده می شوند.
گوگل هم در حال تغییر موقعیت در زمین بازی است. او همکاری بسیار نزدیکی را با شرکای تجاریش دنبال می کند تا مطمئن گردد همگی با هم مشغول مطالعه جدیدترین صفحه کتاب اندروید هستند. یا حداقل اینکه آخرین بخش را میخوانند. پلتفرم موبایل گوگل هم اکنون بالغ و کامل شده است.
شرکا هم هر یک به نوبت تاج نکسوس را به سر گذاشته و گریختهاند. موتورولا هم که برگ بازی با اندروید خالص را از دست رقبا در آورده و البته شاید بیشترین تعداد نکسوس را عرضه کرده باشد. شاید وقتش رسیده باشد که گوگل هم برنامه پیشین را متوقف کرده و تنها به عرضه اسمارت فونهای نکسوسی از طریق فروشگاه گوگل پلی بپردازد.
هر اتفاقی که بیفتد، به نظر میرسد گوگل باید از اتکا به اسمارتفونها و محوریت قرار دادن آنها دور شود و سراغ تمرکز بر دیگر زمینه های کاری خود برود. شاید عرضه یک کرومبوک نکسوس از این کارها باشد. لپتاپ کروم بوکی که همراه با مشخصات فنی بالا، قیمت به صرفه ای هم داشته باشد.
همچنین زمینه کاری سیستم عامل ابزارهای پوشیدنی Android Wear هم میتواند جذاب و قابل توجه باشد. این پلتفرم اکنون در آشفته بازار جذابی از شرکای سخت افزاری گیر کرده است که هر یک سعی دارند داستان را طبق سلیقه خود جلو برده و دیگران را بکوبند. درست مانند اتفاقی که در گذشته برای اندروید افتاد.