فشار خون یکی از بیماری های رایج در کشور عزیزمان است که متاسفانه روز به روز به مبتلایان آن اضافه می شود. در کنار درمان های دارویی و تجویزی، عده ای از مردم به دنبال درمان فشار خون با طب سنتی هستند. در این مقاله تعدادی از گیاهانی که بر کنترل بهتر فشار خون تاثیر دارند آورده شده اند.
نکته: این مقاله صرفا جنبه اطلاع رسانی دارد و به هیچ عنوان جای تشخیص و تجویز پزشک را نمی گیرد. پس حتما به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
فشار خون بالا چند است؟
قبل از پرداختن به موضوع، میزان فشار خون بالا را بیان می کنیم و میگوییم اصولا به چه فشار خونی بالا می گویند. در صورت داشتن حداقل یکی از معیارهای زیر شما مبتلا به فشار خون بالا هستید:
- فشار سیستولی (فشار خون ماکزیمم) بیشتر از 130
- فشار دیاستولی (فشار خون مینیمم) بیشتر از 80
فشار خون بالا با مصرف قرص های فشار خون مانند مهار کننده های ACE و بلوک کننده های کلسیم قابل کنترل است. همچنین با تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی می توان به فشار خون بالا غلبه کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی را کاهش داد. همچنین، مطالعات حاکی از این هستند که برخی از گیاهان دارویی و ادویه جات می توانند فشار خون را کاهش دهند. در نتیجه بهتر است آن ها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. قبل از درمان فشار خون بالا با طب سنتی، حتما با پزشک خود مشورت کرده و خودسرانه از آن ها استفاده ننمایید. این مقاله صرفا جنبه اطلاع رسانی دارد و هیچگاه جای تجویز پزشک را نمی گیرد.
آیا درمان فشار خون بالا با طب سنتی به تنهایی کافی است؟
جواب این سوال مسلما خیر است و باید حتما به پزشک مراجعه کرد. گاهی اوقات پزشکان به مصرف گیاهان بالا در کنار روش های درمانی دیگر توصیه هایی دارند اما نمی توان توقع درمان صد در صد فشار خون را از این گیاهان داشت.
اما اگر در شرایطی بودیم که نیاز با کاهش فشار خون بالا در منزل داشتیم آن وقت چه باید بکنیم؟ ادامه ی مطلب را دنبال کنید.
هشت گیاهی که می توانند به کاهش فشار خون کمک بکنند، عبارتند از:
1- ریحان
ریحان (Ocimum basilicum ) گیاهی خوش طعم است که اشکال مختلفی از آن وجود دارد. همچنین بخاطر ترکیبات مفیدی که دارد، گیاه دارویی محبوبی به حساب می آید. ریحان شیرین سرشار از اوژنول است. مطالعات مختلف فواید بسیاری از جمله کاهش فشار خون را برای این آنتی اکسیدان طبیعی بر شمرده اند.
مطالعات نشان می دهد که اوژنول ممکن است با عمل به عنوان یک بلوک کننده طبیعی کانال کلسیم به کاهش فشار خون کمک کند. بلوک کننده های کانال کلسیم از حرکت کلسیم به داخل سلول های عضله قلب و عضلات جدار شریان ها جلوگیری کرده و باعث استراحت عضلات صاف جدار عروق می شوند.
2- جعفری
جعفری داروی گیاهی محبوبی در طب سنتی آمریکا، اروپا و خاورمیانه محسوب میشود. این گیاه بومی مدیترانه بوده و فواید تغذیه ای چشمگیری دارد. جعفری حاوی ترکیبات مختلفی همچون ویتامین C و کاروتنوئیدهای خوراکی است که در کاهش فشار خون و درمان فشار خون بالا با طب سنتی ، نقش دارند.
چندین مطالعه نشان داده اند که آنتی اکسیدان های کاروتنوئیدی فشار خون و چربی بد (یا همان LDL) را – که یک عامل خطر مهم برای بیماری های قلبی به شمار می رود – کاهش می دهند. مطالعات حیوانی نشان داده اند که جعفری – بدلیل دارا بودن ترکیبات مهار کننده کلسیم – می تواند هم فشار سیستولی و هم دیاستولی را کاهش دهد؛ با این حال تحقیقات درباره این اثر جعفری اندک بوده و برای درک بهتر اثرات آن لازم است پژوهش های بیشتری انجام گیرد.
3- دانه کرفس گیاهی برای درمان فشار خون بالا با طب سنتی
دانه کرفس ادویه ای همه کاره است که مملو از مواد مغذی مختلفی مانند آهن، منیزیم، منگنز، کلسیم و فیبر می باشد. برخی تحقیقات حاکی از آن است که دانه کرفس می تواند به کاهش فشار خون کمک کند.
طبق مطالعه ای که اثرات عصاره دانه کرفس را روی موشها بررسی کرده بود، دانه کرفس می تواند فشار خون را در موش هایی که فشار خون بالا دارند کاهش دهد. با این حال این ماده بر موش هایی که فشار خون طبیعی دارند بی اثر بوده است.
محققان پیشنهاد کرده اند که ترکیبات موجود در عصاره دانه کرفس ممکن است با عمل به عنوان یک مهارکننده طبیعی کانال کلسیم به کاهش فشار خون کمک کند.
