کمردرد یکی از شایعترین بیماریها بوده که افراد زیادی با آن درگیر هستند. در واقع کمردرد سن و سال نمیشناسد و به دلایل زیادی و در سنین مختلفی ممکن است این مشکل بروز پیدا کند که در اکثر آن ها با رعایت نکات ساده ای نظیر استفاده از پشتی طبی و استراحت، برطرف می شود.
لذا ما میخواهیم در این مقاله راجع به انواع کمردرد و نشانههای آن، مفصلاً صحبت کنیم و اطلاعات مفیدی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
کمردرد_ یک بیماری شایع
همانطور که اشاره کردیم کمردرد جزو بیماریهای شایعی است که افراد حداقل یک بار در زندگیشان آن را تجربه کردهاند. دلیل کمر درد واقع آسیب به استخوانهای ستون فقرات و ناحیه کمر است. اما در برخی از موارد به دلیل فعالیت و کار زیاد به وجود میآید و در بعضی از مواقع نیز دلایل دیگری دارد. کمردرد را بر اساس علت ایجاد و مدت پایداری به دو گروه مزمن و حاد تقسیم میکنند. کمردردهای حاد کوتاه مدت هستند پس از گذشت نهایتاً چند هفته بهبود پیدا میکنند. اما کمردردهای مزمن طولانی مدت بوده و درمان آنها نیز جدی تر میباشد.
نشانه های کمردرد
درد در ناحیه کمر، به غیر از درد، با نشانهها و علائم دیگری نیز همراه است که در صورت بروز آنها باید پزشک مراجعه نمایید. برخی از این علائم عبارت اند از:
_کاهش وزن
_تب
_درد داشتن در قسمت کمر حتی هنگامی که این درد با دراز کشیدن و استراحت کردن نیز تسکین پیدا نکند.
_هنگامی که درد کمر شما را از خواب بیدار کند
_دردی که در ناحیه پا وجود دارد و تا زیر زانو نیز ادامه پیدا میکند.
_هنگام وارد شدن ضربه به کمر و آسیب دیدگی
_بی اختیاری مدفوع و ادرار
_بیحسی نواحی اندامهای تناسلی و مقعد و دور باسن
علاوه بر علائم فوق اگر هر کدام از مشکلات زیر را دارید، در صورت مشاهده درد در کمر، باید پزشک را در جریان بگذارید:
_اعتیاد به مواد مخدر
_سیستم ایمنی ضعیف
_زیر ۲۰ سال و بالای ۵۵ سال هستید.
_داشتن سرطان در حال حاضر و یا در صورتی که قبلاً به این بیماری مبتلا بودهاید و اکنون بهبود پیدا کردهاید.
_افرادی که ظرف مدت چند ماه به صورت مداوم داروهای استروئیدی استفاده میکنند.
دلایل ایجاد کمردرد
۱_بلند کردن اجسام سنگین: برخی از افراد به این مورد دقت نمیکنند؛ در نتیجه با بلند کردن اجسام سنگین موجب ایجاد آسیبهای جبران ناپذیری برای بدن خودشان میشوند. پس به هیچ وجه نباید این کار را انجام دهید؛ زیرا حمل اجسام سنگین در درجه اول نیاز به توان بسیار زیادی دارد و در درجه دوم باید به شکل اصولی صورت پذیرد؛ لذا به هیچ وجه چنین کاری را انجام ندهید. پس یکی از عوامل اصلی ایجاد کمردرد، بلند کردن اجسام سنگین میباشد.
۲_نشستن و خوابیدن نادرست: در صورتی که در طولانی مدت به صورت ناصحیحی بنشینید، کمرتان دچار درد شده و مشکلاتی را برایتان به وجود خواهد آورد. لازم به ذکر است وضعیت بدن هنگام خوابیدن، در ایجاد فشار کمر نیز، تاثیر بسزایی دارد. پس سعی کنید این موارد را در نظر گرفته و طریقه نشستن، خوابیدن و ایستادن صحیح را بیاموزید و انجام دهید.
۳_ورزش های حرفهای: همه ما میدانیم که ورزش برای سلامتی و شادابی بدن مفید است. اما این نکته را باید در نظر داشته باشیم که با توجه به توانایی خودمان، ورزش را انتخاب نماییم؛ زیرا در صورت انجام حرکات بسیار سنگین، ممکن است آسیب هایی مانند رگ به رگ شدن کمر به ما وارد شود.
۴_سقوط از ارتفاع: یکی از عوامل تاثیرگذار در ایجاد درد کمر سقوط از ارتفاع است که منجر به آسیب به استخوانها و سایر اندامهای حرکتی کمر میشود. اگر سقوط از ارتفاع یا سوانح دیگر منجر به شکستگی ستون فقرات بشود، این شکستگی موجب آسیب و نهایتا درد کمر میشود.
۵_اضافه وزن و استرس و اضطراب: طبق نظر متخصصان افراد چاق بیشتر در معرض کمردرد قرار دارند. همچنین اشخاصی که مشاغل پراسترسی دارند و دچار اختلالات روانی و روحی میشوند، بیشتر در معرض درد کمر قرار خواهند گرفت؛ زیرا عصبانی شدن موجب اسپاسم عضلانی و درد در کمر میگردد.
