در دنیای پرهیاهوی امروز، انجام چند کار همزمان به یک عادت رایج تبدیل شده است – حتی در وعدههای غذایی ما. بسیاری از ما عادت داریم هنگام تماشای برنامههای موردعلاقه یا فیلمهایمان غذا بخوریم. درحالیکه به نظر بیضرر یا حتی لذتبخش به نظر میرسد، به گفته آپوروا آگاروال، متخصص تغذیه، “خوردن هنگام تماشای تلویزیون میتواند شما را بیمار کند.”
چرا خوردن هنگام تماشای تلویزیون مضر است؟
۱. بیشتر غذا میخورید:
آگاروال توضیح میدهد که وقتی تلویزیون تماشا میکنید، “ذهن شما منحرف است” و “متوجه نمیشوید که چقدر و چه چیزی میخورید.” روچیکا جین، سرپرست متخصص تغذیه بالینی در بیمارستان فورتیس، به indianexpress.com گفت که این میتواند منجر به پرخوری شود. او گفت: “وقتی درگیر یک برنامه یا فیلم هستید، کمتر به سیگنالهای گرسنگی و سیری بدن خود توجه میکنید. این میتواند منجر به خوردن بیش از حد شود که به افزایش وزن و ناراحتی گوارشی کمک میکند.”
۲. ممکن است غذاهای فوری و ناسالم مصرف کنید:
آگاروال خاطرنشان میکند که دلیل دیگر این است که ممکن است هنگام تماشای تلویزیون، کمیت را بر کیفیت ترجیح دهید و بیشتر غذاهای بستهبندیشده پر از کالری را انتخاب کنید.
جین توضیح داد: «تماشای تلویزیون اغلب با مصرف میانوعدهها و غذاهای آمادهای همراه است که سرشار از کالری، قند، چربی و نمک هستند. این غذاها مانند چیپس، کوکی و نوشابه در طول زمان میتوانند منجر به سوءتغذیه، افزایش وزن و سایر مشکلات سلامتی شوند.”
۳. در معرض چاقی قرار دارید:
آگاروال با استناد به مطالعات، تأکید میکند که غذاخوردن یا خوردن هنگام تماشای تلویزیون، بهویژه برای کودکان، خطر چاقی را افزایش میدهد. “این نهتنها سرعت متابولیسم شما را کاهش میدهد، بلکه خطر چاقی را نیز افزایش میدهد.”
جین با موافقت گفت که ترکیبی از خوردن بیفکرانه، انتخابهای غذایی ضعیف، کاهش آگاهی از سیری و کاهش فعالیت بدنی مرتبط با تماشای تلویزیون میتواند بهمرور زمان منجر به افزایش وزن و چاقی شود.
۴. ممکن است احساس سیری نکنید:
آگاروال توضیح میدهد که وقتی مقابل تلویزیون مینشینید و غذا میخورید، تمرکز ذهن شما روی تماشای تلویزیون است که این امر احساس رضایت را مسدود میکند. «ممکن است مقدار زیادی غذا خورده باشید، اما کمتر احساس سیری میکنید.”
برای کاهش اثرات منفی خوردن هنگام تماشای تلویزیون، جین توصیه میکند که روشهای غذاخوردن آگاهانه را تمرین کنید، گزینههای میانوعدههای سالمتر را انتخاب کنید، اندازه وعدهها را محدود کنید و به مقدار زمانی که در مقابل تلویزیون میگذرانید توجه کنید.
جین گفت: “تمرین غذاخوردن آگاهانه شامل تمرکز کامل بر تجربه غذاخوردن، لذتبردن از هر لقمه و بدون حواسپرتی است.”
راهکارهای جایگزین برای خوردن هنگام تماشای تلویزیون:
- در زمانهای مشخص غذا بخورید: بهجای خوردن در حین تماشای تلویزیون، برنامههای منظمی برای وعدههای غذایی و میانوعدههای خود تعیین کنید. این به شما کمک میکند تا از پرخوری و انتخابهای ناسالم جلوگیری کنید.
- غذا را بادقت بچشید: زمانی که غذا میخورید، تمام حواس خود را به آن معطوف کنید. به طعم، بافت و بوی غذا توجه کنید. این به شما کمک میکند تا از غذایتان بیشتر لذت ببرید و از پرخوری جلوگیری کنید.
- در حین غذاخوردن، فعالیتهای دیگری انجام ندهید: هنگام غذاخوردن، تلویزیون را خاموش کنید و تلفن همراه خود را کنار بگذارید. این به شما کمک میکند تا روی غذایتان تمرکز کنید و از پرخوری جلوگیری کنید.
- از بشقابهای کوچکتر استفاده کنید: استفاده از بشقابهای کوچکتر میتواند به شما کمک کند تا کالری کمتری مصرف کنید.
- بهآرامی غذا بخورید: بهآرامی غذاخوردن به شما کمک میکند تا متوجه شوید چه زمانی سیر شدهاید و از پرخوری جلوگیری کنید.
- آب زیادی بنوشید: نوشیدن آب قبل، حین و بعد از غذا میتواند به شما کمک کند تا احساس سیری کنید و از پرخوری جلوگیری کنید.
با دنبالکردن این نکات، میتوانید از عادت خوردن هنگام تماشای تلویزیون خلاص شوید و به یک رژیم غذایی سالمتر و عادات غذاخوردن آگاهانهتر دست پیدا کنید.