شصت سال پیش، جتسونها (شخصیتهای کارتونی) تصور میکردند که در آینده، ما وعدههای غذاییمان را به شکل قرص میخوریم. این اتفاق هنوز نیفتاده است. اما کارشناسان فکر میکنند که ما در 30، 40، 50 سال آینده چه چیزی (و چگونه) خواهیم خورد؟
ما در 6 دهه گذشته شاهد جهشهای عظیمی در نوآوری کشاورزی و فرآوری مواد غذایی بودهایم. از سال 1960، جمعیت جهان بیش از دو برابر شده است – با این حال تولید جهانی غذا بیش از سه برابر شده است، در حالی که تنها از 15% زمین بیشتر استفاده شده است.
این ممکن است عالی به نظر برسد، اما برای سلامتی ما و سیاره ما بهایی دارد. بیش از 300 میلیون بزرگسال در سراسر جهان به چاقی مبتلا هستند که تأثیرات عمدهای بر سلامت انسان دارد. نرخ مرگ و میر ناشی از سرطان از سال 1990 تاکنون 17 درصد افزایش یافته است. و نحوه رشد، پردازش و حمل و نقل مواد غذایی به طور قابل توجهی در تغییرات آب و هوایی که ممکن است به زودی سیاره زمین را تحت تأثیر قرار دهد، کمک میکند.
ما دقیقاً همان چیزی را که برای سیستم غذایی خود طراحی کرده بودیم، بدست آوردیم. اسکات بومن، یکی از بنیانگذاران The Nourish Movement (گروهی پرشور از رهبران جهانی که گرد هم آمده اند تا سلامت انسان را از طریق غذا، به طور پایدار تقویت کنند) میگوید: ما برای تولید انبوه کالریهای کم هزینه بهینهسازی کردهایم. اکنون وقت آن است تا برای سلامت انسان و سلامت سیاره بهینهسازی کنیم.
برای انجام این بهینهسازی، کارشناسان میگویند سه چیز کلیدی وجود دارد: پایداری، فناوری غذایی، و غذا به عنوان دارو. این گزارش ویژه به این موضوع میپردازد که چگونه هر یک از اینها میتوانند به ما کمک کنند تا به آنجا برسیم.
تغذیه جهان به طور پایدار
در سال 2020، 811 میلیون نفر در سراسر جهان غذای کافی نداشتند و پیش بینی میشد که جمعیت زمین در 30 سال آینده 2 میلیارد دیگر افزایش یابد. کارشناسان پیشبینی میکنند که ما باید ۵۶ درصد غذای بیشتری تولید کنیم تا بتوانیم همه را تغذیه کنیم، اما نمیتوانیم این کار را بهطور پایدار بدون تغییرات عمده انجام دهیم.
ما در حال پیشرفت هستیم. اگر همه، سهم خود را انجام دهند – دانشمندان و کشاورزان، تولیدکنندگان و خرده فروشان، دولتها و سازمانهای غیرانتفاعی، و البته مصرفکنندگان – میتوانیم سیاره زمین را نجات دهیم و غذای مغذی کافی برای در اختیار داشته باشیم.
جک بوبو، مدیر سیاست جهانی غذا و آب در سازمان حفاظت از طبیعت، میگوید: «کشاورزان در حال حاضر بسیار پایدارتر از سال 1980 هستند. “اینطور نیست که اوضاع بد باشد و بدتر شود – آنها خوب هستند و بهتر میشوند، فقط به اندازه کافی سریع نیستند. روندهای تاریخی ما را تا سال 2050 به جایی که باید برسیم نمیرسانند. ما باید کارها را متفاوت انجام دهیم.
دولتها، در سراسر جهان
سازمانها و بخش خصوصی از زوایای مختلف با چالشها مبارزه میکنند، از جمله:
- تغییر کشاورزی با رویکردهای جدید، مانند کشاورزی عمودی، کشاورزی دقیق، و ویرایش ژنوم
- کاهش ضایعات مواد غذایی با سیاستهای دولت و فناوریهای جدید
- تولید پروتئینهای جایگزین، از جمله گوشت بر پایه گیاهی، گوشت کشت شده، حشرات و جلبکها
- بستهبندی مواد غذایی به روشهای نوآورانه برای کاهش آسیب، تازگی طولانی مدت و مبارزه با باکتریها
دکتر پاملا رونالد، که در آزمایشگاهش در دانشگاه کالیفرنیا، از گیاهان استفاده میکند، میگوید: زمان بسیار دلهرهآور و چالشبرانگیزی است، اما جوانانی که من با آنها ملاقات میکنم آنقدر مشتاق و متعهد به رسیدگی به این مشکلات هستند، که به من امید میدهد. ژنتیک گیاهی برای ایجاد محصولات سختتر با عملکرد بیشتر.
نوآوری در فناوری مواد غذایی
از آغاز قرن بیست و یکم، مفاهیم جدید متعددی مانند گوشت گیاهی، رباتهای کشاورزی که کارهای سخت کشاورزی را خودکار انجام میدهند، و بستهبندی مواد غذایی قابل تجزیه را مشاهده کردهایم. هر یک از آنها پتانسیل این را دارند که آنچه که میخوریم را سالمتر یا پایدارتر کنند، در صورتی که فناوری مطابق انتظار عمل کند و افراد از آن استقبال کنند.