علاوه بر عوامل فوق، مواردی مانند آرتروز، تنگی کانال نخاع، سیاتیک، حمل کوله پشتی سنگین و استفاده از کفش نامناسب، از جمله عوامل ایجاد کمردرد هستند.
علت کمر درد در زنان و مردان
کمردرد یکی از مهمترین دلایل مراجعه افراد به پزشک ارتوپد یا مغز و اعصاب میباشد. متاسفانه این بیماری در سالهای اخیر نیز به دلایل مختلف افزایش پیدا کرده است. همانطور که میدانید کمر انسان مجموعهای از رگها، رباط ها و مفاصل است و در صورتی که در کار هر کدام از آنها اشکالی به وجود بیاید، موجب درد کمر میشود. با گذشت زمان و در صورت عدم مراجعه به پزشک، ممکن است این مشکل روز به روز بدتر شود؛ مشکلی که ممکن است به سادگی و با انجام تمرینات ساده، استراحت و حتی خرید پشتی طبی استاندارد ، حل شود. در قسمت های بعدی میخواهیم راجع به دلایل کمردرد زنان و مردان صحبت کنیم.
دلایل کمردرد زنان
طبق آمار درد کمر برای خانمها بیشتر از آقایان وجود دارد و این موضوع نیز دلایل مختلفی دارد. از جمله مهمترین کمردرد در زنان، تغییرات هورمونی، بارداری، بچه داری، چاقی، خانهداری، پریودی و… میباشد. درصد بالایی از دلایل مربوط به درد کمر در خانمها به اضافه وزن و تغییرات هورمونی در بارداری ربط دارد؛ زیرا تحمل مداوم وزن جنین و جفت، خصوصاً در ماههای آخر بارداری، تاثیر زیادی در ایجاد دردهای کمر پس از زایمان دارد. پس از وضع حمل نیز مادران هنگام بچهداری، میزان فعالیت روزانهشان افزایش چشمگیری دارد.
از طرفی کارهای مربوط به خانهداری، جابجا کردن اجسام سنگین، خانه تکانیها و تغییر دکوراسیون منزل از عوامل اصلی ایجاد درد کمر در خانمها هستند. علاوه بر این موارد استفاده نکردن از کفش مناسب نیز یکی از عوامل بسیار تاثیرگذار روی دردهای کمر است. پوشیدن طولانی مدت کفشهای پاشنه بلند و کفشهای غیر استاندارد، روی استخوان های ستون فقرات، رباط ها و تاندون های آن قسمت تاثیر منفی خواهد گذاشت.
علت کمر درد آقایان
شرایط و فیزیولوژی آقایان به گونهای است که بیشتر به دلیل داشتن شغل های سنگین و یا انجام ورزشهای سنگین دچار کمردرد میشوند. پارگی دیسک یا برآمدگی آن، کشیدگی رباطها یا عضلات هنگام نشستنهای طولانی مدت روی صندلی نامناسب، از جمله دلایل ایجاد کمر درد در مردان است. البته آرتروز و پوکی استخوان نیز یکی از دلایل شایع به وجود آمدن کمردردهای ناگهانی در مردان میباشد.
دلایل مشترک ایجاد کمردرد در زنان و مردان:
۱_تغذیه نامناسب و عدم تحرک
۲_داشتن پوزیشنهای نامناسب هنگام نشستن، خوابیدن، ایستادن
۳_رگ به رگ شدن
۴_اضطراب زیاد
۵_وارد آمدن ضربه به ستون فقرات و مهرهها
۶_کشیدگی عضلات کمر
۷_اسپاسم عضلانی
۸_اضافه وزن و وارد آمدن فشار بیش از اندازه به ستون فقرات
۹_بیماری مفاصل
۱۰_وجود توده یا تومورهای غیر نرمال در کمر
۱۱_عفونت ادراری
۱۲_ساییدگی و فرسایش دیسکها
۱۳_فعالیتهای سنگین و مداوم
۱۴_پارگی رباط ها
۱۵_بیرون زدگی دیسک
کمر درد عصبی
هنگامی که به دلایل مختلف اعصابی که از مهرههای کمر شما خارج شده است، تحت ضربه یا فشار قرار بگیرد، شما دردهای عصبی را در کمر خود احساس خواهید کرد. البته میتوان گفت کمردرد عصبی، ممکن است درد ارجاعی از عصب سیاتیک پای افراد نیز باشد. لذا در برخی از موارد ممکن است کمردرد و پا درد با یکدیگر در ارتباط باشند.
کمردرد عصبی نیز دلایل مختلفی دارد. اما گیر کردن عصب پایین کمر درست زمانی که فشار بیش از اندازهای روی اعصاب نزدیک به مهرههای آخر پشت شما وجود دارد، میتواند فوق العاده دردناک باشد. لذا اگر علائمی مانند اسپاسم عضلانی، از دست دادن رفلکس، ضعف و درد در ناحیه کمر و پایین ساق پا را مشاهده کردید؛ بهتر است به پزشک مراجعه کنید. البته در برخی از موارد این دردها موقتی هستند و با استراحت و آرامش رفع خواهند شد. اما اگر درد شما چند هفته طول کشید و با استراحت بهبود پیدا نکرد و یا در موارد نادری با کاهش وزن زیادی همراه بود؛ فوراً به پزشک مراجعه نمایید.
