با توجه به تحقیقات جدید در مورد رابطه بین زمان صرف وعدههای غذایی و ورزش، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که زمان ورزش به خودی خود میتواند به مهمی “خود ورزش” باشد.
برخی مطالعات منابع معتبر نشان میدهند که اثربخشی ورزش میتواند با زمان خوردن فرد مرتبط باشد.
با این وجود، به ندرت میتوان یافتههای حاصل از مطالعات در افراد مبتلا به چاقی را به افراد لاغر نسبت داد.
بنابراین، دانشمندان دانشگاه بیرمنگام، در انگلستان، تصمیم گرفتند تا بررسی کنند آیا میتوان ارتباط مشابهی بین زمان خوردن غذا و زمان ورزش در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی را مشاهده کرد یا خیر.
مبتلا به چاقی و زندگی نسبتاً کم تحرک باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی میشود.
این امر به این دلیل است که حساسیت نسبت به انسولین کاهش مییابد، و هایپرینسولینمی – شرایطی که در آن سطح انسولین در بدن بیش از حد میشود- افزایش مییابد.
یافتن راهی برای جلوگیری از این اثرات مرتبط با انسولین میتواند به طور بالقوه نجات بخش باشد.
مزایای عمیق آن
هدف این مطالعه، بررسی چگونگی تاثیر ذخیره سازی چربی عضلات و پاسخ به انسولین، هنگام ورزش کردن قبل و بعد از خوردن غذا است. این نخستین مطالعهای بود که در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی به این رابطه نگاه کرد.
این آزمایش که به مدت 6 هفته به طول انجامید، بر روی 30 مرد دارای اضافه وزن انجام شد که تیم تحقیق این مردان را به سه گروه تقسیم کرد:
- افرادی که قبل از ورزش صبحانه میخورند.
- افرادی که بعد از ورزش صبحانه میخورند.
- افرادی که هیچ تغییری در سبک زندگیشان ایجاد نشده بود.
نتایج حاصل نشان داد که تغییر زمان غذا خوردن در رابطه با زمان ورزش میتواند باعث ایجاد تغییرات عمیق و مثبتی در سلامت کلی فرد شود.
یک سوخت و ساز بهتر
شرکت کنندگانی که قبل از صبحانه ورزش میکردند، دو برابر بیشتر از افرادی که بعد از خوردن همان وعده غذایی ورزش میکردند، چربی سوزی داشتند. یک دلیل ساده برای این امر وجود دارد: وقتی افراد در طول شب تا صبح چیزی نمیخورند، در هنگام ورزش سطح انسولین پایینی دارند و به بدن خود اجازه میدهند تا چربی بیشتری مصرف کند.
در حالی که این امر هیچ تاثیری در کاهش وزن نداشته است، اما سلامت کلی آنها را به طرز چشمگیری بهبود میبخشد.
ماهیچههای افرادی که قبل از صبحانه ورزش میکردند بهتر به انسولین پاسخ دادند، و سطح قند خون را در بدن بهتر کنترل کردند. با توجه به اینکه هر دو گروه ورزشی وزن مشابهی را از دست داده بودند و هر دو میزان مشابهی از تناسب اندام را بدست آورده بودند، این تأثیر “از همه برجستهتر بود”.
تنها تفاوت، زمان مصرف مواد غذایی بود.
پروتئینهای خاصی در ماهیچههای گروهی که قبل از صبحانه ورزش میکردند، افزایش بیشتری داشتند – خصوصاً آن پروتئینهایی که وظیفه تحویل گلوکز به عضلات را دارند.
نکته قابل توجه دیگر این که، کسانی که قبل از ورزش صبحانه میخوردند از نظر پاسخ انسولین بعد از غذا بهتر از گروه دیگر نبودند.
تمرکز آینده
دکتر گرت والیس، نویسنده مطالعه، اظهار داشت: “این کار نشان میدهد که انجام ورزش قبل از صبحانه میتواند مزایای سلامتی ورزش را برای افراد افزایش دهد، بدون اینکه شدت، طول مدت یا تلاش آنها تغییر کند.
این یافتههای خاص، تنها بر روی جنس مردان بود، زیرا محققان فقط با مردان همکاری کردند. بنابراین، مطالعات بعدی بررسی این شرایط در خانمها است تا ببینند آیا آنها نیز از ورزش قبل از صبحانه بهرهمند میشوند یا خیر.
صبحانهای که شرکت کنندگان مصرف کردند، حاوی کربوهیدرات بالایی بود، بنابراین تحقیقات آینده ممکن است نیاز به بررسی این داشته باشد که آیا وعدههای غذایی کم کربوهیدرات نیز تأثیرات مشابهی دارند یا خیر.
با اینحال، خوردن یک غذای سبک در شب و ورزش قبل از صبحانه میتواند کلید افزایش اثربخشی ورزش در افراد دارای اضافه وزن یا چاقی باشد.