برخی مطالعات نشان میدهد که سرکه سیب میتواند سطح قند خون را کاهش داده و کلسترول را تا حدودی بهبود بخشد. اما مواردی نیز وجود دارند که باید به آنها توجه کنید. واشنگتن پست به بررسی مسائل مربوط به سرکه سیب پرداخته است.
سرکه سیب سالهاست که به عنوان اکسیری برای سلامتی شناخته شده است. این شهرت تا حدی مستحق آن است؛ زیرا بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که سرکه سیب میتواند سطح قند خون را کاهش داده و سطح کلسترول را بهبود بخشد. همچنین چندین مطالعه نشان دادهاند که میتواند به کاهش وزن کمک کند. سرکه سیب پروبیوتیکهایی دارد که به میکروبیوم روده کمک میکنند. اما باید به این نکته توجه داشت که بیشتر مطالعات انجام شده در این زمینه کوچکمقیاس هستند، به همین دلیل کارشناسان بر این باورند که نتایج این مطالعات چندان قوی یا قطعی نیستند. سرکه سیب همچنین میتواند در افرادی که از دارو برای درمان دیابت نوع ۲، فشار خون بالا و سایر بیماریهای مزمن استفاده میکنند، عوارض جانبی ایجاد کند. همچنین کارشناسان توصیه میکنند که سرکه سیب را به صورت خالص مصرف نکنید؛ بلکه بهتر است آن را به غذا اضافه کنید یا با یک لیوان آب مخلوط کنید.
بث زرونی، متخصص تغذیه که با واشنگتن پست صحبت کرده، گفته است که مصرف چند قاشق چایخوری سرکه سیب در روز خطر بسیار کمی دارد و میتواند به بهبود کمی در سلامت منجر شود، بنابراین ارزش امتحان کردن را دارد. زرونی گفت: «مطالعاتی وجود دارد که نشان میدهد ممکن است مفید باشد. در برخی موارد کمی کمک میکند، اما این به هیچ وجه تضمینی نیست و قطعاً درمانی برای دیابت یا چاقی نخواهد بود.»
دارویی طبیعی و قدیمی
شهرت سرکه به عنوان دارویی طبیعی به بیش از ۲۰۰۰ سال پیش بازمیگردد. بقراط، پزشک یونان باستان که به عنوان پدر پزشکی شناخته میشود، از سرکه برای پاکسازی زخمها استفاده کرده و برای درمان سرفه مخلوطی از عسل و سرکه را توصیه کرده است. در اواخر قرن هجدهم، پزشکان آمریکایی از سرکه برای تسکین درد معده، خناق، ورم و سایر مشکلات استفاده میکردند. سرکه به روشهای مختلفی تولید میشود و اغلب با تخمیر دو مرحلهای ذرت، گندم، سیبزمینی، انگور و سایر گیاهان ساخته میشود. در مرحله اول، مخمرها از قندها و نشاستهها تغذیه کرده و آنها را به الکل تبدیل میکنند. سپس باکتریها این الکل را به اسید استیک تبدیل کرده و سرکه تولید میشود. بیشتر سرکههای تجاری پاستوریزه میشوند تا میکروارگانیسمها از بین بروند. سرکه سیب معمولاً پاستوریزه نمیشود و به همین دلیل دارای میکروبها و پروبیوتیکهای مفید است و آنتیاکسیدانها و مواد معدنی را حفظ میکند. با خواندن برچسب بطری سرکه سیب میتوانید تشخیص دهید که آیا دارای پروبیوتیک است یا خیر. برچسب باید نشان دهد که سرکه پاستوریزه نشده است یا حاوی مادهای به نام «مادر» است که ترکیبی از مخمرها و باکتریهای مفید است.
