آن روز به اورژانس مراجعه کردم؛ اما نوار قلب و آزمایشهای خون چیز غیرعادی را نشان ندادند. بعد مشخص شد ضربان قلبم در اثر عارضه جانبی یکی از داروهایم، افزایش یافته است. اصطلاح فنی این شرایط، تپش قلب است که ممکن است علل مختلفی داشته باشد.
زمانی که افراد میگویند دچار تپش قلب شدهاند، منظورشان تغییر در ضربان قلب یا احساس ضربان قلب است.
در ادامه به محرکهای اصلی تپش قلب و روش رفع آنها اشاره خواهیم کرد.
حملات عصبی
اگر احساس میکنید قلبتان طوری میتپد که میخواهد از قفسه سینه خارج شود، ممکن است دچار حمله عصبی شده باشید. لرزیدن، عرق و احساس وقوع اتفاقی ناگوار در آینده نزدیک از نشانههای رایج حملات عصبی هستند. این حملات خطرناک نیستند؛ اما احساس ترسناکی ایجاد میکنند. گاهی اوقات ممکن است ریتم ضربان قلبتان غیرعادی باشد و این امر باعث حمله عصبی شود. در نتیجه به پزشک مراجعه کنید تا دلیل اصلی آن را بیابد. علاوه بر این، حملات عصبی از طریق گفتاردرمانی برای شناسایی محرکها و تجویز داروهای ضداضطراب درمان میشود.
کافئین
متوجه میشوید که ضربان قلبتان، سریعتر از حد معمول است. قبل از این که نگران شوید، ببینید آیا کمی قبل یک فنجان قهوه میل کردهاید؟ کافئین یک محرک محسوب میشود؛ یعنی کافئین باعث تحریک سیستم عصبی خودکار میشود که ضربان قلب و چیزهای دیگر را کنترل میکند. این امر، تپش قلب را به وجود میآورد. اگر شدت تپش قلب بیشتر شد یا با سرگیجه، سبکی سر و درد سینه همراه بود، حتماً به پزشک مراجعه کنید، حتی اگر فکر میکنید این مشکلات هم در اثر مصرف کافئین بوده است.
داروهای احتقاقزدا
مواد احتقاقزدایی مانند pseudoephedrine که ماده اصلی بسیاری از داروهای احتقاقزدا است، محرک هستند. برخی افراد که نسبت به این داروها حساسیت دارند، دچار تپش قلب میشوند. داروهایی که در داروخانهها وجود دارند، مطمئن هستند؛ اما اگر به داروی خاصی حساسیت دارید، باید با پزشک یا مسئول داروخانه صحبت کنید. به عنوان مثال، اگر دچار ریتم نامنظم ضربان قلب هستید، احتمالاً پزشک داروهای احتقاقزدای دیگری را به شما معرفی خواهد کرد.
کمبود آب در بدن
از دست دادن میزان زیادی آب، عدم نوشیدن میزان مناسبی از مایعات یا هر دو، باعث کمبود آب در بدن میشود. کمبود شدید آب در بدن منجر به تپش قلب، خشکی دهان، ادرار تیره و انقباض ماهیچهها میگردد. کمبود آب ممکن است باعث ایجاد تغییراتی در الکترولیتهای بدن شود و فشارخون را نیز کاهش میدهد. این موضوع به بدن فشار میآورد و در نهایت منجر به ضربان قلب غیرعادی میگردد. این مشکل با مصرف میزان مناسبی از آب و مایعات رفع میشود. بدن روزانه به ۲٫۲ لیتر آب نیاز دارد تا به خوبی کار کند.
داروهای تجویزشده
بسیاری از داروهایی که تجویز میشوند، از جمله داروهای آسم و بیماریهای تیروئید باعث تپش قلب میشوند. برخی داروها بر روی نحوه سوختوساز داروهای دیگر تأثیر میگذارند و برخی دیگر، سیستم هدایت الکتریکی قلب را تغییر میدهند. این تغییرات در ضربان قلب معمولاً جای نگرانی ندارند؛ اما ممکن است دردسرساز شوند. قبل از مصرف هر داروی جدید، در مورد داروهای دیگری که مصرف میکنید به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین به عوارض احتمالی داروها که در برگه راهنمای اطلاعات دارویی آن وجود دارد، توجه داشته باشید. اگر داروهایتان، ضربان قلبتان را تغییر میدهند، با پزشک خود صحبت کنید تا داروی دیگری را برایتان تجویز کند.
کمخونی
کمخونی که در بیشتر موارد در اثر فقر آهن ایجاد میشود، بدین معنی است که بدن به اندازه کافی سلولهای خونی قرمز تولید نمیکند تا اکسیژن کافی به بافتهای بدن برسانند. اگرچه این موضوع همیشه باعث تپش قلب نمیشود؛ اما افرادی که دچار کمخونی هستند، ممکن است احساس کنند قلبشان سختتر میتپد. از آنجا که این افراد سلولهای قرمز خونشان کمتر است، ضربان قلب سریعتر باعث افزایش توزیع اکسیژن میشود. از نشانههای دیگر کمخونی می توان به خستگی و ریزش مو اشاره کرد.
فلزات سنگین
افرادی که در شغلهای ساختوساز به عنوان کارکنان بخش فلزات کار میکنند، ممکن است در معرض جیوه، کادمیم و فلزات سنگین دیگر قرار بگیرند. این وضعیت در درازمدت ممکن است موجب التهاب، لختههای خونی و مشکلات قلبی دیگر شود. قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین، باعث مشکلاتی در الکترولیتها نیز میشود. هر چیزی که باعث اختلال در الکترولیتها شود، میتواند تپش قلب به وجود آورد.
در کل، نشانههای قلبی نباید نادیده گرفته شوند. اگر فکر میکنید قلبتان مشکلی دارد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.