یکچهارم از موارد ابتلا به سرطانهای روده بزرگ با سبک زندگی افراد در ارتباط است.
بنا بر تحقیقات جدیدی که در استرالیا انجام شد، شیوه زندگی شامل عواملی نظیر سیگار کشیدن و خوردن گوشت قرمز دلیل اصلی بروز یکچهارم از موارد سرطان کولورکتال یا سرطان روده بزرگ (راستروده) است.
سرطان روده بزرگ سومین سرطان رایج در ایالات متحده امریکا و دومین سرطان شایع در استرالیاست.
محققان دریافتند که سیگار کشیدن و اضافه وزن، یعنی داشتن شاخص توده بدنی بالای ۲۵، هر کدام ۹ درصد از موارد سرطان روده بزرگ در استرالیا را به خود اختصاص میدهند.
عوامل دیگری در سبک زندگی وجود دارند که ابتلا به این سرطان را تقویت میکنند: خوردن رژیم غذایی که غنی از گوشت قرمز است ۶ درصد از موارد ابتلا به سرطان روده بزرگ را شامل میشود. ۴ درصد از موارد ابتلا به سرطان روده بزرگ نیز به صرف بیش از دو وعده نوشیدنی الکلی مربوط میشود.
در این تحقیق، محققان اطلاعات بیش از ۳۶۷ هزار استرالیایی را که در ۷ تحقیق دیگر در همین رابطه در گذشته انجام شده بود جمعآوری کردند. حدود ۳۵۰۰ نفر از آنها طی دوره ۱۰ ساله پیگیری، به سرطان روده بزرگ مبتلا شدند.
محققان علاوه بر این که به هر کدام از عوامل به صورت جداگانه نگاه کردند، محاسبه کردند که چند مورد از موارد سرطان روده بزرگ به دلیل همه این ۴ عامل به وجود آمده است. آنها دریافتند که در مجموع ۲۵ درصد از همه سرطانهای روده به دلیل وجود این ۴ عامل ایجاد شده است. اما این درصد فقط با افزودن تأثیر این چهار عامل برآورد نشده است. زیرا برخی از عوامل خطرساز هم به طور مشترک دخیل هستند. مثلاً نوشیدن الکل و استعمال دخانیات به صورت همزمان؛ که در این مورد یک محاسبه و ارزیابی جداگانه باید به کار میرفت.
تحقیقات نشان داد عوامل سبک زندگی در اکثر سرطانهای روده بزرگ مردان را بیشتر گرفتار کرده بود تا زنان. به عبارت دیگر، ۳۳ درصد از سرطانهای روده بزرگ مربوط به شیوه زندگی مردان است و ۱۵ درصد از آن عوامل به شیوه زندگی زنان مربوط میشود.
پژوهشها حاکی از آن بود که در مردان، اضافه وزن بزرگترین تأثیر را در خطر ابتلا به این نوع سرطان دارد: ۱۵ درصد از مردان مبتلا شاخص توده بدنی ۲۵ و بالاتر داشتهاند. در زنان، سیگار کشیدن بیشترین تأثیر را در ابتلا به سرطان روده بزرگ داشته است: ۷ درصد از موارد ابتلا به این عامل خطرساز مربوط است.
عامل دیگری که نقشی مهم در خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ دارد میزان فیبری است که هر شخص میخورد. این عامل در یافتهها و تحقیقات کنونی در نظر گرفته نشده است. با این حال، محققان تصمیم دارند در آینده نزدیک این مورد را هم تحلیل و بررسی کنند.