تحقیقات جدید نشان میدهند مدتزمان خواب افراد با دو بخش از DNA آنها ارتباط دارد.
در این تحقیق اطلاعات ۴۷ هزار نفر از اجداد اروپایی را که قبلاً در تحقیقات دیگری در اروپا، آمریکا، استرالیا و نزدیک ۵ هزار نفر آفریقایی-آمریکایی شرکت کرده بودند، مورد بررسی قرار دادند. محققان اطلاعات ژنتیک این افراد را با مدتزمان خوابشان در طول یک شب مقایسه کردند.
نتایج نشان دادند که دو بخش از DNA با مدتزمان خواب فرد ارتباط دارند.
بخش اول با مدتزمان خواب بیشازحد معمولی در ارتباط بود. در تحقیقات قبلی، این بخش با سوختوساز بهتر گلوکز و احتمال کمتر ابتلا به اختلال کمبود تمرکز در بیش فعالی نیز ارتباط داشت. بخش دوم با مدتزمان خواب کمتر از حد معمول مرتبط بود و تحقیقات قبلی این بخش را با افزایش احتمال ابتلا به افسردگی و اسکیزوفرنی مرتبط میدانستند.
یکی از محققان میگوید: «الگوهای خواب تحت تأثیر تفاوتهای ژنتیکی هستند. این تحقیق، یکی از اولین تحقیقاتی است که این تفاوتهای ژنتیکی را شناسایی میکند و امیدواریم به ما کمک کند تا علت اختلالات خواب و ارتباط آنها با بیماریهای مهمی همچون دیابت و اختلالات روانی را بهتر درک کنیم».
تحقیقات قبلی هم خواب بیشازحد و هم خواب کمتر از حد را با مشکلاتی همچون چاقی مفرط، دیابت، فشارخون بالا، بیماریهای قلبی، بیماریهای روانی و حتی مرگ زودهنگام مرتبط میدانستند. به عنوان مثال در تحقیقی که در سال ۲۰۱۳ صورت گرفت، محققان متوجه شدند افرادی که کمتر از ۶ ساعت در شب میخوابند، در مقایسه با افرادی که هفت ساعت در شب میخوابند، ۳۰ درصد بیشتر دچار دیابت نوع ۲ میشوند.
در یک تحقیق دیگر نیز، محققان دریافتند افرادی که خواب کمتر از ۶ ساعت یا بیشتر از ۱۰ ساعت در شب دارند، در مقایسه با افرادی که ۷ تا ۹ ساعت در شب میخوابند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای سرخرگهای کرونر قلب، حمله قلبی، دیابت و چاقی مفرط هستند. همچنین تحقیق دیگری نشان داد افرادی که کمتر از ۶ ساعت در شب میخوابند، بیشتر دچار مرگ زودهنگام میشوند.
محققان نمیدانند چه مکانیسمی میتواند ارتباط بین مدت خواب و دو بخش شناساییشده در DNA را توضیح دهد. برای این کار باید این دو بخش DNA را دقیقتر بررسی کرد.
با این حال محققان حدس میزنند، اولین بخشی که در این تحقیق شناسایی شده و با مدتزمان خواب بیشتر ارتباط دارد، احتمالاً از طریق تنظیم سطح هورمون تیروئید، الگوی خواب را تحت تأثیر میگذارد. این بخش DNA نزدیک ژنی به نام PAX8 است که در تولید و عملکرد تیروئید نقش دارد. علاوه بر این، افرادی که کمکاری غده تیروئید دارند، مستعد خوابآلودگی بیشازحد هستند. این در حالی است که بیماری پرکاری غده تیروئید باعث کمخوابی و بیخوابی میشود.
با این حال، از آنجا که مدتزمان خواب و زمان خواب به شدت تحت تأثیر عوامل محیطی مانند برنامه کاری و نیازهای اجتماعی دیگر است، بایستی افراد بیشتری مورد بررسی قرار گیرند تا تأثیر ژنها مشخص گردد.
پریا اقدامی