کبد چرب را میتوان از طریق تغییر رفتار و شیوه زندگی درمان کرد. این بیماری معمولاً علائمی ندارد و باعث ایجاد آسیب دائمی نمیشود.
کبد دومین اندام داخلی بزرگ بدن است که وظیفه پردازش تمام چیزهایی که میخوریم و مینوشیم، بر عهده دارد. علاوه بر این کبد، خون را از مواد مضر تصفیه میکند. اگر چربی کبد بیش از اندازه باشد، این فرآیند به درستی صورت نمیگیرد. کبد معمولاً خودبهخود درمان میشود، اما اگر مداوم به سلولهای کبد آسیب برسد، مشکل ایجاد میشود.
کبد چرب بیشتر در میان افراد ۴۰ الی ۶۰ ساله مشاهده میشود.
علائم کبد چرب
همان طور که گفتیم کبد چرب معمولاً علائم خاصی ندارد. ممکن است دچار خستگی شدید یا دل دردی مبهم شوید. کبد ممکن است کمی بزرگ شود و پزشک معالج میتواند از طریق معاینه فیزیکی این موضوع را تشخیص دهد.
چربی بیش از اندازه باعث بروز التهاب در کبد میشود. اگر کبد ملتهب شود، ممکن است بیاشتها شوید، وزنتان کاهش یابد، درد شکم داشته باشید و ضعیف و سردرگم شوید.
علل بروز کبد چرب
رایجترین علت بروز کبد چرب، مصرف الکل و نوشیدنیهای الکلی است. پزشکان در بیشتر موارد، نمیتوانند علت کبد چرب را در افرادی که الکل مصرف نمیکنند، تشخیص دهند.
کبد چرب زمانی اتفاق میافتد که بدن بیش از اندازه چربی تولید کند یا نتواند چربی را سریع بسوزاند. چربی اضافی در سلولهای کبد ذخیره میشود و در نهایت منجر به کبد چرب میشود. مصرف مواد غذایی پرچرب ممکن است مستقیماً باعث بروز کبد چرب نشود.
علاوه بر اعتیاد به الکل، علل دیگری نیز منجر به کبد چرب میشوند:
- چاقی مفرط
- چربی بالای خون
- دیابت
- ژنتیک
- کاهش سریع وزن
- عوارض جانبی برخی از داروها مانند آسپیرین، استروئیدها، تموکسیفین و تتراسایکیلین
روش شناسایی کبد چرب
- معاینه فیزیکی
- آزمایش خون
- سونوگرافی
- نمونهبرداری از بافت کبد
روش درمان کبد چرب
دارو یا جراحی خاصی برای درمان کبد چرب وجود ندارد. ممکن است پزشک معالج به شما توصیه کند عوامل خطرزا را کاهش دهید. معمولاً توصیههای زیر برای رفع کبد چرب توسط پزشکان ارائه میشوند:
- محدودیت یا اجتناب از مصرف الکل
- کنترل کلسترول
- کاهش وزن
- کنترل قند خون
علاوه بر این شما میتوانید از طریق کاهش یا حذف مواد غذایی پرچرب و پرقند از رژیم غذایی خود، از بروز کبد چرب پیشگیری کرده و در صورت ابتلا آن را درمان کنید.