کمر درد نشانه سرطان
طبق گفته پزشکان بارزترین علامت سرطان ستون فقرات، داشتن درد است؛ زیرا درد یکی از علائمی است که خبر از حضور یک تومور در ستون فقرات میدهد. در واقع زمانی که تومور به طناب نخاعی بیمار فشار میآورد؛ علائمی مثل گزگز کردن بازوها و پاها یا بیحسی آنها بروز پیدا میکند. در مرحله بعدی بیماران دچار کلافگی شده و با پیشرفت بیماری سرطان ستون فقرات ضعف و ناتوانی ایجاد شده و بیمار نمیتواند پاهای خود را حرکت دهد و متاسفانه نهایتاً فلج میشود. به همین دلیل گفته میشود در برخی از مواقع کمردرد میتواند نشانهای از بروز سرطان باشد.
علت درد در ناحیه گودی کمر
درد در این ناحیه برای افرادی که دچار این عارضه شدهاند، مسأله نگران کننده است. در واقع طبق تجربه متخصصان عوامل متعددی منجر به ایجاد درد در ناحیه گودی کمر میگردد. مثلاً آسیب دیدن عضلات رباطها و عصبهای ستون فقرات یا قرار گرفتن بدن در وضعیت نامناسب هنگام ایستادن و نشستن و بیماریهایی مانند دیسک کمر و آرتروز از جمله دلایل ایجاد درد در ناحیه گودی کمر میباشد؛ زیرا این موارد موجب از بین رفتن ساختارهای نخاعی شده و بر اعصاب یا نخاع و نهایتا قسمت پایین ستون فقرات فشاری وارد کرده که این فشار منجر به درد کمر میگردد. البته برای مشخص کردن علت دقیق درد در ناحیه گودی کمر باید معاینات پزشکی انجام شود؛ اما اکثر افرادی مبتلا هستند، با درمانهایی غیر از جراحی بهبود پیدا میکنند و تعداد کمی از افراد نیز باید مشکلشان با انجام جراحی حل شود.
جمع بندی
کمر نیز مانند سایر اعضای بدن ساختار پیچیدهای داشته و دارای اجزای مختلفی مانند رباطها، دیسکها، تاندونها، استخوانها و عضلات است که همه این اجزا در کنار یکدیگر وظیفه خود را انجام میدهند. لذا در صورتی که یکی از این اجزا دچار مشکل گردد، کل سیستم درگیر شده و سبب ایجاد اختلال در این ناحیه میگردد و پیامدهایی مثل کمردرد را به دنبال خواهد داشت. ایجاد کمردرد نشانهها و دلایل مختلفی دارد که در مقاله آنها را توضیح دادیم. اما در صورتی که در ناحیه کمر احساس درد دارید، باید به پزشک مراجعه کنید.
معمولاً روشهای درمانی مختلفی برای بهبود درد کمر وجود دارد. در ابتدا از روشهایی مانند ماساژ درمانی، انجام حرکات کششی، استراحت کردن، فیزیوتراپی و دارو بهره گرفته میشود؛ اما در صورتی که این روشها تاثیرگذار نبود، نهایتاً بیمار باید جراحی شود. توصیه ما به افرادی که مجبور به استفاده طولانی مدت از صندلی هستند، این است که از پشتی طبی زیفن استفاده کنند؛ زیرا در صورت استفاده از پشتی طبی استاندارد، کمتر به درد کمر دچار میشوند. شما میتوانید برای خرید پشتی طبی، به فروشگاههای معتبر مراجعه نمایید.
جهت تهیه پشتی طبی استاندارد باید به فروشگاه های معتبر تجهیزات پزشکی مراجعه نمایید. برانکارد یک فروشگاه معتبر تجهیزات پزشکی است که می توانید جهت خرید تجهیزات پزشکی با مراجعه به وبسایت فروشگاه به آدرس berankard.com و بررسی محصولات و همچنین مشاوره با متخصصان برانکارد، بهترین محصول مورد نظر خود را تهیه نمایید.
سوالات متداول
۱_استفاده زیاد از تلفن همراه موجب کمردرد میشود؟
جالب است بدانید که در صورت صحبت کردن با تلفن زمانی که گوشی را بین سر و شانه خود قرار میدهید؛ فشار فوق العاده زیادی به عضلات گردن و پشت وارد میشود که در ادامه میتواند منجر به بروز کمردرد گردد.
۲_سرطان ستون فقرات در خانمها بیشتر است یا آقایان؟
طبق آمار این بیماری نادر در آقایان بیشتر از خانمها اتفاق میافتد.
۴_چگونه کمردرد خود را در خانه درمان کنم؟
در صورت مواجهه با کمردرد میتوانید از کمپرسهای سرد یا گرم برای تسکین موقتی درد استفاده کنید.