بسیاری از شرکتهای تحت حمایت علم و فناوری بر روی علم مورد نیاز برای دستیابی به این اهداف متمرکز شده بودند. سارا شا محقق و استراتژیست شرکتهای مشاور صنایع غذایی میگوید: اکنون، آنها به نقطهای رسیدهاند که میتوانند از علم فاصله بگیرند و بگویند، «ما یک شرکت مواد غذایی هم هستیم – چگونه مطمئن شویم که این نقش را نیز ایفا میکنیم؟»
آنها در حال ایجاد شراکت با سرآشپزها هستند، درک بهتری از نحوه و مکان غذا خوردن مردم، طعم غذا، چگونگی کمک به افراد برای انتقال به رژیمهای سالمتر و پایدار را انجام میدهند. آنها سعی میکنند یک رژیم غذایی سالم را بیشتر به یک جشن هیجان انگیز تبدیل کنند، نه احساس محرومیت.
برخی از کارشناسان خاطرنشان میکنند که چالش اصلی این است که از تکرار اشتباهاتی که با نوآوریهای قبلی مرتکب شدهایم، اجتناب کنیم. بسیاری از آنها به اهداف تعیین شده دست یافتند، اما در این روند مشکلات جدیدی ایجاد شده است.
دکتر راج خوسلا، استاد کشاورزی دقیق در دانشگاه ایالتی کلرادو، میگوید: «در 50 سال گذشته، تمرکز بر تولید بیشتر با قیمت کمتر بوده است. بسیاری از شیوههای کشاورزی که فکر میکردیم بهترین هستند، چندان سازگار با آب و هوا نیستند یا برای سلامت انسان مضر هستند.
غذایی که شما را شفا می دهد
این ایده که غذا دارای خواص دارویی است چیز جدیدی نیست، اما زندگی مدرن نشان داده است که عکس این موضوع نیز صادق است. غذا میتواند کشنده باشد، اما نه فقط زمانی که غذاهای باقی مانده کپک زده ته یخچال را میخورید. در سال 2019، یک مطالعه بزرگ نشان داد که رژیم غذایی نامناسب عامل 1 مرگ از هر 5 مرگ در سراسر جهان است.
داریوش مظفریان، پزشک معالج و رئیس دانشکده علوم و سیاست تغذیه فریدمن در دانشگاه تافتس میگوید: اگر به شیوه 20 یا 30 سال گذشته ادامه دهیم، تقریباً همان چیزها را میخوریم، اما با افزودنیهای مضر، که بهطور باورنکردنی بیمار خواهیم شد.
اما، او میگوید، اگر آسیبی را که تغذیه نامناسب به سلامت کلی ما وارد میکند، تشخیص دهیم، و تلاشی هماهنگ برای هدایت نوآوری به سمت تغذیه، برابری و پایداری انجام دهیم، رژیمهای غذایی ما میتواند بسیار متفاوت باشد.
برخی از نشانهها تصدیق میکنند که ما در مسیر درستی حرکت میکنیم:
- در سالهای اخیر، برخی شرکتها با استفاده از مواد مغذی کمفرآوریشده به موفقیتهای مهمی دست یافتهاند.
- در سرتاسر جهان، برنامههای مراقبتهای بهداشتی در حال آزمایش «نسخههای» غذایی برای اقلام مغذی مانند میوهها و سبزیجات تازه هستند.
- کنگره آمریکا به تازگی یک کنفرانس در کاخ سفید در مورد گرسنگی، تغذیه و سلامت را که قرار است در سپتامبر امسال برگزار شود، تامین مالی کرده است. این تنها دومین کنفرانسی خواهد بود که تا به حال برگزار شده است – اولین کنفرانس بیش از 50 سال پیش، در سال 1969 برگزار شد.
- در ائتلاف غذاهای مدرسهای که اخیراً تشکیل شده است، گروهی متشکل از بیش از 60 کشور، در تلاش است تا اطمینان حاصل کند که هر کودک در جهان هر روز یک وعده غذایی مغذی در مدرسه دریافت میکند.
مظفریان میگوید: «در 5 سال گذشته و با شتاب ناشی از کووید، تشخیص داده شده است که وضعیت موجود غیرقابل دفاع است. مصرف کنندگان، کسب و کارها و سرمایه گذاران شروع به تغییر سیاست و رفتارهای خود در مورد تغذیه و پایداری کردهاند. ما در لبه صخره هستیم، میتوانیم سقوط یا عقبنشینی کنیم. مظفریان میگوید فکر میکنم الان در حالت ۵۰-۵۰ هستیم.
2 نظر
با سلام
آیا میتونم اطلاعات بیشتری در مورد موضوعی که نوشتید داشتهباشم؟ برای ارائه ایی که به زبان آلمانی دارم لازم دارم منابع شما رو
سلام
اگر به منبع مطلب مراجعه کنید شاید اطلاعات بیشتری برای مطلبتون بتونید پیدا کنید
موفق باشید