شبکه دادههای واکسن جهانی (GVDN) اخیراً ارزیابی جامعی از ۱۳ بیماری پزشکی مرتبط با مغز و اعصاب، خون و قلب انجام داد تا مشخص کند آیا پس از واکسیناسیون کووید-۱۹ خطر افزایشیافته است یا خیر.
این تحقیق که در دانشگاه اوکلند میزبانی میشود، بخشی از پروژه جهانی ایمنی واکسن کووید است. کارشناسان مجموعهداده عظیمی متشکل از ۹۹ میلیون نفر در ۸ کشور را تجزیهوتحلیل کردند. بهطورکلی، دادهها بیش از ۲۳ میلیون نفر-سال پیگیری را در برمیگرفت.
اهمیت مطالعه
محققان نوشتند: «تا نوامبر ۲۰۲۳، حداقل ۷۰.۵ درصد از جمعیت جهان حداقل یک دوز واکسن کووید-۱۹ را دریافت کردهاند».
“این سناریوی بینظیر نیاز مبرم به نظارت جامع بر ایمنی واکسن را تقویت میکند، زیرا عوارض جانبی بسیار نادری که با واکسنهای کووید-۱۹ مرتبط است ممکن است پس از تجویز به میلیونها نفر به طور کامل آشکار شود.”
بینشهای جدید حیاتی
تحقیقات با تمرکز بر میوکاردیت و پریکاردیت پس از واکسنهای mRNA سیگنالهای ایمنی از پیش تعیینشده را مشخص کرد. علاوه بر این، کارشناسان سیگنالهای ایمنی را برای سندرم گیلن-باره در کنار ترومبوز سینوس وریدی مغزی پس از واکسنهای وکتور ویروسی شناسایی کردند.
این تیم همچنین سیگنالهای ایمنی احتمالی را برای میولیت عرضی بعد از واکسنهای وکتور ویروسی و انسفالومیلیت حاد منتشر شده پس از هر دو واکسن وکتور ویروسی و mRNA شناسایی کردند.
پیگیری دقیق این یافتهها توسط سایت GVDN در ویکتوریا، استرالیا انجام شد و نتایج و دادهها در داشبوردهای داده تعاملی GVDN برای نظارت عمومی در دسترس قرار گرفت.
شناسایی سیگنالهای ایمنی واکسن
روششناسی مورداستفاده در مطالعه، تجزیهوتحلیل نرخ مشاهده شده در مقابل نرخ مورد انتظار بود. این نوع ارزیابی برای شناسایی سیگنالهای ایمنی بالقوه واکسن ارزش دارد. این خطر ابتلا به یک بیماری پزشکی پس از واکسیناسیون را در برابر یک دوره زمانی قبل از دردسترسبودن واکسن بررسی میکند.
نویسنده اصلی مطالعه، کریستینا فاکسوا، متخصصی در بخش تحقیقات اپیدمیولوژی در Statens Serum Institut در کپنهاگ، دانمارک است.
فاکسوا توضیح داد: “اندازه جمعیت در این مطالعه، امکان شناسایی سیگنالهای ایمنی احتمالی نادر را افزایش داد. بعید است سایتهای تنها یا مناطق جغرافیایی جمعیت کافی برای شناسایی سیگنالهای بسیار نادر داشته باشند.”
پیامدهای وسیعتر
این ابتکار با در دسترس قراردادن گسترده این داشبوردهای داده، بر شفافیت و ارتباط مؤثر با بخش مراقبتهای بهداشتی و عموم مردم تأکید میکند.
“GVDN از یک تلاش هماهنگ جهانی برای ارزیابی ایمنی و اثربخشی واکسن حمایت میکند تا بتوان به سؤالات مربوط به واکسن به شیوهای سریعتر، کارآمدتر و مقرونبهصرفهتر پاسخ داد. ما تعدادی از مطالعات را در حال انجام داریم تا بر درک خود از واکسنها و چگونگی درک ایمنی واکسن با استفاده از دادههای بزرگ، تمرکز کنیم.”
“با در دسترس قراردادن عمومی داشبوردهای داده، ما میتوانیم از شفافیت بیشتر و ارتباطات قویتر با بخش سلامت و مردم حمایت کنیم.”
تحقیقات بیشتر موردنیاز است
پروژه GCoVS توسط مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) پشتیبانی میشود. این پروژه امکان مقایسه ایمنی واکسن در میان طیف گستردهای از جمعیتهای جهانی را فراهم میکند. این امر اهمیت آن را در بستر وسیعتر تحقیقات واکسن و بهداشت عمومی برجسته میکند.
نویسندگان مطالعه نتیجهگیری کردند: «در حالی که مطالعه ما سیگنالهای ایمنی نادر قبلاً شناساییشدهای را پس از واکسیناسیون کووید-۱۹ تأیید کرد و شواهدی را در مورد چندین پیامد مهم دیگر ارائه کرد، تحقیقات بیشتر برای تأیید ارتباطات و ارزیابی اهمیت بالینی ضروری است.»
واکسنهای کووید-۱۹
واکسنهای کووید-۱۹ تلاشی بزرگ در تاریخ پزشکی هستند. محققان سراسر جهان بهسرعت ترکیب ژنتیکی ویروس را شناسایی کردند و زمینه را برای توسعه واکسن فراهم کردند.
در مرحله بعد، شرکتها و مؤسسات دانشگاهی با همکاری بیسابقه، نامزدهای واکسن را بهسرعت توسعه و آزمایش کردند.
فناوریهای مختلف
مشهورترین واکسنهای کووید، مانند آنهایی که توسط Pfizer-BioNTech و Moderna توسعه یافتهاند، از فناوریهای مختلفی استفاده میکنند. این واکسنها از فناوری mRNA استفاده میکنند که به سلولها دستور میدهد پروتئینی را تولید کنند که پاسخ ایمنی را تحریک میکند.
از سوی دیگر، AstraZeneca-Oxford و Johnson & Johnson از فناوری وکتور ویروسی استفاده میکنند. این شامل یک ویروس بیضرر است که مواد ژنتیکی SARS-CoV-2 را برای تحریک سیستم دفاعی بدن ارائه میکند.
کارزارهای عظیم
آژانسهای نظارتی در سراسر جهان قبل از اعطای مجوزهای استفاده اضطراری، بررسیهای دقیقی را برای اطمینان از ایمنی و اثربخشی واکسنها انجام دادند. پس از تأیید، دولتها و سازمانهای بهداشتی کمپینهای عظیم واکسیناسیون را برای توزیع دوز در سراسر جهان آغاز کردند.
مطالعه در مجله Vaccine منتشر شده است.