فواید سرکه سیب برای سطح قند و کلسترول خون
بیشتر تحقیقات انجام شده روی سرکه سیب، تأثیر آن بر سطح قند و کلسترول خون را بررسی کردهاند. در یک مطالعه بالینی که سال گذشته منتشر شد، پژوهشگران ۸۰ بزرگسال مبتلا به دیابت نوع ۲ را بررسی کرده و آنها را به دو گروه تقسیم کردند و سپس به مدت هشت هفته تحت نظر داشتند. هر دو گروه رژیمی سالم شامل میوه، سبزیجات و غلات کامل را دنبال کردند و مصرف تنقلات پرنمک، قند و چربی را محدود کردند. به یک گروه دستور داده شد روزانه دو قاشق غذاخوری سرکه سیب مصرف کنند، که ترجیحاً باید در ناهار یا بلافاصله بعد از آن باشد و به آنها گفته شد میتوانند سرکه را با آب رقیق کنند. پس از هشت هفته، پژوهشگران دریافتند که افراد گروه سرکه سیب کاهش بیشتری در سطح قند خون، کلسترول و تریگلیسیرید داشته و وزن و اندازه دور کمر آنها بیشتر کاهش یافته بود.
آیا سرکه سیب اشتها را کاهش میدهد؟
یک مطالعه نشان داد که افرادی که سرکه سیب مصرف کردند، به دلیل کاهش اشتها کمتر غذا میخوردند و وزن کم کردند. در مطالعهای دیگر نیز مشخص شد مصرف سرکه قبل از غذا باعث میشود افراد کمتر غذا بخورند، زیرا سرکه موجب ایجاد حس تهوع میشود. یک گروه پژوهشی در سال ۲۰۲۲ مروری بر هفت مطالعه انجام دادند که به بررسی تأثیر سرکه بر اشتها و مصرف غذا پرداخته بودند. آنها دریافتند که مصرف سرکه همراه با غذا در کوتاهمدت میتواند اشتها را کاهش دهد و به طور بالقوه میزان غذای مصرفی روزانه را کاهش دهد. با این حال، مشخص شد که مصرف سرکه به صورت روزانه یا هفتگی تأثیر قابلتوجهی بر اشتها ندارد و نیاز به مطالعات بیشتری برای تعیین تأثیر طولانیمدت مصرف سرکه بر کاهش وزن وجود دارد.
سرکه سیب را خالص ننوشید
کلی اسپرینگر، مالک یک شرکت تغذیه و متخصص تغذیه، میگوید بهترین روش مصرف سرکه سیب، افزودن آن به غذاهاست. او پیشنهاد میکند سرکه سیب را با روغن زیتون و کمی پودر سیر مخلوط کرده و از آن در تهیه مارینادها و سسهای سالاد استفاده کنید. او میگوید این ترکیب بسیار عالی است چون سرکه سیب پروبیوتیک و سیر نیز پروبیوتیکهایی را که باکتریهای مفید روده شما را تغذیه میکنند، فراهم میکند. روش دیگر این است که کمی سرکه سیب به یک لیوان آب یا فنجان چای اضافه کنید، اما با مقدار کم، مثلاً یک یا دو قاشق چایخوری شروع کنید. و هرگز آن را به صورت خالص مصرف نکنید، زیرا سرکه میتواند باعث فرسایش دندان، ناراحتی معده یا تغییر رنگ دندان شود. اسپرینگر میگوید: «نمیخواهید سرکه را خالص مصرف کنید چون خیلی اسیدی است.»
اگر بیماری مزمنی دارید یا دارویی مصرف میکنید، قبل از استفاده از سرکه سیب برای اهداف سلامتی، با پزشک خود مشورت کنید. مصرف سرکه سیب همراه با داروهای دیابت میتواند باعث کاهش بیش از حد قند خون شود. مصرف زیاد سرکه نیز میتواند سطح پتاسیم بدن را کاهش دهد و در صورت استفاده از آن به همراه داروهای ادرارآور و داروهای کاهشدهنده پتاسیم، خطرناک است. همچنین میتواند ریفلاکس اسید را بدتر کرده و باعث تحریک گلو شود. زرونی هشدار میدهد: «اگر عوارض جانبی منفی دارید، فکر نکنید که مزایا بر معایب غلبه میکند. ادامه مصرف آن میتواند باعث فرسایش مینای دندان شود.»