وی در مصاحبهای یک ساعته با دانشجویان دانشگاه MIT طی برنامه موسوم به «نشست علمی قرن» به سوالات حاضران پاسخ داد. اغلب سوالات این افراد درباره مسافرت فضایی بود. اما یکی از آنها به طرز تفکر ایلان ماسک درباره هوش مصنوعی پرداخت و اینکه چه زمانی اوضاع ترسناک خواهد شد.
ماسک پاسخ داد: «من فکر میکنم ما درباره هوش مصنوعی باید بسیار محتاط و مراقب باشیم.» و در حالی که به چهره او زل زده بود، ناگهان با جدیت ادامه داد: «اگر قرار باشد که حدس بزنم بزرگترین خطر برای موجودیت ما چیست، احتمالا همین باشد. لذا لازم است بسیار مواظب بوده و از هوش مصنوعی بیمناک باشیم. باید مقررات و سازمانهای ناظر ملی و بینالمللی بسیار دقیقی داشته باشیم تا کارشان اطمینان از این باشد که کار چندان احمقانه ای انجام نمیدهیم.»
به نظر عاقلانه میآید. حتی روسای جمهور نیز باید در قبال مشکلات فناورانه بالقوهای که ممکن است جهان با آن روبرو شود، رویکرد محافظهکارانهای در پیش بگیرند. اما…
ماسک میگوید: «با هوش مصنوعی ما در حقیقت شیطان را احضار میکنیم. در همه داستانها و افسانهها گفتهاند که جوانی با ستاره پنج پر و آب مقدس (یا چیزی مانند این) شیطان را کنترل می کند. اما این بار دیگر کارساز نیست!»
به نظر میرسد که آقای ماسک (الهام بخش شخصیت تونی استارک در مرد آهنین) زیادی به داستانهای علمی تخیلی و کتابهای کمیک علاقهمند است.
مبادا فکر کنید که ماسک درباره ترسش از خطرات بالقوه هوش مصنوعی غلو میکند و دچار جنون شده است! هنگامی که شنونده بعدی از او درباره ارتباطات و مخابرات سوال کرد، اندکی سکوت کرده و گفت هنوز در حال اندیشیدن به سوال درباره هوش مصنوعی است.
شاید همه اینها صحبتها و کنایههای استعارهای هستند. اما یادآوری آنها توسط چنین فناور و فنشناس خبرهای نشان میدهد که شاید موضوع جدی باشد. آنقدر جدی که ماسک واقعا ترسیده است.
شما در این خصوص چطور فکر میکنید؟ ایا آینده روباتیک و هوش مصنوعی به اندازه قوانین سه گانه آسیموف جذاب و لذتبخش است؟ یا اینکه قرار است داستان ترمیناتور قدم به قدم تحقق یافته و اسکای نت ظهور کند؟
بیشتر بدانیم: ایلان ماسک: رباتها میتوانند انسان را همانند یک اسپم حذف کنند!
عباس واحدی