ثانیه کبیسه امسال را طولانیتر خواهد کرد.
ثانیه کبیسه روز ۳۱ دسامبر ۲۰۱۶ به ساعت رسمی جهان اضافه میشود تا با گردش تدریجی و آرام زمین مطابقت داشته باشد.
امشب، به اندازه یک ضربه یا تپش کوچک قلب سال نوی میلادی طولانیتر میشود و یک دقیقه معادل ۶۱ ثانیه خواهد بود.
ساعت جهانی ثانیه کبیسه را به ۲۳ ساعت و ۵۹ دقیقه و ۵۹ ثانیه به وقت جهانی UTC که ساعت اتمی بسیار دقیق است افزود. این ساعت رسمی که ساعت استاندارد در تمام دنیا را تنظیم میکنند امسال، قبل از شروع نیمه شب اول ژانویه، ۲۳ ساعت و ۵۹ دقیقه و ۶۰ ثانیه خواهد بود.
این یک ثانیه اضافی دو روش برای حفظ زمان و مطابقت با آن دارد: ساعت اتمی و ساعتی که بر اساس چرخش زمین حرکت میکند.
دمتریوس ماتساکیس، دانشمند ارشد در سازمان خدمات ساعت در رصدخانه دریایی امریکا، گفت: «زمین طبق ساعت ژئولوژیک یا زمین شناسی خود حرکتش را کند میکند و اگر یک عالمه ساعت داشته باشید این میتواند برایتان دردسرساز شود. خب حالا که روز شما طولانیتر میشود چه میکنید؟»
از نظر تاریخی، زمان بر حسب گردش زمین با اجسام آسمانی دور و پراکنده محاسبه میشود. با این حال، وجود همیشگی ماه در کنار زمین و یدک کشیدن آن گردش این سیاره را کند میکند.
در قرن گذشته، دانشمندان تصمیم به استفاده از تقویم اتمی بسیار دقیق گرفتند که کوچکترین ثانیهها را نیز محاسبسه کند. ساعت اتمی که با لرزش اتمها کار میکند آنقدر به طرز حیرتانگیزی دقیق است که تا آخر دنیا هم یک ثانیه عقب و جلو نمیرود و خطا ندارد. ساعت کنونی اتمی رسمی برای ایالات متحده امریکا این ثانیه را ناشی از فرکانس لرزش اتم سزیوم میدانند.
در نتیجه این تحقیقات، هر روز زمان بر حسب گردش زمین بین ۱٫۵ تا ۲ میلیثانیه نسبت به ساعت اتمی تأخیر دارد. به همین علت، از ۵۰۰ تا ۷۰۰ روز یک ثانیه کامل به ثانیهها اضافه میکنند.
برای همگام کردن این دو نوع زمان، در سال ۱۹۷۲ سرویس بینالمللی سیستمهای مرجع و گردش زمین (IERS) که ساعت دنیا را نگه میدارد، ۲۶ ثانیه کبیسه در ساعت اتمی دنیا گنجانده است. ثانیه اضافی گذشته در ۳۰ ژانویه ۲۰۱۵ اضافه شده است.
بر طبق IERS، ثانیه کبیسه همیشه در ۳۰ ژانویه یا ۳۱ دسامبر اضافه میشود.