متخصصان تغذیه توصیه میکنند افرادی که قصد کاهش وزن دارند، علاوه بر مواد غذایی که مصرف میکنند، به نوشیدنیهایی که مینوشند نیز توجه ویژهای داشته باشند. گفته میشود پیگیری کالری دریافتی از نوشیدنیها دشوار است و ممکن است به دریافت ناخواسته کالری منجر شود.
متخصصان تغذیه، افرادی که قصد کاهش وزن دارند را در خصوص مصرف نوشیدنیهای شیرین، آبمیوهها و نوشیدنیهای گازدار هشدار داده و تأکید میکنند: «کالری خود را از نوشیدنیها دریافت نکنید».
به گزارش وال استریت ژورنال (WSJ)، دکتر رابرت لاستیک، نورواندوکرینولوژیست و نویسنده چندین کتاب در زمینه چاقی، شکر و علم تغذیه، میگوید توجه به آنچه مینوشید و میزان نوشیدن آن، نه تنها اولین گام مهم برای کاهش وزن است، بلکه گامی ضروری محسوب میشود. دکتر لاستیک در توضیحات خود بیان میکند: «کالریهای مایع از کالریهای جامد بدتر هستند» و اشاره میکند که شکر موجود در بسیاری از نوشیدنیها، هورمون گرسنگی را سرکوب نمیکند. به همین دلیل افراد به خوردن ادامه میدهند.
تحقیقات نشان میدهد افرادی که کالری مایع مصرف میکنند، برخلاف افرادی که همان میزان کالری را از غذاهای جامد دریافت میکنند، در وعدههای غذایی بعدی میزان کالری مصرفی خود را کاهش نمیدهند.
کاترین زراتسکی، یک متخصص تغذیه ثبتشده در کلینیک مایو، اشاره میکند که هنگام نوشیدن نوشیدنیهای گازدار یا آبمیوه، اغلب به میزان کالری آن توجه نمیکنیم و این امر محاسبه کالری مصرفی نوشیدنیها را در رژیم روزانه دشوار میکند.
زراتسکی کالری نوشیدنیها را در مشاورههای کاهش وزن به بیماران خود بهعنوان یک «هدف آسان» توصیف میکند: «اگر بتوانیم ۵۰۰ کالری را از نوشیدنیها حذف کنیم، باید شاهد تغییرات مثبتی باشیم».
برای دستیابی به این هدف، چندین روش وجود دارد. برخی از بیماران زراتسکی تنها مصرف نوشیدنیها را کاهش میدهند، اما بسیاری وقتی که به طور کامل مصرف آنها را کنار میگذارند، موفقیت بیشتری کسب میکنند. گاهی اوقات عادت، از طعم نیز مهمتر است. به عنوان مثال، افرادی که از احساس گازدار بودن نوشیدنیها لذت میبرند، میتوانند به جای نوشیدنیهای گازدار شیرین، از گزینههای بدون شکر یا آب گازدار استفاده کنند.
با این حال، گزینههای بدون شکر نیز بهطور کامل خطر افزایش وزن را از بین نمیبرند. به گفته دکتر لاستیک، افرادی که از شیرینکنندههای رژیمی استفاده میکنند، معمولاً بیش از مقدار معمول کالری مصرف میکنند. او همچنین اشاره میکند که این شیرینکنندهها میتوانند سطح انسولین خون را همچنان بالا نگه دارند.
برخی تحقیقات حتی ادعا میکنند که شیرینکنندههای رژیمی ممکن است میل به مصرف شکر را افزایش دهند، که این موضوع میتواند روند کاهش وزن را برعکس انتظار، دشوارتر کند.