4- گیاه پنجه گربه چینی
در طب سنتی چینی، از گیاه پنجه گربه برای درمان بیماری های بسیاری از جمله فشار خون استفاده می شود. نام علمی این گیاه Uncaria rhynchophylla است که بعنوان گیاه گوتنگ یا چوتوکو نیز شناخته می شود. حواستان باشد این گیاه را با گیاه دیگری که نام آن نیز پنجه گربه است (Uncaria tomentosa) اشتباه نگیرید. با وجود تشابه نام و ظاهر این دو گیاه، ترکیبات شیمیایی آن ها متفاوت است.
گیاه پنجه گربه چینی از ترکیبات مختلفی اعم از هیرسوتین و رینکوفیلین تشکیل شده است. مطالعات حیوانی این ترکیبات را، که اثرات مهارکنندگی کلسیم دارند، در کاهش فشار خون حائز نقش دانسته اند.
این گیاه در ایران یافت نمی شود.
5- سیر ترکیبی مناسب برای درمان فشار خون بالا با طب سنتی
سیر سرشار از ترکیباتی است که می تواند برای قلب شما مفید باشد. به طور خاص، سیر حاوی ترکیبات گوگردی مانند آلیسین بوده که می تواند به افزایش جریان خون و شل شدن عروق خونی کمک کند. در مجموع، این عوامل ممکن است در کاهش فشار خون نقش داشته باشند.
نتایج مطالعه ای مروری که در آن 12 مطالعه با جمعیت 550 از افراد مبتلا به فشار خون بررسی شده بود، نشان داده است که که مصرف سیر می تواند فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به ترتیب به طور متوسط 8.3 و 5.5 میلی متر جیوه کاهش دهد. این مقدار کاهش، مشابه اثرات داروهای فشار خون بوده است.
مطالعه 24 هفته ای دیگری با 30 نفر جمعیت نشان داد که مصرف 600 الی 1500 میلی گرم عصاره سیر می تواند به اندازه داروی آتنولول (نوعی داروی ضد فشار خون) موثر باشد.
6- آویشن یکی از گیاهان مهم در درمان فشار خون بالا با طب سنتی
آویشن گیاهی معطر بوده و دارای ترکیبات مفید زیادی است. اسید رزمارینیک یکی از این ترکیبات است. تحقیقات آن را با فواید بسیاری مانند کاهش التهاب و سطح قند خون و همچنین افزایش جریان خون مرتبط دانسته اند. این ماده همچنین می تواند به کاهش فشار خون کمک کند.
مطالعات حیوانی نشان داده اند که مصرف رزمارینیک اسید با مهار آنزیم مبدل آنژیوتانسین به طور قابل توجهی در کاهش فشار خون سیستولیک موثر است. آنزیم مبدل آنژیوتانسین مولکولی است که عروق خونی را تنگ کرده و فشار خون را افزایش می دهد. بنابراین، مهار آن ممکن است فشار خون را کاهش دهد.
7- دارچین
دارچین ادویه ای معطر است که از پوست درونی درختانی از جنس Cinnamomum به دست می آید. در طب سنتی همواره از دارچین برای درمان بیماری های قلبی از جمله فشار خون بالا استفاده می شده است.
در حالی که هنوز کاملا مشخص نیست دارچین چگونه فشار خون را کاهش می دهد، تحقیقات حیوانی حاکی از آن است که دارچین می تواند در شل شدن و اتساع رگ های خونی نقش داشته باشد.
بررسی 9 مطالعه با جمعیت 641 نفر نشان داده است که مصرف دارچین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به ترتیب به طور متوسط 6.2 و 3.9 میلی متر جیوه کاهش می دهد. این اثر زمانی قویتر بوده که افراد دارچین را به طور مداوم در طی 12 هفته مصرف کرده اند.
علاوه بر این، نتایج مطالعه ای مروری شامل 3 مطالعه با مجموع 139 شرکتکننده مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داده است که فشار خون افرادی که روزانه 500 تا 2400 میلی گرم دارچین را طی 12 هفته مصرف می کنند، به طور متوسط 5.39 میلی متر جیوه در فشار خون سیستولیک و 2.6 میلی متر جیوه در فشار خون دیاستولیک کاهش داشته است.
کاهش فشار خون بالا در منزل
برای پایین اوردن فشار خون بالا فوری در منزل راهکار های متفاوتی وجود دارد که هر پزشک بنا بر تجربیات و تخصص خود راهکار هایی را عنوان می کند. در ادامه ی صحبت راهکار هایی که در سایت دکتر نجفی متخصص قلب و عروق آورده شده را به صورت تیتر وار بیان می کنیم.
- قرص زیر زبانی نیترات
- فورزماید یا لاتکس
- قرص کاپتوپریل
- داروی لابتالول
طبیعتا داروهایی که نام برده شد بدون تجویز در اختیار شما قرار نمیگیرد و تشخیص اینکه از کدام یک از این دارو ها برای پایین اوردن فشار خون بالا فوری استفاده شود؛ توسط پزشک معالج شما داده می شود.
دکتر محمد حسین نجفی متخصص قلب و عروق و فلوشیپ آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی در تهران
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد